En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta hareketlilik artıyor

11 Temmuz 2011 08:57 tsi
Kıbrıs'ta hareketlilik artıyor Ankara, AB komiseri Füle’nin Ankara ziyareti öncesinde Brüksel’e, Türk limanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılmasını öngören bir formül önerdi.

Geçen yılki teklife benzeyen plana göre Türkiye önce bir liman açacak. AB, KKTC’ye yönelik izolasyonları 3 ay içinde kaldırınca tüm limanlar açılacak.

Türkiye, AB ile ilişkilerin tıkanma sürecine girdiği bir dönemde ikinci kez “liman açılımı” ile Kıbrıs düğümünü çözmeye çalışıyor.
Türk limanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılmasını öngören formül Brüksel’e ulaştırıldı. AB ile müzakerelerde 8 başlığın dondurulmasına ve müzakere sürecinin tıkanmasına neden olan “limanlar” ile ilgili açılım, AB Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu Temsilcisi Stefan Füle’nin Ankara ziyareti öncesi Brüksel’e iletildi. Benzer bir açılım, geçen Ekim ayında da iletilmiş, ancak Rumların direnmesi nedeniyle bir sonuç alınamamıştı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ve AB konusunda “bir adım önde” prensibine uygun olan limanlar açılımı ile ilgili formül şu şekilde:
1) Türkiye, Mersin ya da İzmir gibi ana limanlardan birini Rum gemilerine açacak.
2 ) Aynı anda Avrupa Birliği’nden KKTC’ye yönelik izolasyonların en geç 3 ay içinde kaldırılacağına yönelik bir taahhüt alınacak.
3) Avrupa Birliği, 3 ay içinde KKTC’ye yönelik izolasyonları kaldıracak. Ercan Havaalanı dahil, KKTC’ye doğrudan uçuşlar ve ticari ulaşım gerçekleşecek.
4) Türkiye, Rum gemi ve uçaklarına tüm limanlarını ve havasahasını açacak.
5) Böylelikle, 2006’nın Aralık ayında AB tarafından dondurulan 8 başlığın 7’si serbest kalacak. Sadece ‘“Tarım ve Kırsal Kalkınma” ile ilgili başlık Fransa’nın engellemesi nedeniyle askıda kalmaya devam edecek.
Fransa ve Rum engeli

Fransa “tam üyeliğe yönelik olması nedeniyle” 5 başlığı, Rumlar ise Kıbrıs yüzünden 6 başlığı engelliyor.
AB, 2006’nın Aralık ayında, ‘Ankara protokolü’ olarak adlandırılan ve Kıbrıs Rum Kesimi dahil tüm AB ülkelerine limanların açılımını öngören anlaşmanın Türkiye tarafından yerine getirilmediği gerekçesiyle 8 başlığı askıya almayı kararlaştırmıştı. Bu başlıklar şunlar: Malların serbest dolaşımı, İş kurma hakkı, Mali hizmetler, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Balıkçılık, Taşımacılık, Gümrük Birliği, Dış ilişkiler.

Zeynel Lüle / Hürriyet



Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,709 µs