En Sıcak Konular

Maliye 3 bin personel alacak

0 0 0000 00:00 tsi
44 bin kişinin çalıştığı Gelir idaresi, denetim elemanı sayısını 3 binden 6 bine çıkarmaya karar verdi. Bu sayede Maliye'nin denetim ordusu ikiye katlanacak.

Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele edebilmek için vergi denetim elemanlarının sayısını ikiye katlamaya karar verdi. IMF'ye sunulan yeni niyet mektubuna göre, Gelir İdaresi'nde denetim amaçlı çalışan personel sayısı toplam personelin yüzde 5'inden yüzde 10'una çıkarılacak. Halen Gelir İdaresi'nde 44 bin 153 personel çalışıyor. Söz konusu personelin bin 605'i merkez, 42 bin 548'i de taşrada, yani 81 ilin vergi dairesi başkanlıklarında görev yapıyor. 44 bini aşkın personelin 39 bin 557'si destek birimlerinde görev yaparken bin 542'si idare kadroda bulunuyor. Merkez ve taşrada "denetim" amaçlı faaliyet gösteren personelin sayısı ise sadece 3 bin 54.

6 BİNE ÇIKACAK

Gelir İdaresi'ndeki personel verileri, denetim elemanlarının toplam personel içindeki payının yüzde 6,9 olduğunu işaret ediyor. Ancak, IMF'ye sunulan niyet mektubunda bu oranın gerçekte yüzde 5 olduğuna işaret edilerek, oranın orta vadede yüzde 10'a çıkarılacağı sözü verildi. Halen Maliye'nin denetim ordusunun 108'i maliye müfettişi, 288'i hesap uzm anı , 326'sı gelirler kontrolörü ve 2 bin 675'i de vergi denetmeni olarak görev yapıyor. Denetim ordusu, son dönemde gelirler kontrolü ve vergi denetim elemanı alımlarıyla 3 bin 397'ye çıktı.

AMBARDA ÇALIŞACAKLAR

İdare, 2008 yılı başından itibaren risk bazlı denetim sistemini uygulamaya sokacak. Bu kapsamda, veri ambarı etkin olarak çalıştırılıp vergi denetmenlerinin faaliyetleri bu ambardaki verilere göre planlanacak. Ancak, vergi denetmenlerinin elinde halen çok sayıda denetim işi bulunuyor. Bu işlerin yanı sıra sektörel denetimin yükü de bu elemanlara verildi. Dolayısıyla sayıları yetersiz olan vergi denetmenleri iş yükü nedeniyle tıkanma noktasına geldi. Yeni eleman takviyesiyle tıkanmanın aşılacağı ifade ediliyor.

bugün



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs