En Sıcak Konular

'Genelkurmay'ın bilgisi dahilindeydi'

10 Temmuz 2011 09:40 tsi
'Genelkurmay'ın bilgisi dahilindeydi' 

JİTEM'in varlığını "resmen" açıklayan ifadeler için kim nasıl yorum yaptı?

Ergenekon sanığıemeklialbay Arif Doğan’ın "Ben kurdum" dediği JİTEM’in varlığı başsavcılık tarafından resmen teyit edildi.AnkaraCumhuriyet Başsavcılığı’nın,Ergenekonsanığı emekli albay Arif Doğan’ın kamuoyuna yansıyan birtakım açıklamaları nedeniyleJİTEMile ilgili başlattığı soruşturmada, JİTEM adlı oluşumun, İçişleri Bakanlığı’nın onayı olmadan veGenelkurmayBaşkanlığı’nın görüşü alınmadan, Jandarma Genel Komutanlığı’nın kendi inisiyatifiyle kurulduğu tespit edildi. Peki bu açıklama kamuoyunda nasıl yankı buldu?

USAK Genel Koordinatörü Sedat Laçiner: JİTEM'in olmadığını söylemek dünyanın güneşin etrafında dönmediğini söylemek kadar gerçeklere aykırı bir iddiaydı. Bugün 'evet vardı' demek sadece ayan beyandır. Bugünün Türkiye'sinde pek çok konuşulamayanlar konuşulduğu için bu da konuşuluyor. Yeni Türkiye'de bu gibi birimlerin varlığı söz konusu olamaz. Yeni Türkiye bunu kabul etmez.

Terör ve Güvenlik Stratejileri Uzmanı Maya Arakon: Bu kadar büyük bir yapılanmanın devletin bilgisi dışında olabilmiş olması çok makul gözükmüyor. JİTEM'in olduğunu sağır sultan duymuştu. JİTEM'in içinde kullanılmış olan askerler ya da devlette çalışanlar bunu itiraf da etti. Bunun en önemli örneği Ayhan Çarkın’ın itiraflarıdır. Şu noktada kabul edilmiş olması malumun ilamı oluyor. Belki önümüzdeki dönemde iktidarın yapmayı planladığı Kürt sorunu çözümüne yönelik adımlar öncesinde JİTEM'in varlığının resmi şekilde kabul edilmiş olması Kürt siyasetçilere ve kanaat önderlerine pozitif bir işaret olur.

Emekli Jandarma Yüzbaşı İrfan Çalışkan: Normalin tezahürüdür. Var olanın var denilmesi herhalde normalin kabulü ve makulün söylenmesidir. Umuyorum ki faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında olumlu bir süreç yaratır. Çünkü bu tarz tekil gelişmeler kolektif doğruları doğurabilir.

USAK Güvenlik Terörizm ve Etnik Çatışmalar Merkezi Başkanı İhsan Bal: JİTEM Genelkurmay'ın bilgisi dahilinde olan bir kurumdu. Jandarma Genel Komutanlığı kendi başına böylesi bir birim oluşturamaz. Nitekim bunun gizlenecek bir tarafı yoktu. Nedense inkar yoluna gittiler. Tabii inkar edilerek abes. İnkar edilmesi de herhalde yapılanların görülmeyeceği düşünüldü. Biz yok dersek yok sayılır anlayışıyla yok dediler. Ancak sonradan her şey ortaya çıkınca şimdi 'var' deniliyor.

bugün



Bu haber 1,021 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,861 µs