En Sıcak Konular

Oktay Ekşi’ye yemin engeli

26 Haziran 2011 09:34 tsi
Oktay Ekşi’ye yemin engeli

Eğer gerçekleşirse Oktay Ekşi'nin hevesi kursağında kalacak.

CHP’den milletvekili seçilen Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliyelerinin reddi, Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından başlayan ‘boykot’ tartışması, gözleri salı günü gerçekleşecek yemin törenine çevirdi.

YAŞLI ÜYELER NE YAPACAK?

Boykot kararı alan BDP ile Genel Kurul’a gelmeme ya da gelip yemin etmemeyi tartışan CHP’nin tavrında değişiklik olmazsa ilginç görüntüler yaşanacak. Meclis İçtüzüğü’ne göre, yeni yasama yılının ilk birleşiminin birinci oturumuna en yaşlı üye başkanlık ediyor. En yaşlı üyesi sıfatını 7 Aralık 1932 doğumlu CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi taşıyor. CHP’nin katılmama kararı alması durumunda Ekşi yemin törenine katılmayacak. Bu durumda gözler ikinci en yaşlı üyeye çevriliyor. Ekşi’den sonra en yaşlı ikinci üye 1 Ocak 1938 doğumlu Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi. Ancak Elçi de, BDP’nin boykot kararı doğrultusunda gelmeyecek. Meclis’in en yaşlı üçüncü üyesi 15 Mart 1938 doğumlu Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam. Ekşi ve Elçi’nin Meclis’e gelmemesi durumunda Sağlam, Meclis’e ‘en yaşlı üye’ sıfatı ile başkanlık edecek. Sağlam’ın geçici başkanlık koltuğuna oturması ile de sorun çözülmüyor. Bu kez ikinci derecede en yaşlı üyenin başkan vekili görevine gelmesi gerekiyor.

BAŞKAN VEKİLİ KİM OLACAK?

Sağlam’dan sonra en yaşlı üye 20 Temmuz 1938 doğumlu CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal. Baykal’ın, CHP’nin alacağı karara uyması bekleniyor. Bu durumda başkanvekili koltuğuna 1 Ocak 1939 doğumlu MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay oturacak. Sağlam ya da Toskay ile ilgili Meclis’e katılım konusunda sıkıntı olması durumunda 29 Kasım 1939 doğumlu Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül devreye girecek.

İLK YEMİNİ BAŞKAN EDİYOR

CHP, Meclis Genel Kurulu'na katılır ancak yemin etmezse bu kez başka bir tablo ortaya çıkacak. CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Genel Kurul'a katılsa da yemin etmemesi durumunda başkanlık görevini yerine getiremeyecek. İçtüzük doğrultusunda geçici başkanlık divanı oluştuktan sonra İstiklal Marşı okunması ve en yaşlı üye sıfatını taşıyan geçici başkanın açış konuşmasını ve ardından "ilk yemini" etmesi gerekiyor. Geçici başkanın yemininin ardından Adana ilinden başlanarak yemin töreni gerçekleşiyor. CHP'nin yemin etmeme kararı alması durumunda Ekşi, yemin etmeyeceği için oturumu da yönetemeyecek.

bugün



Bu haber 1,469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,555 µs