En Sıcak Konular

Erdoğan, Büyükanıt'a ulaşamadı

0 0 0000 00:00 tsi
Erdoğan, Büyükanıt'a ulaşamadı 'Başbakan, bildiriden haberi olur olmaz Genelkurmay Başkanına telefon açtı, ama ulaşamadı. Ardından yakın çalışma arkadaşlarından oluşan dar bir grupla durum değerlendirmesine kapandı.'  Peki, sonrasında neler yaşandı?

Fırsat bulabilsem, ben de aynısını sorardım. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Başbakan Tayyip Erdoğan'a sormuş: "Genelkurmay Başkanı ile Dolmabahçe'de ne konuştunuz?"
Özkök, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt arasında 4 Mayıs'ta İstanbul'da Başbakanlık makamında yapılan 2 saat 15 dakikalık görüşmeyi soruyor. Bu görüşme, bilindiği kadarıyla, Genelkurmay'ın internet sitesinde 27 Nisan gece yarısına doğru yayımlanan bildiri sonrasında yüz yüze yapılan ilk kapsamlı görüşmeydi. Bildiriden birkaç saat önce, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün aday olduğu cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasının, salonda 367 mevcut bulunmadığı gerekçesiyle CHP tarafından -ilk kez- Anayasa Mahkemesi'ne taşınmış olduğu hatırlanmalı.
O günden bugüne ortaya çıkan bilgilere göre, Başbakan, bildiriden haberi olur olmaz Genelkurmay Başkanına telefon açtı, ama ulaşamadı. Ardından yakın çalışma arkadaşlarından oluşan dar bir grupla durum değerlendirmesine kapandı. Toplantı sabah saatlerinde devam etti, yine ilk kez olmak üzere, hükümetin siyasete askerin bu yeni müdahalesine karşı dik durduğunu sergileyen bir açıklama yapması kararlaştırıldı. Bu sırada Genelkumay Başkanı, Başbakan'ın telefonla görüşme talebine, Başbakanlık kaynaklarının verdiği saate göre, 28 Nisan öğleden sonra yanıt verdi. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, basın toplantısıyla, Genelkurmay'ın hükümete bağlı olduğunu ve yapılanı yanlış bulduklarını ilan etti.

Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs'ta 367 başvurusunu geçerli sayarak ilk tur oylamayı iptal etti.
2 Mayıs'ta Başbakan Erdoğan, o zaman cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için Anayasa değişikliğine gidileceği, gerekirse 22 Temmuz'da vatandaşın önüne seçim sandığıyla birlikte referandum sandığı koyacaklarını söyledi. 3 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Sezer'in Erdoğan ve Büyükanıt ile haftalık görüşmeleri vardı. 4 Mayıs'ta Erdoğan, Büyükanıt'ı Dolmabahçe'de kabul etti.
İşte Erdoğan, bu görüşme hakkında, Özkök'ün sorusuna 17 Mayıs'taki Hürriyet'te yayımlanan şu yanıtı vermiş: "Bu konuda çok spekülasyon yapıldı. Takdir edersiniz ki, iki devlet yetkilisi arasındaki görüşmeydi. Bu konuda konuşmamak üzere söz verdik."
Başbakan Erdoğan, bu konuşmanın yapıldığı 16 Mayıs günü IPI toplantısında, yabancı bir gazetecinin sorusu üzerine, Genelkurmay Başkanı'nın kendisine bağlı olduğu anayasal gerçeğini yinelemişti.

Bu durumda, Başbakan Erdoğan'ın ülkedeki gerilimin düşürülmesi adına sorumlu davranarak kendisine bağlı Genelkurmay Başkanı'na söz verdiğini, yani Büyükanıt'ın Erdoğan'dan söz aldığını varsaymak durumundayız. Acaba Erdoğan ve Büyükanıt yalnızca konuşulanların dışarıya sızmaması üzere mi söz vermişlerdir birbirlerine?
Büyükanıt'a söz verse de vermese de, görüşme içeriği konusunda konuşmamak Başbakan Eroğan'ın hakkı. Ancak orada konuşulanların TSK personeli özlük hakları mı, Irak'a yapılacak bir müdahale mi, yoksa cumhurbaşkanlığı sürecinin artık daha fazla gerilmeden yeni Meclis'e bırakılması temennisi mi olduğunu merak etmek de bizim hakkımız.
Çünkü eğer cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini ilgilendiren konular konuşulmuşsa, ortada da bir Anayasa değişikliği paketi ve referandum ihtimali olduğuna göre, o süreç de, merakımız da devam ediyor.

Murat Yetkin - Radikal



Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,754 µs