En Sıcak Konular

Sivas ve Başbağlar arasındaki bağlantı

6 Temmuz 2011 08:54 tsi
Sivas ve Başbağlar arasındaki bağlantı
Başbağlar katliamında öldürülenlerin üzerine bırakılan notlar, olaylar arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor...

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı 191 haneli Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993'te düzenlenen saldırıda 33 masum vatandaş katledildi.

PKK'nın yaptığı iddia edilen baskında 28 kişi kurşuna dizildi, 5 kişi ateşe verilen evlerde yakıldı. Sivas olaylarından üç gün sonra gerçekleşen baskını yapanlar, kurşuna dizdikleri köylülerin üzerine Madımak'ta ölen 37 kişinin intikamını aldıkları yönünde not bıraktı.

'Başbağlar katliamı' olarak kayıtlara giren bu acı olayın üzerinden 18 yıl geçti. Ancak, saldırıyı kim ya da kimlerin yaptığı hâlâ meçhul. Dönemin Başbağlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Ali Dikkaya, "Sivas olayları aydınlanırsa Başbağlar'ın failleri de ortaya çıkacaktır." diyor. Dikkaya, bugüne kadar yaşadıklarını ise şöyle özetliyor: "Yıllardır adalet beklerken, hakarete uğradık ve yalnız bırakıldık."

Yeni başlatılan soruşturmada Sivas olaylarına ilişkin Madımak Oteli'nin yakılması esnasında kalabalığın arasında bazı PKK'lıların bulunduğu fotoğraflarla tespit edilmişti. Bu teröristlerin Başbağlar katliamıyla da irtibatlı olduğunu düşünen Dikkaya, "Başbağlar'da katliam yapanların PKK'lı olduğu söyleniyor. Sivas olaylarında da PKK izi ortaya çıkıyor. Fakat terör örgütü ne Başbağlar'ı ne de Sivas olaylarını üstlenmedi." diye konuştu. Dikkaya, derin yapıların Bingöl'de katledilen '33 er olayı'nda olduğu gibi bu iki olayda da aktif olduğunu düşünüyor.

Başbağlar katliamında birçok yakını kurşuna dizilen Mehmet Ali Dikkaya, 18 yıldır Başbağlar'ın üvey evlat muamelesi gördüğünü iddia ediyor. Medyanın Sivas'a gösterdiği ilgiyi Başbağlar'dan esirgediğini belirten Dikkaya, adalet mekanizmasının da kendilerini mağdur ettiklerini söylüyor.

Erzincan'da görülen Başbağlar davasının İzmir'e taşındığını ve hâkimlerin mağdur köylülere sanık muamelesi yaptığını savunan Dikkaya, sanıklar ile mağdurların yüzleştirilmediğini, katliamda kullanılan mermi kovanlarının da balistik incelemesinin yapılmadığını ileri sürüyor.

Katliamda kuruşuna dizilenler arasından yaralı olarak kurtulan Süleyman Aydın da kendilerini istihbaratçı olarak tanıtan birkaç kişinin olaydan 15 gün önce köye geldiğini ve köy hakkında bilgi aldığını söylüyor. Olay günü köye gelen ve saldırıyı gerçekleştiren 100'e yakın kişinin düzgün Türkçe konuştuklarını, kıyafet ve tıraşları ile PKK'lıya benzemediklerini vurguluyor.

Başbağlar katliamının yıldönümü nedeniyle köyde dün de hüzün vardı. Şehitlerin hatırasını yâd etmek üzere düzenlenen törene Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, eski Müsteşar Hasan Basri Aktan, Kemaliye Kaymakamı Metin Yılmaz ile birlikte katliamdan yaralı olarak kurtulan Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

zaman



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs