En Sıcak Konular

İmparatorluğun son varisi Habsburg öldü

6 Temmuz 2011 14:27 tsi
Osmanlı hayranı olarak tanınan Avusturya-Macaristan imparatorluğunun son varisi Dr. Otto von Habsburg önceki gün öldü. Habsburg 2001 yılında Osmanlı hanedanının son varisleri ile toplu bir resim çektirmişti.

Avusturya-Macaristan imparatorluğunu yöneten Hasburg hanedanının son üyesi önceki gün öldü. Otto von Habsburg, Almanya’da yaşıyordu ve 98 yaşındaydı.

Geçtiğimiz günlerde hayata veda eden Otto von Habsburg Avusturya-Macaristan İmparatorluğununun son varisiydi ve Avrupa tarihinin en eski ve önemli hanedan adını taşıyordu.  Nitekim soybilimciler Habsburg'un soyunun 6. yüzyıla dayanabileceğine inanıyor.

98 yaşında hayata veda eden Habsburg, Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar arasında daha güçlü bir anlayış geliştirmek için çaba sarfeden bir Katolikti. Belçika'da bir katolik üniversitesinde sosyal ve siyasal bilimler okuyan Habsburg 1935 yılında mezun oldu.

Sadık bir vatansever olan ve uzun yıllar tahtta hak iddia eden Habsburg 1938'de ülkesinin Hitler tarafından sömürülmesine karşı çıkarak Naziler tarafından idam cezasına çarptırıldı. Ardından annesi ile birlikte 1940 yılında, Almanlar'ın Paris'i ele geçirmesinden hemen önce Fransa'ya kaçtı. Savaşın ardından Habsburg, Fransa ve İspanya'da birkaç yıl yaşadı.

1961 yılının mayıs ayında tahttan resmen feraget ettiğini açıklayan Habsburg cumhuriyete bağlı ve ülkesini seven bir vatandaş olduğunu ilan etti. Bunun üzerine 2 sene sonra Avusturya'daki mahkeme Habsburg'un doğduğu toprakları ziyaret etmesi üzerindeki yasağı kaldıran, bazı kesimler tarafından karşı çıkılan ve daha sonra Avusturya siyasetinde 'Habsburg Krizi'ni tetikleyecek bir karar çıkardı. Beş yıl sonra, 1966 yılında Habsburg’a, ailesiyle kaçtığı ülkesine dönme izni verildi.

Otto von Habsburg soğuk savaş döneminde Avrupa’nın birliği için çaba harcadı. Tahtın son varisi, 1989′da Avusturya-Macaristan sınırında düzenlenen Avrupa Piknik Eylemi’ne öncülük etti. Sınır kısa bir süreliğine açıldı. Birkaç ay sonra Berlin Duvarı’nın yıkılmasında bu eylemin de önemli katkısı olduğu söyleniyor.

Habsburg daha sonra eski Doğu bloku ülkelerinin Avrupa Birliği üyesi olması için yoğun çaba harcadı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Otto von Habsburg için “Muhteşem bir Avrupalıydı. Hayatı boyunca Avrupa projesine büyük ivme kazandırdı” dedi.

Osmanlı dostuydu

Otto Von Habsburg aynı zamanda Osmanlı hayranı olan bir Türkiye dostu olarak biliniyordu. Habsburg'un 1980 askeri ihtilali sonrası Türkiye'ye bir heyetle gizli gelip Kenan Evren, Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit ile gizli görüştüğü ve Türkiye'nin acilen demokrasiye dönmesi gerektiği konusunda tavsiyede bulunduğu ileri sürülüyor. Turgut Özal döneminde Habsburg'un Avrupa Parlamentosu içinde Türkiye'yi temsilen lobi çalışmaları yürttüğü de belirtiliyor.

Otto Von Habsburg'un Osmanlı hanedanından Osman Selahattin efendiyle mektuplaştığı bildirildi. Habsburg'un Tercüman gazetesi eski sahiplerinden Kemal Ilıcak ile de görüştüğü ifade ediliyor.

Habsburg Hanedanlığıyla ilgili bilinmesi gerekenler:

Geçmişi 6. yüzyıla kadar dayanan Avrupa'nın bu en eski ailesinin kayıtlı tarihi 1020 senesinde, şimdi İsviçre'nin sınırları içerisinde bulunan Habichtsburg Şatosu'nun inşa edilmesiyle başladı. Habichtsburg adı zamanla Habsburg halini aldı ve aile tarafından da benimsenerek tarih boyunca bu şekilde kulanılır oldu.

Kont Rudolp'un 1273'te ‘‘Alman Kralı’’ ve ‘‘Kutsal Roma-Germen İmparatoru’’ seçilmesi üzerine Habsburglar Avrupa'da söz sahibi olmaya başladılar ve güçleri 1918'e kadar devam etti. Sonraki asırlarda İsviçre'den Avusturya'ya geçerek bir ‘‘Avusturya hanedanı’’ oldular ve sahip bulundukları topraklar imparatorların siyasi evlilikleriyle daha da genişledi. 15. ve 16. yüzyıllarda Osmanlılar'la beraber dünyanın en güçlü devleti olan imparatorluk, Habsburglar'ın daha sonra Macaristan'ı da hakimiyetleri altına almalarıyla ‘‘Avusturya- Macaristan İmparatorluğu’’ olarak bilinmeye başladı.

Habsburglar'ın kaderi, Osmanlılar'ınki gibiydi... Bir zamanlar dünyanın en güçlü imparatorluklarından biri olan devletleri zamanla küçüldü, Birinci Dünya Savaşı'ndan onlar da bizim gibi yenik çıktılar ve hanedan 1918 Kasım'ında Avusturya'dan sınırdışı edildi. Habsburg ailesinin reisliğini Avusturya-Macaristan İmparatoru Birinci Charles'in büyük oğlu olan Arşidük Otto von Habsburg yapıyordu.

Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,451 µs