En Sıcak Konular

Erdoğan yeni dönemi başlatıyor

30 Haziran 2011 11:28 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, 61. Hükümet’i kurma görevini Başbakan Erdoğan’a verdi.

Erdoğan’ın yarın yeni kabineyi Köşk’e sunacağı öğrenildi. Bir hafta içinde de hükümetin güvenoyu alacağı belirtildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) yemin töreninin ardından yeni Hükümet’i kurma çalışmaları başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı 61. Hükümeti kurmakla görevlendirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Erdoğan’ı dün kabul etti. Erdoğan, saat 12.12’de geldiği Çankaya Köşkü’nden saat 14.25’te ayrıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Gül’ün Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Erdoğan’ı Çankaya Köşkü’nde kabul ederek 61. Cumhuriyet Hükümeti’ni kurmakla görevlendirdiği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan, 12 Haziran seçimlerinin ardından AK Parti’nin yeni seçilenmilletvekillerini bugün toplayacak. Erdoğan’ın bu toplantıda TBMM Başkanı, başkan vekili ve divan katibi olacak isimlerle, grup başkan vekilleri hakkında temayül yoklaması yapacağı öğrenildi. Yeni kabinenin ise yarın Cumhurbaşkanı Gül’e sunulacağı belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini almasıyla birlikte süreç şu şekilde işleyecek:

SEÇİM 4 TEMMUZ’DA

Meclis, 1 Temmuz’da tatile çıkmayarak çalışmalarına devam edecek. TBMM Başkanlığı için başvuru 2 Temmuz Cumartesi günü saat 24.00’te sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 4 Temmuz Pazartesi günü yapılacak. Meclis’in 25. başkanını seçmesinin ardından yeni hükümetin kurulma süreci de başlayacak. Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’nun istifasının kabul edildiğine ve yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Bakanlar Kurulu’nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkere de aynı birleşimde okunacak. Meclis başkanı seçiminden sonra siyasi partiler, temsilleri oranında başkanlık divanı üyesi belirleyerek başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul’un onayına sunulacak.

Güvenoyu oylaması

TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasından sonra Meclis’te 61. Hükümet’in kuruluş ve güvenoyu süreci başlayacak. Yeni Bakanlar Kurulu’nun programı, hükümetin kuruluş tarihinden itibaren en geç 1 hafta sonra TBMM’de okunacak. Bunun üzerinden iki tam gün geçtikten sonra program üzerinde görüşme açılacak.

TATİLE GİRECEK

Görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylaması yapılacak. Bu süreç temmuz ayının ilk haftasında tamamlanacak. 24. Dönem TBMM’de görev alacak milletvekilleri, daha sonraki süreçte, partilerinin grup başkan vekillerini ve TBMM komisyonlarında görev alacak arkadaşlarını da seçecek. Meclis’in, hükümetin kurulmasından sonraki süreçte tatil kararı alarak 1 Ekim’de yeni yasama yılının başlaması bekleniyor.

Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs