En Sıcak Konular

'İsrail özür dilemelidir'

6 Temmuz 2011 12:43 tsi
'İsrail özür dilemelidir' Son günlerde artan İsrail haberlerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan cevap geldi: 'İsrail 9 vatandaşımızı uluslararası sularda katletmiştir. Biz geçen seneden bu yana aynı şeyi söylüyoruz: İsrail özür dilemelidir ve tazminat ödemelidir. Bu ilkese

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyalı muhaliflerin siyasi lideri Mahmud Cibril'le Ankara'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Libya'daki kentlerle Türkiye'deki büyükşehir belediyelerinin "kardeş şehir" ilan edilmesinin planlandığını söyleyen Davutoğlu, Ramazan ayı boyunca Libya'daki kentlerde iftar çadırı kurulmasının hedeflendiğini belirtti.

Ankara'nın, Ulusal Geçiş Konseyi'ni, Libya halkının meşru temsilcisi olarak gördüğünü bir kez daha vurgulayan Davutoğlu, özellikle Ramazan ayı boyunca hayata geçirilecek ortak projeleri açıkladı.

Davutoğlu, Libya yapılan 100 milyon dolarlık insani yardımın yanı sıra 100 milyon dolar nakdi, 100 milyon dolar da proje kredisi verileceğini de sözlerine ekledi.

Davutoğlu basın toplantısında şunları şöyledi:

-- İnanıyoruz ki halkın talepleri karşılanırsa ve demokrasi sağlanırsa Libya dost bir ülke olarak aramıza katılacaktır.

-- Libya onurlu bir halktır ve bunu gerçekleştirecektir. Ömer Muhtar'ın çocukları bu hedeflere ulaştıracaktır.

-- Bu hedeflerin gerçekleşmesi için biz Libya halkını meşru temsilcisi olarak görüyoruz.

-- Cibril'le yaptığımız görüşmelerde Libya Temas Grubu toplantısı için hazırlıkları görüştük.

-- Bugün de iki Libyalı temsilcinin de katılımı ve Cibril'in başkanlığında ikili görüşmeler gerçekleştirdik.

-- Ali Babacan'la da bir araya geldiler.

-- Bundan sonra her alanda ikili ilişkileri kurmaya kararlıyız. Libya halkının meşru temsilcisi olarak.

-- Bugünkü görüşmemizde Türkiye'nin geçiş döneminde atacağı adımları konuştuk. Daha önce Cibril'in ziyaretinde 100 milyon dolarlık hibede bulunacağımızı açıklamıştık. Bugün de Bingazi'de yaptığımız görüşmelerin ardından 100 milyon proje kredisi, 100 milyon da nakdi kredi için bir mekanizma kurulması konusunda anlaştık. Amaç Libya ekonomisinin yeniden canlandırılması.

-- Ramazan ayı boyunca da Türkiye ile Libya arasında ortak projelerle iki ülke dostluğu pekiştirilecek.

-- İnşallah önümüzdeki günler Libya için parlak bir geleceğin başlangıcı olacak. Biz iyi ya da kötü günde hep Libya halkının yanında olduk. Olmaya da devam edeceğiz.

-- Her zaman olduğu gibi onlara "Evimiz evinizdir" diyoruz.

Cibril ise basın toplantısında şöyle konuştu:

-- Gün be gün Libya halkının içinde bulunduğu durum zorlaşmakta. Libya halkı açlık, ilaçsızlık ve konutsuzluktan büyük zorluklar çekmektedir.

-- Kısa süre önce BM Libya temsilcisine Güvenlik Konseyi üyelerine de dağıtılmak üzere bir mesaj ilettik. Bu mesajımızın özü şuydu: Libya'ya ait olan aktiflerin bize dağıtılması için bu mesajı ilettik.

-- Biz Türkiye'nin bu alandaki rolünü takdire şayan buluyoruz. Çünkü Türkiye her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Özellikle de Ramazan ayı öncesi bu çok önemli. Ailelerin özellikle bu dönemde ve iki ay sonraki bayramda harcamalar yapmak zorunda olacak.

-- Libya'daki olaylardan kaçarak ülkelerine dönen yabancı vatandaşlara da tekrar işbaşı yapmaları için çağrıda bulunduk.

-- Davutoğlu'na çok teşekkür ediyoruz. Biz gerçekten burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz.

Davutoğlu ve Cibril gelen soruları ise şöyle yanıtladı:

Davutoğlu: 100 milyon dolarlık miktar insani yardımdı. Kredi değildi. Bunun bir kısmı, yaklaşık 40 milyon doları kullanıldı. bu insani yardım tekrar ele alınabilecek bir husustur. Ramazan'da tam bir dayanışma içinde bu yardımları artırmak istiyoruz. Özellikle büyük şehirlerimizin Libya'da açacakları yardım, iftar çadırları gibi projeler düşünüyoruz. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının da buna iştirak edeceğini umuyoruz. Her bir şehre kardeş şehirler düşünüyoruz. Bu şekilde koordine edilmesini planlıyoruz. Ramazan boyunca oradaki kardeşlerimiz zorluk çekerken buradakiler rahat bir iftar, sahur yapamaz. Bu insani yardım boyutu. Ayrıca 200 milyon dolarlık da kredi boyutu var. 100'ü nakdi, 100 proje kredisi. Şamiha ve Tarhuni, bununla ilgili Türk bakanlarla görüştü. Biz de bugün Cibril'le bu görüşmeleri ele aldık.

Cibril: Şu anki rejimin haline bakılırsa, Trablus'takilerin durumu hiç iyi değil. Bizim temennimiz şuydu, keşke rejim medya kampanyalarına harcadığı parayı orada yaşayan Libyalılara harcasaydı. Trablus'tan Tunus ve civarına kaçan vatandaşlarımızın sayısı 400 bini aştı. Bize gelen yardımları, Tunus'a kaçanlara ve rejim kontrolündeki vatandaşlarımıza, ulaşabildiklerimize de dağıtmaya çalışacağız.

Davutoğlu: 31 Mayıs'tan beri bizim bu konudaki tutumuz son derece açık ve net olmuştur. İsrail 9 vatandaşımızı uluslararası sularda katletmiştir. Biz geçen seneden bu yana aynı şeyi söylüyoruz: İsrail özür dilemelidir ve tazminat ödemelidir. Bu ilkesel bir duruştur. Bu konuda tabii ki teknik görüşmeler olmuştur. Zaten Palmer'in kurmuş olduğu panelde de Türkiye'den temsilciler bulunmaktadır.

Bizim için raporun uluslararası hukuk formlarına uygunluğu önemlidir. BM İnsan Hakları Konseyi'nin raporuna ters düşen bir rapor da kabul edilemez. Biz umut ediyoruz ki İsrail bizim son derece haklı temellere oturan taleplerimiz karşılar ve kriz aşılır. Bu taleplerin gerçekleştirilmesi konusunda temaslar olması doğaldır. Bunu olağanüstü bir gelişme gibi yansıtmamak gerekir.

"Tabi bu çerçevede değişik düzeylerde teknik görüşmeler olmuştur, olacaktır da. Zaten Palmer başkanlığında oluşan komisyonda Türk ve İsrailli taraflar da bulunmaktadır. Bu konudaki tutumuz da açıktır. Açıklanacak olan raporun uluslararası hukuk kriterlerine uygunluğu bizim için önemlidir. Ve daha önce BM'nin yine uluslararası hukuk temsilcilerinin içinde bulunduğu son derece saygın bir komitesi olan BM İnsan Hakları Komisyonu'nun oluşturduğu komiteyle çelişkili bir tutum kabul edilemez. Biz ümit ederiz ki, İsrail bu konuda beklediğimiz ve bizce son derece haklı temellere dayanan taleplerimizi karşılar. Ve bu kriz aşılır. Tabi bu konuda, söylediğim gibi, bu taleplerin gerçekleştirilmesi konusunda temasların olması doğaldır bunu olağanüstü bir gelişme gibi yansıtmamak gerekir."

Hürriyet



Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs