En Sıcak Konular

Başbakan'dan bir yenilik daha

10 Temmuz 2011 13:30 tsi
Başbakan'dan bir yenilik daha
ABD modeli özel temsilciler geliyor...

Başbakan bakan yardımcılığının ardından ABD’deki başkanlık sisteminin bir özelliğini daha Türkiye’ye taşıdı.
 
Başkanlık sisteminin tartışılmasını isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakan yardımcılığının ardından ABD’deki başkanlık sisteminin bir özelliğini daha Türkiye’ye taşıdı. Başbakanlık Teşkilat Kanunu, Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirildi. Geçmişte bir dönem Ahmet Davutoğlu’nun bir dönem ise Hakan Fidan’ın görevlendirme yoluyla üslendiği, ‘Özel Temsilcilik’ kurumsal hale getirildi. ‘Özel Temsilcilik’ makamına kimlerin getirileceğine dair bir sınırlama konulmadı. ‘Başbakan Özel Temsilcisi’ olacak kişiler, Başbakan’ın imzası ile göreve başlayacak. Atanması için cumhurbaşkanının onayı gerekmeyecek. Müşterek kararname ile büyükelçi atanacak ve görevde olduğu müddetçe bu sıfatı taşıyacak.

BAŞBAKAN ADINA HAREKET EDECEK

Başbakan Erdoğan, tıpkı ABD başkanının yaptığı gibi; Ortadoğu, Libya, İran, Suriye gibi önemli konular için özel temsilci atayacak. Erdoğan; Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü gibi uluslararası kurumlara da özel temsilci gönderebilecek. Özel temsilci, Erdoğan adına hareket edecek ve en üst düzeyde görüşmeler yapacak. Büyükelçi oldukları için kırmızı pasaport taşıyacaklar ve diplomatik dokunulmazlığa sahip olacaklar. Giderleri Başbakanlık bütçesinden karşılanacak. Başbakan başmüşavirleri kadar harcırah alacaklar.

Müşavir sayısında sınır kalktı

Başbakanlık Teşkilat Kanunu’ndaki değişiklikle, başbakanın danışmanlığını yapan kişilere ekonomik yönden iyileştirme de yapıldı. Buna göre Başbakan Başmüşaviri ve Başbakan Müşavirliği kadrolarına atananların varsa emeklilik veya yaşlılık aylıkları kesilmeyecek. Kamudan herhangi bir kurumdan görevlendirme ile Başbakanlık’a gelen memur veya bürokratlar da artık başbakanın onayıyla Başbakan Başmüşaviri ve Başbakan Müşaviri unvanını kullanabilecek. Bu sayede kanun ile sınırlandırılan başbakan danışmanlarındaki sayı sınırı fiili olarak kalkmış oldu.

bugün


 



Bu haber 1,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,134 µs