En Sıcak Konular

300 hektar ormanlık alan yandı

0 0 0000 00:00 tsi
MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde, dün akşam 6 farklı noktada başlayan orman yangınlarında yaklaşık 300 hektar ormanlık alan kül oldu.

Saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan rüzgârla genişleyen yangınlara 4 helikopter, 150 arazöz, 1000'den fazla orman işçisi ve çok sayıda iş makinesi ile vatandaşlar müdahale etti. 2 yangın hızla söndürülürken, dağınık bölgelerdeki 4 yangın sabaha kadar süren çalışmalar sonunda kontrol altına alındı. Yangın ardından Fethiye semalarını simsiyah bulutlar kapladı.


Fethiye Körfezi’ne hakim ormanlık bölgede dün 19.00 ile 20.00 saatleri arasında, 6 farklı noktada kısa süreli aralıklarla yangın başladı. Aksaz bölgesindeki ilk iki yangın, itfaiye ve orman ekiplerinin hızlı müdahalesiyle söndürüldü. Hemen ardından ilçe merkezine yakın noktadaki Karagözler Mahallesi Oyuk Tepe Mevkii'nde yangın başladı. Bu yangına Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü orman yangın söndürme ekipleri ile Fethiye Belediyesi işçileri müdahale etti. Bu yangını söndürme çalışmaları sürerken, Kemer Beldesi’ne bağlı Yaka Köyü yakınlarında dördüncü yangın başladı. Ekipler bölgeye ulaşmadan, saatteki hızı 100 kilometreyi bulan rüzgârın da etkisiyle yangın büyüdü. Hemen ardından aynı beldeye bağlı Dereköy yakılarında da yangın başladı. Sarp kayalıklardaki bu yangına güçlükle müdahale edilirken, Eşen Beldesi Korubükü Mevkii'nde 6'ncı yangın başladı. Saat 23.30 sıralarında Fethiye Körfezi alev alev yanarken, yangınlara, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta ve Burdur’dan yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Fethiye'nin her yerinden görünen orman yangınları üzüntüyle izlenirken, Kaymakam Hasan Karakaş, Belediye Başkanı MHP'li Behçet Saatcı ve Fethiye Emniyet Müdürü Olcay Özbarlas, yangın söndürme çalışmalarını bizzat izleyip kamu kuruşlarındaki ekipleri seferber etti.

SABAH 05.00'DE KONTROL ALTINA ALINDI

Yangınların tümü saat 05.00'de kontrol altına alındı. Rüzgârın etkili ve havanın karanlık olması nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük çekildi. Yangına 4 helikopter, 150 arazöz, 1000'den fazla orman işçisi ve çok sayıda iş makinesi ile vatandaşlar müdahale etti.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ile birlikte sabah erken saatlerde yanan ormanlık sahaları havadan helikopterle inceledi. Osman Kahveci, “Özellikle Dereköy'de genç bir ormanlık olan yandı. Geçmişte bu yer yine yanmış ve yeşillendirilmişti. Yaklaşık 300 hektar kızılçam orman tahrip oldu. Yangının çıkış nedeni henüz belli değil. Bu konuda araştırmalar sürüyor. Bizim bu bölgede 4 helikopterimiz var. Gece olduğu için hava araçlarıyla müdahale edemedik” dedi.

Toplumsal bilinç gelişmedikçe yangınların önünün alınmasının mümkün olmadığını vurgulayan Kahveci, şunları söyledi:

“Bizim ülkemizde çıkan yangınların yüzde 90'ı insanlarımızın ihmal ve dikkatsizliğinden kaynaklanmaktadır. Dünyada orman yangınlarına karşı en ağır cezayı biz vermekteyiz. Ancak neyin ne olduğu tespit edilip de cezalar uygulanamıyor. Yangını çıkaranları tespit edebilirsek, 5 yıldan 15 yıla kadar ağır hapis cezası ve para cezası alırlar. Çok ciddi bir toplumsal bilinçlenmeye ve kamuoyunun bilinçlenmesine ihtiyaç var.”


 


 



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,159 µs