En Sıcak Konular

Wikileaks'ten Kremlin mücadelesi

30 Haziran 2011 10:40 tsi
Wikileaks'ten Kremlin mücadelesi
Amerikalı diplomatların Moskova’da siyasi uzmanlarla görüştükleri Kremlin mücadelesi ile ilgili bilgileri Washington’a ilettiği ortaya çıktı.

WikiLeaks’in, Rusya’nın muhalif gazetesi Novaya Gazeta’ya verdiği bilgilere göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in 2012’de Kremlin’e dönüşü büyük bir olasılık. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicolas Burns’le 13 Şubat 2010’da bir araya gelen etkili Rus siyasi uzmanlar, Medvedev’in bin kadar adamına karşılık, Putin’in en az 7 bin üst seviyede yönetici kadrosunun olduğunu belirtiyor.
Siyasi uzmanlara göre, Medvedev iktidar için rekabet edebilecek yeterli güce sahip değil ve görevde bulunduğu süre içinde de kendisini destekleyecek kurumsal bir yapı oluşturacak zaman bulamadı. Medvedev’in bunun için yeterli kadro toparlamayı da başaramadığını savunan Rus siyasi uzmanlar, Medvedev’in bin kişiden fazla olmayan kadrosuna karşılık Putin’in adamlarının 7 bini geçtiğini savunuyor.

BATI İLE NE DOST NE DÜŞMAN

Rusya Başbakanı Putin’in sadece iç politika değil, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov aracılığı ile dış politikada da etkinliğini sürdürdüğünü savunan uzmanlar, Putin’in batı ve NATO ile “ne dost ne düşman” yaklaşımındaki politikasının da genelde yürürlükte olduğu görüşünde birleşiyor. Uzmanlara göre, “Medvedev taktik değiştirse de, bunun tüm stratejiyi etkilemesi mümkün değil.”

Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in toplumun geniş kitlelerinin ilgisini çekmek için ortaya koyduğu modernleşme düşüncesini değerlendiren Rus uzmanlar, iş dünyasının bu yaklaşımı retorikten öte görmediğini ve başkanlık inisiyatifi açısından bir kayıp olarak değerlendirdiklerini aktarıyor.

Rus uzmanlara göre, Rusya’da ekonomiyi kontrol eden elitin, pastadan aldıkları payı ve doğal kaynakların ihracından aldıkları karı garanti edebilmek için statukonun devamını istemesi temel problem. Reformlar pastanın büyümesini sağlasa da, kendi paylarının riske girme ihtimali yüksek. 2010’da yapılan görüşmede konuşan uzmanlar, krizin 2011’de sona ereceğine ve petrol gelirlerinden Putin’in takımının pay almaya devam edeceğine dikkat çekiyor. Tüm bunlara rağmen yönetimde ve üst düzey bürokratlar arasında rüşvete karşı olan, reformların gerekli olduğunu savunan, hukukun üstünlüğünü destekleyen ve geniş halk kitleleri gibi değişimi destekleyen bir grubun varlığı da gerçek.

'TURUNCU DEVRİM' ENDİŞESİ

Rus uzmanlara göre, Putin’in partisi Birleşik Rusya’nın halk arasında yeterli desteği yok. Moskova’da gerçekleşen son yerel seçimlerde Birleşik Rusya’nın varlık gösteremediğine, büyük çoğunluğun sandığa gitmemesine rağmen Birleşik Rusya’nın büyük bir avantajla yerel parlamentoyu oluşturabildiğine dikkat çekiliyor.

Yönetimin herhangi bir 'Turuncu Devrim' kalkışmasından endişe ettiğini vurgulayan Rus uzmanlar, bu çerçevede gösterilerin mümkün mertebe sınırlandırıldığını ve yasaklandığını hatırlatıyor.

cihan



Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,979 µs