En Sıcak Konular

DSP kurultayında 3 aday başkanlık için yarışıyor

10 Temmuz 2011 15:34 tsi
Demokratik Sol Parti (DSP) Olağanüstü Kurultayında, Masum Türker, Hasan Macit ve Emrah Konuralp başkanlık için aday oldu.

 Başkan adaylarının konuşma sıra ve sürelerinin belirlenmesi sırasında bazı delegelerin birbirleri üzerine yürümesiyle kısa süreli arbede yaşandı.

Büyük Anadolu Otelde gerçekleştirilen olağanüstü kurultayda, divanın oluşturulması ve Divan Başkanlığına Hikmet Sami Türk'ün seçilmesinin ardından delegeleri selamlayan Türker, konuşmasında 12 Haziran seçimlerine ilişkin öz eleştiri yaptı.

Türker, Türkiye'nin, küresel bir yapının etkisi altında olduğunu, 12 Haziran seçimlerine giderken bu küresel yapının, Türkiye'de medya ve siyaseti şekillendirmeyi hedeflediğini ileri sürdü.

Medya ve onun aracılığıyla siyaset kurumunun, uluslararası dayatmalara karşı koyamadığını ifade eden Türker, şöyle konuştu:

''Türkiye, siyaset kurumları açısından iki kutuplu bir anlayışa, yani iki partiye doğru iteklenmek, iki partili bir sisteme dayandırılmak istenmekteydi. Bu uğraş, bu talep, 2000'li yıllarda başlayan bir uğraştır. Bunun ilk darbesini 2002 seçimlerine giderken DSP yemiştir. 2002 seçimlerinin hala bir öz eleştirisini yapamadan yoğun baskı altında siyasal yapılanmayı sürdüren DSP, bu seçimde aldığı sonuçlardan hiç mi hiç memnun değildir ama inanıyorum ki Türkiye'yi okuyabilen, dünyayı okuyan kimse Türkiye'nin seçim sonuçlarından memnun değildir.

Bu seçim sonuçlarına göre iki partili sistemi dayatma, belli bir ölçüde başarıya ulaşmıştır. Önce 3, sonra 4 parti görüntüde temsil açısından seçmenin yüzde 95 oyunu temsil eder gibi görünüyor. Farklı düşünen, ideolojisini öne koyan partilerin oy oranı yüzde 4.42'de kalmıştır. Bu durum, Türkiye'yi sevenler için kötü, evirip çevirmek isteyenler için mükemmel bir sonuçtur.''

-''ÖZ ELEŞTİRİ YAPMALIYIZ''-

Türker, 12 Haziran seçiminin ardından, 2002 seçimlerinden beri yapamadıkları öz eleştiriyi, artık teşkilat olarak tabandan tavana doğru giden bir anlayışla, yapmaları gerektiğini söyledi.

DSP'nin, yeni dünya düzenine direnmesi için parti programı ve tüzük değişikliklerinden, üye kayıtlarının yenilenmesine ve teşkilat yapısının yeniden belirlenmesine kadar ne yapılması gerekiyorsa, Türkiye için kaygı duyanların görüşlerini de alarak, yapmaya hazır olduklarına işaret eden Türker, bunun oyuna gelmeden, birlik ve bütünlük içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türker, ''Her birimiz, her biriniz birer 'Ecevitciyiz' demek istiyorsa, birbirimizle modern biçimde tartışmalıyız. Onun için bu kurultayda geleceğin tartışmasını, geleceğin partisini nasıl halka götüreceğimizin, onu nasıl halkla bütünleştireceğimizin tartışmasını yapmalıyız'' dedi.

Seçimde, DSP'nin 85 seçim bölgesinde oy pusulasında yer aldığına dikkati çeken Türker, ''(Bedeli ne olursa olsun, yüzde 1 bile olsa DSP'yi seçime sokacağız) dedik, seçime girdik. 'DSP hala yaşıyor' dedirttik'' şeklinde konuştu.

Türker, ''Türkiye'nin DSP'ye ihtiyacı olduğunu'' vurgulayarak, parti olarak bundan sonra devrimci yapılarından vazgeçmeden geleceğin kadrolarını hazırlamaya ve mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

Son süreçte ''tüm eksikliklerin sorumluluğunu üstlendiğini'' ifade eden Türker, ''İnsanlar fanidir, giderler bir gün. Eserleri varsa anılırlar. Ecevit eserini bıraktı, biz de dostluklarımızı birleştirelim, Türkiye'nin içine düştüğü durumu değiştirelim. Atatürk milliyetçiliğinden yana mıyız? Ecevit'in demokratik sol ilkelerinden yana mıyız? Ecevitci miyiz, Atatürkçü müyüz? Bunun devam edebilmesi için DSP'yi güçlendirmeliyiz. DSP'nin insana önem veren yaklaşımını kimse değiştiremedi, değiştiremeyecek'' diye konuştu.

Partililerden, haklarını helal etmelerini isteyen Türker, kurultayda seçilmese bile daima partililerle birlikte olacağını sözlerine ekledi.

-GENEL BAŞKANLIK İÇİN 3 ADAY YARIŞIYOR -

Türker'in konuşmasının ardından, genel başkanlığa adaylığını koyan Hasan Macit ve Emrah Konuralp de söz aldı. Bu arada, genel başkan adaylarının konuşma sıraları ve sürelerinin belirlenmesi konusunda delegeler ile Divan Başkanı Türk arasında polemik yaşandı. Bazı delegeler birbirinin üzerine yürüdü.

İtirazlar üzerine, oylama yapılarak adayların konuşması 25'er dakika olarak belirlendi. Adaylardan ilk olarak söz alan Macit, konuşmasında, Türker'in 12 Haziranda ''hezimete uğradığını'' iddia ederek, eleştirilerde bulundu.

Kurultay isteklerinin olumlu karşılanmasına rağmen kurultayın demokratik olmadığını iddia eden Macit, adayların engellemelerle karşılaştığını öne sürdü.

Macit, DSP'nin 85 seçim bölgesinde seçime girmesinin başarı olarak gösterilemeyeceğini, yeni kurulan bir parti olan HEPAR'ın bile 60'a yakın seçim bölgesinde seçime katıldığını ve DSP'den daha fazla oy aldığını kaydetti.

Türker'in kayıtları silinen partililerin kayıtlarının yenileneceği sözünü anımsatan Macit, ''Sayın Genel Başkan acaba 2 yıllık görev sürenizde kaç üye kazandırdınız?'' sorusunu yöneltti.

A.A.



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,529 µs