En Sıcak Konular

CHP'de 'yeminsiz oy kullanabilme' formülü!

30 Haziran 2011 08:19 tsi
CHP'de 'yeminsiz oy kullanabilme' formülü! 

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, ilginç bir iddia ortaya attı.

Aynı zamanda eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlarından olan Türmen, yemin etmeden de Meclis'te oy kullanabilecekleri iddiasında bulundu.

Ergenekon sanığı tutuklu milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'a tahliye yolunu açtırmak için milletvekili yemini etmeyen CHP'de, tahliyeler için izlenecek yol konusunda kafalar karışık. Önceki gün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) değişiklik talebiyle hazırlanan kanun teklifi, yine Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla durdurulmuştu.

Dün partinin üst düzey 5 isminden bu konuda birbirine zıt açıklamalar geldi. Kılıçdaroğlu, dün "Arkadaşlarımız konuyu değerlendiriyor" derken kurmaylarının bir kısmı "Teklif hazırlıyoruz.", bir kısmı da "Hazırlamıyoruz." açıklaması yaptı.

CHP'de kafa karışıklığına neden olan Ergenekoncuları kurtarma planı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) bazı değişikliklerin yapılmasını içeriyor. Kılıçdaroğlu'nun işaret ettiği düzenlemede, CMK'nın 100. veya 102. maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor. CHP'liler, 100. maddenin "Milletvekili seçilen tutuklular tahliye edilir" şeklinde değiştirilmesini veya 102. maddede 'en fazla 10 yıl' olarak düzenlenen tutukluluk süresinin 2 yıla indirilmesini istiyor. Önceki gün "Kanun teklifini bir iki gün içinde vereceğiz." diyen Kılıçdaroğlu, dün "Arkadaşlar konuyu değerlendiriyor." demekle yetindi. Aynı saatlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Şu anda böyle bir çalışmamız yok." diyerek ortada bir teklif olmadığını söyledi. Bir başka Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, yasal düzenleme gerektiğini ve bu konuda çalışma yaptıklarını bildirdi. Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum ise "Hükümetin teklif getirmesini bekliyoruz. Onlar getirmezse biz getiririz." açıklaması yaptı.habib güler ankara

'Yemin etmeden de oy kullanabiliriz'

-CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, ilginç bir iddia ortaya attı. Aynı zamanda eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlarından olan Türmen, yemin etmeden de Meclis'te oy kullanabilecekleri iddiasında bulundu. Türmen, "Yemin etmek parlamento faaliyetlerine katılmamak mı, öyle bir şey yok. Anayasa ne diyor, 'yemin ederler' diyor." ifadelerini kullandı. Gazetecilerin "Oy kullanabilecek misiniz?" sorusuna karşılık, "Bakacağız ona. Şu yok hiçbir yerde; 'yemin etmeyen milletvekili parlamento faaliyetlerine katılamaz' diye bir şey yok. Mazbatanızı alıyorsunuz, milletvekili oluyorsunuz." diye konuştu.

Eski YARSAV Başkanı, CHP grup başkan vekili

-CHP, dün yeni Meclis grup yönetimini belirledi. Yapılan oylamada, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun işaret ettiği Akif Hamzaçebi'nin yanı sıra, "İçimizdeki İrlandalıları temizleyeceğiz" sözleriyle dikkat çeken ve Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen Muharrem İnce ile eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan grup başkan vekili seçildi. Tarhan 12 yıl aradan sonra seçilen ilk kadın grup başkan vekili oldu. 129 milletvekilinin katıldığı oylamada, üç isim de 117 oy aldı.

CHP'ye Tepkiler

Bu tavırda esas hedef Ergenekon süreci

Mithat Sancar/ Anayasa Hukukçusu: CHP'nin ne yapmak istediği anlaşılmıyor. Herkesi kapsayan genel demokratik bir düzenleme önerirse, yemin boyutu bir anlam ifade eder. Şu an, sorunu demokratik tutumla çözme gibi bir inancı vermiyorlar. Ergenekon'a Meclis'te nefes aldırma gibi şüphe var. Ergenekon sürecidir esas hedef. O nedenle, CHP'nin tavrını sıkıntılı görüyorum.

Meclis'in çalışmasına hiçbir engel yok

Hasan Tahsin Fendoğlu/Anayasa Hukukçusu: 256 milletvekili Meclis'in işlemesi için yeterli. AK Parti'nin zaten yeterli milletvekili var. MHP zaten iştirak ediyor. Meclis başkanı seçimi olsun daha sonra hükümete güven oylaması olsun. Oradaki 276 oy zaten yeterli bir oy. Dolayısıyla Meclis'in hiçbir çalışmasına engel değil. Anayasa'ya göre hiçkimse yürüyen bir davada telkinde bulunamaz.

CHP'nin tavrı, 'negatif siyaset'in bir örneği

Doç. Dr. Tanju Tosun (Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi): CHP'nin bu davranışı 'negatif siyaset' örneğidir. Özde siyasetin önünü tıkayarak, parlamentoya duyulan güven ve parlamentonun meşruluğu açısından riskli bir davranış sergiliyor. Meclis'te yemin etmiyor, inisiyatif almıyorsanız, millet hakimiyetini de hiçe sayarak, kuruluş felsefesine de aykırı davranıyorsunuz.

Bu kriz, parti içinde de büyüyecek

Doç. Dr. Ayşen Uysal (Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi): Meclis'te yemin etmemeye yönelik verdikleri kararın sonuçlarına katlanabileceklerini sanmıyorum. Seçmen bundan etkilenecektir. Parti içinde aktivist olanlar, yönetici konumunda olanlar daha çok etkilenecektir. Bu kişilerin aday gösterilmesinden zaten rahatsız olanlar vardı. Bu kriz parti içinde büyüyecek. Parti içi muhalefetin elini güçlendirecek.


zaman



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,067 µs