En Sıcak Konular

21'inci yüzyılın 'Sanayi Devrimi'

10 Temmuz 2011 18:57 tsi
21'inci yüzyılın 'Sanayi Devrimi' Başbakan Erdoğan, nanoteknolojinin 21’inci yüzyılın ‘Sanayi Devrimi’ olacağını söyledi ve ekledi: 'Bizim derdimiz atom bombası yapmak değil, bizim derdimiz...'

Türkiye’nin en gelişmiş Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Sabancı Üniversitesi Tuzla kampüsünde Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Toplam 1500 metrekarelik 12 laboratuvar, 800 metrekarelik bir ‘temiz oda’ ve 2400 metrekare ofis ve kullanım alanı bulunan merkez, 27 milyon lirası Devlet Planlama Teşkilatı ve 25 milyon lirası Sabancı Vakfı’ndan olmak üzere 52 milyon liraya mal oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’de kalkınmanın en önemli meselelerinden birinin bilim ve sanayi arasındaki kopukluk olduğunu belirterek, “9 yıllık süre içerisinde bunu nasıl bir araya getiririz, nasıl iç içe dayanışma içerisine sokarız bunun çalışmasını yaptık” dedi.

Nanoteknolojinin, 21’inci yüzyılın ‘Sanayi Devrimi’ olarak tanımlandığını vurgulayan Erdoğan, sağlık, güvenlik, refah konularında Türkiye’nin standartlarını yükseltmek ve rekabet gücünü artırmak için bu alanlarda öne çıkmak gerektiğini belirtti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Taklit eden yerine, taklit edilen...

“Dışarıdaki gelişmeler karşısında daha önce hep tepkisiz kalındı. Yapılan keşifler, icatlar ne yazık ki uygulama planına yeterince geçirilemedi. Öte yandan, üniversiteden beklentisi olmayan sanayi, yeniliklere yönelmek yerine taklidi benimsedi. Bu ise bu millete yakışmıyordu. Çünkü bu millet aslında mucit, icatçı bir millettir. Türkiye, Türk milleti, yeniden dünyada taklit eden değil, taklit edilir konuma yükselmesi gerekiyordu. Ar-Ge’ye, inovasyona yatırım yapmadan, uluslararası ticarette kendimize yer bulma imkânımız yok.”

‘Derdimiz atom bombası değil’
Erdoğan, Türkiye’nin her alanda kaydettiği ilerleme ile bölgesindeki ülkelere, halklara ilham kaynağı olduğunu, küresel kriz sürecindeki rekor düzeyde büyümesiyle dünyada parmakla gösterildiğini ifade ederek, “Ama bizim derdimiz atom bombası yapmak değil, bizim derdimiz insanımıza nasıl hizmet edeceğimizdir” dedi.


Sabancı: İhracatta yeni teknolojiler ön plana çıksın

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Ar-Ge’den elde edilen sonuçlarla yeni ürün ve teknolojilerle ihracatı artırmamız lazım. Bu yeni dönemde, ustalık döneminde, bunun çok ciddi artacağına inanıyorum” dedi. Sabancı, Avrupa’da yeni teknolojilerden elde edilen ürünlerin ihracatının, KOBİ’lerin gelirlerinin yüzde 50’sini oluşturduğunu, Türkiye’de ise bunun henüz yüzde 19 olduğunu belirtti.

Teknoloji transfer ofisleri önerisi
Güler Sabancı, 2 noktada önerileri bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Kuruluş aşamasında sanayi ve üniversite işbirliğini öncelik alarak kurulduk. Bu üniversitenin etrafı sanayi. Onlarla işbirliği halindeyiz. Daha kuruluş aşamasında üniversitemizde bir proje ofisi, teknoloji transfer ofisi denilen, yani üniversite ile sanayi arasında diyalog kuran bir ofisimiz var. Bu model başarılı bir modeldir. Diğer üniversitelerde de teknoloji transfer ofislerinin olmasını öneriyoruz. Bir diğeri ise çok başarılı işler yaptık. Gelinen noktada, artık fikri mülkiyet konusunu kişilerden alıp kurumlara geçirmeliyiz.”

Ergün: Hedef yüksek katma değer
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise  “Bundan sonra Türkiye’nin hedefi, sadece çok üretmek değil, üretim ve ihracat yelpazesinde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını gelişmiş ülkelerde olduğu gibi en az yüzde 20 seviyesine çıkarmak” diye konuştu.


Bu haber 1,145 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs