En Sıcak Konular

Yardım gemisine sabotajda İsrail şüphesi

30 Haziran 2011 10:47 tsi
Yeni Gazze Filosu’ndaki İsveç ve Yunan gemilerine yönelik sabotajın ‘patlamaya yol açıp ölümlere neden olabilecek’ boyutta olduğu ortaya çıktı. Aktivistler İsrail’i sorumlu tuttu.

Gazze filosu organizatörleri, Pire’de demirli Yunan ve İsveç gemilerine sabotajların ardından Yunanistan’ın devreye girmesini istedi. Haaretz, aktivistlerin, Yunan polisi ve liman yetkililerinin güvenliği sağlamasını ve sabotajları soruşturmasını talep ettiğini yazdı. Organizatör Manolis Plionis, iki geminin pervanelerinin ‘düşman dalgıçlarca’ parçalandığını ve motorlara giden kablolara, gemilerin demir alınca patlamasına yol açacak düzeyde zarar verildiğini aktardı: “Bizi alıkoyamayacaklar, filo iptal edilmeyecek. Sadece birkaç gün gecikebiliriz.” Avrupa Gazze’ye Ablukaya Son kampanyası başkanı Arafat Madi de, “Sabotaj, gemilerin patlamasına ve çok sayıda insanın ölmesine yol açabilirdi” dedi. Aktivistler, ellerindeki bulguların sabotajlarda İsrail’in parmağı olabileceğini gösterdiğini zira bunun en çok İsrail’in işine yarayacağına ve İsrail komandolarının geçmişte de sabotajla suçlandığına dikkat çekti.

‘Yola çıkış haftasonuna sarkacak’

Sabotajların sorumlusu oldukları iddiasını ‘temelsiz’ olarak niteleyen İsrailli yetkililerse teknik ve bürokratik gecikmeler nedeniyle filonun yola çıkışının hafta sonuna sarkacağına inanıyor. Dışişleri kaynakları, gecikmeden çok memnun olduklarını belirtip Yunanistan’daki grev nedeniyle filonun en az 2 gün daha bekleyeceğini belirtti. Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ise Gazze’deki durumun aktivistlerin iddia ettiği kadar kötü olmadığını savunup “Gazzeliler’in temel ihtiyaç maddeleri konusunda eksikleri yok, Arap dünyasından televizyon, plazma ithal ediyor, tarım ürünlerini ihraç ediyorlar. Aktivistlerin Gazzeliler’e insani yardımla ilgileri yok, İsrail’in meşruluğunu yok etme peşindeler” suçlaması yaptı. Savunma Bakanı Ehud Barak da filoyu ‘provokasyon’ olarak niteleyip “Aktivistler insani acılarla bu kadar ilgililerse, İsrailli esir asker Gilad Şalit’in bırakılması ya da en azından ziyaret edilebilmesi için çalışmalı” dedi. Telekomünikasyon Bakanı Yuli Edelstein ise gazetecilere uyarı geldi: “Bir katılımcı, askerlere zarar vermek için kendisini havaya uçurur ve gazeteciler ölürse bu iyi olmaz.”

Kanadalı aktivistler: Yeni bir insanlık sınavı veriliyor

Üç bin ton yardım malzemesi ile farklı limanlardan yola çıkacak 2 yük ve 9 yolcu gemisinden oluşan filonun Kanada’ya ait gemisi, Müslüman, Hristiyan, Yahudi ve Budist aktivistleri bir araya getirdi. Mısır devriminin merkezinden ilhamla ‘Tahrir’ adı verilen gemiden David Heap “Filistinlilere yardım etme inancı bizi buluşturdu. Yeniden bir insanlık sınavı veriliyor” dedi. Gemiyle, parkinson, kalp, şeker ve tansiyon hastaları için de hayati önemdeki ilaçlar götürülüyor. Üye Stephan Carriven “Gazzeli doktorların listesini esas aldık. İlaçlar ulaşınca birçok kadın, çocuk ve yaşlının tedavisi başlayacak. İlaçların son kullanma tarihi de 2014 yani bu konudaki iddialar yalan” derken, sabotajlar sonrası her gün kesintisiz nöbete başladıklarını aktardı.

STAR GAZETE

Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs