En Sıcak Konular

Yemin etmeyenlerin vakti daralıyor

6 Temmuz 2011 09:53 tsi
AK Parti, halen yemin etmeyen milletvekillerine, 'vakit daralıyor' uyarısı yaptı.

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'ne göre, mazeretsiz olarak 5 birleşime katılmayan üyelerin milletvekilliği düşebiliyor. CHP ve BDP'li vekiller şu ana kadar 2 birleşime katılmadı. 15 Temmuz'a kadar 3 oylama daha var. Bu nedenle son tarih olarak 15 Temmuz gösteriliyor.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, yemin etmeyen CHP milletvekilleri için son tarihin 15 Temmuz olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'boykotçu' vekiller için 'devamsızlık' sürecini işletecekleri mesajını vermesinin ardından Elitaş da, "İnadı bırakın, diyoruz ama bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip karma komisyona gönderirse herhalde iş işten geçmiş olur.'' dedi.

15 Temmuz tarihinin verilme sebebi, Anayasa'nın 84. maddesi. Buna göre, bir ay içerisinde 5 kez Genel Kurul çalışmalarına mazeretsiz olarak katılmayan vekillerin milletvekillikleri düşebiliyor. Elitaş, bu sürenin 15 Temmuz'da sona ereceği uyarısında bulundu. TBMM İçtüzüğü'nün 138. maddesine göre de 5 birleşime katılmayan vekillerin durumu önce Meclis Başkanlık Divanı'nda ele alınıyor. Sonra karma komisyona gönderiliyor. Buradan da aynı yönde mütalaa gelmesi halinde Genel Kurul, bu üyelerin milletvekilliklerinin düşürülüp düşürülmemesini oyluyor. Eğer üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) onaylarsa, milletvekillikleri düşüyor. Vekillikleri düşenlerin oranı Meclis üye tam sayısının yüzde 5'ini (28) geçmesi halinde ise 3 ay içerisinde ara seçime gidiliyor.

Yemin etmeyen milletvekilleri, şu ana kadar iki kez birleşime katılmadı. Dün Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkerenin görüşmeleri vardı. Buna da katılmayınca sayı üçe yükseldi. Sırada RTÜK ile ilgili seçim var, sonrasında da hükümet programı okunacak. O da güven oylaması olacağı için sayı 5'e yükselecek. Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan AK Parti Grup Başkan Vekili Elitaş, bu hususları hatırlattıktan sonra, "Çağrı yapıyorum, inadı bırakın, gelin yemin edin." diye seslendi. Elitaş, "CHP bu tutumundan vazgeçmez ise Türkiye ara seçime gider' diyebilir miyiz?'' sorusuna ise, "Onu şu anda söylemek mümkün değil ama İçtüzük ve Anayasa'nın emredici hükümleri varsa onu yerine getirmek lazım." cevabını verdi.

Bir diğer AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, yemin etmeyen ve 5 birleşime mazeretsiz katılmayanların milletvekilliklerinin düşürülebileceği yönündeki uyarılarının CHP tarafından 'tehdit' ve 'şantaj' olarak değerlendirilmesine cevap verdi. Bunun bir kural olduğunu belirterek, "Sadece bir ihtimali hatırlatıyoruz, bir kuralı çok net olarak söylüyoruz. Elbette bu arkadaşlarımızın da bunu dikkate almaları gerekir. Yoksa bunun tehdit, şantaj olarak nitelendirilmesini gerçekten anlamak mümkün değil." dedi.

KAPUSUZ, '3 CHP'li daha TUTUKLANACAK' DEDİĞİ İDDİALARINI YALANLADI

Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Meclis berberinde tıraş olurken gazeteciler ve CHP Milletvekili emekli Müftü İhsan Özkes'in de bulunduğu bir ortamda, "3 CHP milletvekili daha 'Ergenekon'dan tutuklanacak." dediği iddiasını yalanladı. CHP'nin 2 gündür gündemde tuttuğu iddia ile ilgili dün bir yazılı açıklama yapan Salih Kapusuz, şunları kaydetti: "Bazı gazete ve televizyonlar vasıtasıyla CHP'li milletvekillerinin söylemediğim bir sözü, sanki bana aitmiş gibi takdim etmeleri ve bunun üzerinden yemin etmemelerine haklı gerekçe üretip kendi pozisyonlarını güçlendirmeye yönelik gayretlerini büyük bir üzüntü ve ibretle takip ediyorum. CHP'lilerin iddia ettiği sözleri söylemiş olsaydım zaten iyi bir gazeteci olduğunu bildiğim arkadaşlarımız bunu atlamaz ve haberi olduğu gibi haber merkezlerine gönderirlerdi. Ertesi gün de muhtemelen söz konusu gazeteler bunu ya manşetlerine taşır ya da büyük bir haber olarak duyururlardı. Geçmişte müftülük görevinde bulunmuş, bu itibarla da yalan, dedikodu ve iftiranın ne olduğu ve manevi sorumluluğunun ne olacağı konusunda bilgi sahibi olduğunu zannettiğim CHP'li Müftü Vekil Sayın İhsan Özkes, benim gazeteci arkadaşlarımızla yukarıda belirttiğim şekilde yaptığım sohbeti, dezenformasyona dönüştürmüştür.''



ZAMAN



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs