En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhamedov'u kutladı

30 Haziran 2011 10:49 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi tarafından Atatürk Türk Dili Ödülü'ne layık görülen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'u telefonla arayarak tebrik etti.

Türkmen basınında yer alan haberlere göre Cumhurbaşkanı Gül, Türkmen Berdimuhamedov'u doğum günü ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi tarafından kendisine verilen Atatürk Türk Dili Ödülü için tebrik etti.

Görüşmede Berdimuhamedov ise Cumhurbaşkanı Gül'ü genel seçimlerin başarılı geçmesinden dolayı kutladı. Türkmen lider kurulacak 61. Hükümet'e de çalışmalarında başarılar diledi.

Gül ile Berdimuhamedov, telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra ülkelerin ortak ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel konuları da görüştü. Türkmen-Türk işbirliğinin mevcut durumundan memnun kaldıklarını vurgulayan liderler, iki ülkenin çıkarları doğrultusunda münasebetlerin daha da geliştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade ettiler.

Liderler, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin de hızlı bir şekilde geliştiğini kaydederek, Türkmenistan-Türkiye hükümetlerarası ekonomik işbirliği komisyonunun ticaretin geliştirilmesine yönelik önemli çalışmalarda bulunduğunu söylediler.

Türkmen lider ayrıca, Abdulllah Gül'e geçtiğimiz günlerde Türkiye'den düzenlenen Türkmenistan Kültür Günleri etkinlikleri için verdiği destekden dolayı da teşekkür etti. Gül, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov'u kendisine uygun bir zamanda Türkiye'ye davet etti.

Türkmenistan, Orta Asya coğrafyasında Ankara'nın siyasi ve ekonomik ilişkilerinin en yoğun olduğu ülkelerden biri. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son dört yılda Türkmenistan'ı dört kez ziyaret ederken, aynı şekilde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da 2008'den bu yana dört kez Türkiye'ye gitti. Karşılıklı ziyaretler, iki ülke ilişkilerinin pekiştirilmesine önemli katkı yaptı. 2010 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 1,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye, son 3 yılda Türkmenistan'ın dış ticaretinde 1. sıraya yükselerek Rusya'nın yerini aldı. Türk işadamlarının Orta Asya'da en fazla proje üstlendiği ülke de Türkmenistan oldu. 600'den fazla Türk şirketi bu ülkede faaliyet gösteriyor.

cihan



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs