En Sıcak Konular

AB’ye güvercinlerimizi de şikáyet ettiler  

0 0 0000 00:00 tsi
AB’ye güvercinlerimizi de şikáyet ettiler   Avrupa Parlamentosu üyesi Yunanlı Yiannis Glavakis, Ayasofya’daki güvercinlerin tarihi binaya zarar verdiğini öne sürerek AB’den konuya müdahale etmesini istedi.

Ayasofya’nın Yunanlılar için büyük manevi değerinin olduğunu söyleyen Yeni Demokrasi Partili parlamenter, tarihi eserin güvercinlerden korunabilmesi için AB’den ödenek de talep etti.

Yunamistan'da iktidar partisi Yeni Demokrasi’nin (ND) Avrupa parlamenteri Yiannis Glavakis, Ayasofya müzesindeki güvercin yuvaları için AB Komisyonu’na hesap sordu ve müdahale etmesini istedi.

Glavakis, Avrupa Parlamentosu’na verdiği ve AB Komisyonu tarafından cevap istediği soru önergesinde, son İstanbul ziyareti sırasında gittiği Ayasofya’da çok sayıda güvercin gördüğünü ve bunlardan bazılarının bu tarihi eserin iç cephesinde yuva kurduklarını belirtti.Güvercinlerin Ayasofya’ya verdikleri tahribatın yanı sıra, çok kötü bir koku da yaydıklarını kaydeden Yunan Avrupa milletvekili, güvercinlerin pisliklerinin de ayrı bir sorun olduğunu vurguladı.

Soru önergesinde "Ayasofya’nın pencereleri, pervazları, zemini her yeri güvercinlerin insafına terk edildiş" diyen Glavakis, güvercin pisliğinin diğer kuşlara kıyasla daha hızlı çürümeye neden olma özelliği bulunduğunu belirtti. Glavakis "Yapılan araştırmalara göre, eğer bir bina güvercinlerin toplandığı yer haline dönüşürse ömrü yüzde 50 azalabilir" dedi.

Ayasofya’nın bazı yerlerine, Londra ve Venedik’te uygulanan ve güvercinlerin girmesini önleyen tel örgüler yerleştirilmesini öneren Glavakis, AB Komisyonu’nun bu tarihi eserin güvercinlerden korunması amacıyla para tahsis etmesini istedi.

ÖDENEK İSTEDİ

Ayasofya’nın "Yunanlılar için çok büyük manevi değeri" bulunduğu kaydeden Glavakis "Nerede bulunduğundan bağlantısız olarak bu eser medeniyetler arasında bir köprü teşkil etmektedir. Ayasofya tüm insanlığa aittir" dedi.

Böylesi basit bir konu için yetkililerin önlem almamasının şaşırtıcı olduğunu da kaydeden Glavakis’e göre, Ayasofya, Osmanlı İmpatorluğu döneminde "büyük tahribata uğradı".

Avrupa milletvekili Yiannis Glavakis (58) 1922’de Anadolu’dan Yunanistan’a göçeden bir ailenin çocuğu. Glavakis ailesi Yunanistan’ın en büyük fidanlıklarının sahibi.

Amacını aşan şikayet

Adının açıklanmasını istemeyen bir müze yetkilisi, Hürriyet’e "Ayasofya’nın kubbesinin iç kısmında, yüksek noktalara yuvalanmış iki veya üç güvercin var. Bunların, müzenin tarihi dokusuna, süsleme ve mozaiklerine herhangi bir zarar vermesi söz konusu değil. Biz güvercinlerin içeri girmemesi için kapılara tel örgü konulması ve kırık pencerelerin tamir edilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Şikayeti, konunun istismar edilmesi ve ideolojik boyuta çekilmesi olarak değerlendiriyoruz. Amacını aşan bir şikayet" dedi. 


hürriyet



Bu haber 177 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,215 µs