En Sıcak Konular

Türkiye sorunu kökünden halledecek

26 Haziran 2011 09:10 tsi
Türkiye sorunu kökünden halledecek
Türkiye sorunu kökten halletmeye kararlı...

Türkiye işsizlikle mücadelede çocuk yaşa iniyor. Okul öncesi eğitimin istihdama katkı sağladığını belirten Dünya Bankası, eğitimi yaygınlaştırmak için Türkiye ile işbirliğine gidiyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, işsizlikle mücadele ve istihdamın arttırılmasında okul öncesi eğitimin büyük rol oynadığını söyledi. Türkiye'nin de erken çocukluk gelişiminin önemini son dönemde anlayıp eğitim yatırımlarını artırdığını belirten Zachau, Dünya Bankası ile Türkiye arasında bu alandaki eğitim hizmetlerinin arttırılması için işbirliği başlatıldığını bildirdi.

Avantaj sağlayacak

Okul öncesi eğitim almış çocukların hem eğitim dönemlerinde daha başarılı olduklarını hem iş hayatına daha kolay atılıp nitelikli işgücüne dönüştüklerinin kanıtlandığını belirten Zachau, şunları söyledi: "Eğitimde en büyük yatırım getirisi okul öncesi eğitim döneminde elde ediliyor. Okul öncesi eğitimin arttırılması Türkiye'de özellikle kadın ve gençlerden oluşan dezavantajlı grupların daha kolay iş bulmasını sağlayacaktır. Türkiye ile bu yöndeki eğitimi artırmak için ortak çalışma yürütüyoruz. Türkiye'nin bu alandaki çalışmalarını destekliyoruz."

Rapor hazırlanıyor

Zachau, erken çocukluk gelişiminin istihdam üzerine etkilerini ayrıntılı olarak açıklayan geniş bir rapor hazırlığı içinde olduklarını ve bu raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını da belirtti. Yapılan tespitlere göre Türkiye genelinde okul öncesi okullaşma oranı ortalama yüzde 15'ler düzeyinde bulunuyor. AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 100'lere ulaşıyor.

Tespitlere göre okul öncesi eğitim çocukluk döneminde paylaşmayı, dayanışmayı, sorumluluk almayı, iş bölümü yapmayı sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğretiyor.

Beyni profesörden iki kat hızlı çalışıyor

Uzmanlar 3 yaşına kadar bir çocuğun beyninin yetişkinden 2,5 kat; 6 yaşına kadar profesörden 2 kat daha hızlı çalıştığını belirtiyor. Uzmanlara göre, 0-6 yaş grubunda okul öncesi eğitimi almış çocukların birinci sınıf başarı düzeyi daha yüksek oluyor ve okuma yazmaya daha hızlı geçiyor. Bu çocukların IQ değerleri 12 yaşında 5 puan daha yüksek oluyor. 15 yaşında yetenek sınavlarında yüzde 90-100 arası başarı sağlıyorlar. Yüzde 65'i liseyi, yüzde 45'i üniversiteyi sorunsuz kazanıyor ve bitiriyor. Yetişkin olduklarında dış dünyayla daha kolay ve sağlıklı iletişim kuruyor, sosyalleşiyor, daha kolay ve daha nitelikli iş bulabiliyor, verimliliği üst düzeyde oluyor.

bugün



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs