En Sıcak Konular

Silahlar nereye taşınıyor?

26 Haziran 2011 19:53 tsi
Silahlar nereye taşınıyor? Hizbullah silahlarını Suriye'den çıkarıyor iddiası

Hizbullah örgütünün Suriye’deki silahlarını Lübnan’a çıkarma arayışında olduğu iddia edildi. Le Figaro gazetesine göre bu hareketlilik Hizbullah’ın Suriye rejiminin değişmesinden duyduğu endişeden kaynaklanıyor.

Hizbullah örgütünün Suriye’deki silahlarını Lübnan’a çıkarma arayışında olduğu iddia edildi. Le Figaro gazetesine göre bu hareketlilik Hizbullah’ın Suriye rejiminin değişmesinden duyduğu endişeden kaynaklanıyor.

Fransız gazete Le Figaro, Şam’daki ittifakını kaybetme endişesi içinde olan Hizbullah’ın Suriye’deki depolarında gizli silahlarını Lübnan’a getirme arayışında olduğunu iddia etti. Gazeteye göre İran-Suriye-Hizbullah ilişkilerini yakından takip eden Batılı bir uzman, “Şii milis mevcut durumda çok sinirli” değerlendirmesinde bulundu. Uzman, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Suriye’de protestoların başlamasından bu yana geçen üç ayda sadece bir kez kamuoyuna açıklamada bulunduğunu söylüyor.

ZELZAL FÜZELERİ İLE ROKETLER TAŞINIYOR

Le Figaro, İran’ın Suriye üzeri Hizbullah gönderdiğini iddia ederken, Hizbullah’ın da Suriye rejimi düşmeden önce maksimum düzeyde silahı ülkeden çıkarmaya çalıştığını belirtiyor.

Gazete, “Bu son haftalarda Batılı istihbarat servisleri Suriye ile Lübnan’daki Beka vadisi arasındaki gözenekli sınırda kamyon hareketliliği yaşandığını tespit etti” diyor. Hizbullah’un bu bölgede kendi silah stok merkezlerinin olduğunu belirten gazeteye göre bu hareketlilik BM tarafından da doğrulandı.

Taşınan silahların karadan karaya orta menzilli Zelzal füzeleri ile Fecr 3 ve Fecr5 roketleri olduğunu öne süren gazete, bu ultra-hassas transfer için Hizbullah’ın Suriye’de konumlanmış lojistik birliklerine başvurduğunu yazıyor. Bu lojistik birliklerin varlığı da geçen Ekim ayında Le Figaro tarafından ortaya çıkarılmıştı.

SİLAH DEPOLARI DUMA VE HUMUS’TA

Wikileaks’ın yayınladığı belgeler arasında bulunan Amerikan diplomatik belgede de Hizbullah’ın Suriye’deki bazı askeri altyapılarının yoğun nüfuslu alanlarda olduğu belirtiliyordu. Le Figaro, bunların özellikle Şam yakınındaki Duma ile rejim karşıtı gösterilerin merkezlerinden biri olan Humus bölgesinde konuşlandırılmış olduğunu ifade ediyor.

Gazete şu yorumda bulunuyor: “Beşar el Esad’ı tehdit eden ayaklanmaya kadar Hizbullah’ın silahlarını, İsrail’in 2006 savaşının gösterdiği gibi Şii milisle çatışmasında korumaya karar verdiği ülke olan Suriye’de depolamasında çıkarı vardı. Ama Şam’ın Hizbullah’ın İsrail’i derinliğine vurmak için kullanabilmesine elverişli hava savunma silahlarını üretmeye başlamasından bu yana, durum değişti. Şii milis açısından, bu cephaneyi sınırın öte tarafından taşıması aciliyet arz ediyor. Ancak bu hareketlilik pek de kolay değil. Milis (Hizbullah) İsrail’in konvoylarını havadan bombalamasından şüpheleniyor. ”

HİZBULLAH BİR KISMINI ÇIKARMAYI BAŞARDI

Lübnanlı bir asker, “Ve Hizbullah, Baas diktatörlüğünü olan desteğini çok az destekleyen Lübnan veya Suriye halkının bu gizli hareketlilikleri fark etmesini istemez” diyor.

Batılı uzman ise engellere rağmen Hizbullah’ın öncekinden daha sofistike kamuflajlara başvurarak silahlarının bazılarını çıkarmayı başardığını ifade ediyor. Gazeteye göre bazı silah depoları sadece Hizbullah kadroları tarafından korunsa da, bazılarının Suriye askeri üslerinin içerisinde bulunduğunu belirtiyor.

İRAN VE SURİYE SERVİSLERİ TEDBİR ALDI

Son haftalarda bazı işaretler üzerine Tahran ve Şam’ın Hizbullah’a giden silah konvoylarını Amerikan ve İsrail uydularının yüksek gözetimi altına alınmasından şüphelendiğini yazan gazete, bu sırları kontrol altında tutmak için Suriye güvenlik servisleri ile İran’ın sınırları dışındaki silahlı kolu olan Kudüs Güçleri’nin Nisan ayı sonunda Şam havaalanında bir komuta birimi oluşturduğuna dikkat çekiyor. Gazete bu iddiasını da Ortadoğu’daki bir batılı güvenlik kaynağına dayandırıyor.

İran ve Suriye’nin 19 Mart’ta Diyarbakır’da yakalanan silahlardan ders çıkardığı belirtiliyor. Amerikan istihbaratının bilgileri doğrultusunda Halep’e gitmekte olan İran uçağı Diyarbakır’da durdurulmuş, içerisinde Hizbullah’a gitmek üzere roket atarların da aralarında olduğu silahlar bulunmuştu.

Bu haber 1,422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,098 µs