En Sıcak Konular

Dünyadaki sorunlara sebep bu ülkeler

30 Haziran 2011 14:25 tsi
Dünyadaki sorunlara sebep bu ülkeler UHİM, Dünya'da yaşanan sorunlar irdelendiğinde, sorunların ABD, İsrail, Kanada, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç gibi ülkelerden kaynaklandığına işaret etti.

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) Taksim Hill Otel'de "Tarihten bugüne ülke ihlal karneleri" başlıklı basın toplantısı gerçekleştirdi.

UHİM Başkanı Ayhan Küçük yaptığı açıklamada, "Gücü elinde bulunduranların diğerlerini ezmesi" şeklinde cereyan eden senaryonun, insanlık tarihi boyunca devam ettiğine işaret etti. Siyasi iktidarı ele geçirmek için kimi zaman ekonomik, kimi zamanda toplumsal gücün yeterli olduğuna dikkati çeken Küçük, siyasi iktidarı ele geçirenlerin aynı zamanda tüm alanlara egemen olduklarını belirtti.

20. yüzyılda küresel çapta hegemonik bir düzen kuran ABD'nin, dünya tarihi boyunca benzeri görülmemiş uygulamalara imza attığını söyleyen Küçük, Uzakdoğu'dan Ortadoğu'ya kadar dünyanın her köşesinde gerçekleştirdiği işgallerle, onlarca ülkede kurduğu askeri üslerle, kendi güdümündeki uluslararası kurumlar aracılığıyla siyasi-sosyal ekonomik alanda dünya üzerinde kurduğu hegemonyayla, hukuk-dışı uygulamalarını meşrulaştıran medyası ve sivil örgütlenmeleriyle, ismini insanlık tarihine kanla yazdırdı" dedi.

İsrail'in de işgal ettiği topraklar üzerinde kurduğu devletle yarım asrı bulmayan kısa tarihine sayısız katliamı başardığını ifade eden Küçük,
barış ve tarafsızlık gibi özelliklerle öne çıkan ülkelerden Norveç ve İsveç'in de, bu imajlarıyla taban tabana zıt uygulamalara imza attığını söyledi.

Dünyanın en büyük ekonomik gücü olma yolunda hızla ilerleyen Çin'in, aynı gelişimi temel hak ve özgürlükler konusunda gösteremediğine işaret eden Küçük, Özellikle Doğu Türkistan ve Tibet bölgelerinde devam eden katliamlara dikkat çekti. Rusya'nın Sovyetlerden ayrılan ülkeler üzerinde hakimiyet kurma çabasına değinen Küçük, Kanada ile ilgili olarak da şu açıklamalarda bulundu: "ABD ve İsrail'in hukuk ve insanlıkdışı uygulamalarına verdiği destekle, nerede durduğunu açıkça ifade eden Kanada, son yıllarda Kutup bölgelerinde ortaya çıkan yeni enerji alanlarının kontrolü ile ilgili süreçteki söylemleriyle, barış söyleminin de gerçeği yansıtmadığını kanıtlamış oldu."

Hollanda'dan Belçika'ya, Almanya'dan İngiltere'ye, Danimarka'dan Norveç'e, İsveç'ten Fransa'ya kadar Avrupa'nın pek çok önemli ülkesinin, kendi ülkesinde yaşayan göçmenlere karşı ayrımcı politikalar uyguladığını belirten Küçük açıklamasına şöyle devam etti: "Bugün dünyada yaşanan sorunlar irdelendiğinde, büyük çoğunluğunun kaynağının sözkonusu ülkeler olduğu görülecektir. Dünya'nın en zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarına sahip toprakları olan Afrika'nın, bugün açlık yüzünden her gün binlerce insanın yaşamını yitirdiği bir kıtaya dönüşmesi, Batı'nın asırlar boyu süren sömürge hareketinin sonuçlarından sadece biri. İnsan ve organ kaçakçılığı, uyuşturucu madde ve yasadışı silah ticareti gibi konularda da, bu ülkelerin izlerini takip etmek mümkün."

IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve Uluslararası Şirketlerin uygulamaları nedeniyle ekonomik krizlerin meydana geldiğine vurgu yapan Küçük, "Dünyanın dört bir tarafında, işgallerle, sömürgeci faaliyetlerle ve ekonomik uygulamalarla yaşam alanlarını yok ettikleri milyonlarca insanın vatanlarını terk etmelerine sebep olan 'gelişmiş devletler', müsebbibi oldukları bu soruna şefkat(!) ellerini uzatarak çözüm bulduklarını iddia ediyorlar" dedi.

Küçük, Uluslararası Hak İhlallerini İzleme Komitesi olarak bu ülkelerin yalanlarını ortaya çıkaramaya devam edeceklerini duyurdu.

etha


Bu haber 1,105 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,999 µs