En Sıcak Konular

F1 ekibinden cezaevine sihirli dokunuş!

6 Temmuz 2011 12:33 tsi
F1 ekibini cezaevini 'mükkemllik'e ulaştırdı...

İzmir 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nin, kurum çalışanlarından oluşturulan ''F1 Ekibi''nin çalışmalarıyla, ''Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Mükemmellik Modeli''ni dünyada ilk uygulayan cezaevi olduğu bildirildi.

Cezaevi Müdürü Ayhan Çapacı AA muhabirine, 2009 yılında göreve başladığı cezaevinde yapmayı planladıklarıyla EFQM Mükemmellik Modeli'nin çakıştığını tespit ettiğini, bunun üzere modeli uygulamak amacıyla Türkiye Kalite Derneği (KalDer) yöneticileriyle temasa geçtiklerini belirtti.

KalDer tarafından 25 cezaevi personeline süreç hakkında eğitim verildiğini anlatan Çapacı, Formula 1'den esinlenip isim verdikleri ''F1 Ekibi''ni oluşturduklarını ve bu ekiple EFQM Mükemmellik Modeli'ni kullanıp ''Mutlu Ziyaretçi, Üretken Mahpus'' projesini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Çapacı, şöyle konuştu:

''Bu projeyle kurumumuzda barındırılan hükümlü ve tutuklulara gelen ziyaretçilerin, ziyaret koşullarını iyileştirerek memnuniyet oranlarının artırılması ve buna bağlı olarak bu memnuniyetin kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutuklulara olumlu yansımaları hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda ziyaretçi çocuklardan engelli ziyaretçilere, bebekli annelerden yaşlılara kadar her ziyaretçinin ihtiyaçları düşünülmüş ve proje kapsamında çözüm üretilerek karşılanmıştır. Hayata geçirilen projeyle ziyaretçilerin bilgi eksiklikleri giderilerek, personelin iş yükü azaltılmıştır. Ailelerine ve sevdiklerine verilen değeri karşılıksız bırakmayan hükümlü ve tutukluların, meslek edindirme ve sosyal faaliyetlere katılımı artmıştır. Kurumuzu ziyarete gelenlerin, ceza infaz kurumları hakkındaki olumsuz önyargıları giderilmiştir. Bu uygulamaların başlamasıyla ailelerden yüzlerce teşekkür mektubu aldık.''

Projeyle KalDer İzmir Şubesince düzenlenen Yerel Kalite Ödülleri'ne başvurduklarını ve kamu dalında ''Büyük Ödül''e layık görüldüklerini ifade eden Çapacı, ''Bu ödülü almak zordu ama esas zorluk, başarıyı korumakta. Sorumluluklarımızın arttığını düşünüyorum. Bu ödüllerin Avrupa ayağı var. Katılmak için süreci başlattık. Amacımız, Avrupa Kalite Ödüllerine katılarak, ülkemizi başarıyla temsil etmek'' diye konuştu.

Çapacı, tüm bu süreçte ''EFQM Mükemmelik Modeli''ni dünyada ilk uygulayan cezaevi olduklarına işaret ederek, ISO9001 belgesi almak için de başvurduklarını, bu belgeyi de alacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi.

''SANKİ EVİMDEYMİŞİM GİBİ HİSSEDİYORUM''
Cezaevi bünyesinde kurulan iş yurtlarında çiniciliği öğrenen hükümlülerden Murat Erdem (29) de uygulamalardan duyduğu memnuniyeti ''Spora çıkıyoruz, kütüphanede kitap okuyabiliyoruz, burada çiniciliği öğreniyoruz. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Bazen cezaevinde olduğumuzu bile unutuyoruz'' sözleriyle dile getirdi.

Hükümlülerden emekli öğretmen 67 yaşındaki Eşref Özben de cezaevinde sabrı öğrendiğini ifade ederek, ''Belki de buraya gelmeden önce de yalnız yaşadığım için sanki evimdeymişim gibi hissediyorum'' dedi.

Cezaevine çalışan Buca Halk Eğitim Merkezi eğitmenlerinden Meltem Tulunay, cezaevine gelmeden önce önyargıları bulunduğunu ama içeriye girdiği anda bambaşka bir ortamla karşılaştığını ve cezaevinde çalışmaktan memnun olduğunu ifade etti.

''EFQM Mükemmelik Modeli'' uygulama sürecinde, açık görüş alanında çocuklar için oyun alanı oluşturuldu. Ziyaretçiler, girişte parmak izleri alınarak hazırlanan biyometrik kartla cezaevine girebiliyor.

Tutuklu ve hükümlüler, yabancı dil ve bilgisayar kursu alabiliyor, resim, saz, mobilya, cam, seramik ve çini atölyelerinde meslek öğrenip çalışabiliyor, yaklaşık 6 bin 500 kitap bulunan kütüphaneden yararlanıp, satranç da oynayabiliyor.

aa



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,372 µs