En Sıcak Konular

Dışişleri: Obama'nın kararını olumlu

25 Haziran 2011 16:20 tsi
Dışişleri: Obama'nın kararını olumlu Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı, "Afganistan'da konuşlu ABD birliklerinden bir kısmının çekilme sürecini Temmuz 2011'den itibaren başlatma kararını" önemli bir adım olarak değerlendirdiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, kararın, "Afganlaştırma stratejisinin ilerletilmesi bağlamında önemli bir adım olduğu" belirtilerek, "Ortak nihai hedefimiz, Afganların kendi kaderine sahip çıkmasının sağlanması, Afganistan'ın tam egemenlik ve bağımsızlığının teminidir. Bu çerçevede Afganistan'ın komşuları ile bölgesi ve ötesindeki bütün aktörlerin Afganistan'ın egemenliğine saygı duyması ve bunu pekiştirmeye yönelik gayretlere çok yönlü katkılarını sürdürmesi gerekmektedir. Öte yandan Afganistan'la bağlantılı bütün süreçlere Afganların liderlik etmesi temel bir ilkedir" denildi.

Afganistan'da 2014 yılı sonuna kadar güvenlik sorumlulukların Afgan makamlarına tam anlamıyla devri bağlamında, kapasite oluşumu gayretlerinin artarak sürmesinin önem taşıdığını bildiren Dışişleri Bakanlığı, 2014 yılı sonrasında da uluslararası toplumun Afganistan'ın kalkınmasına yönelik uzun vadeli taahhütlerini sürdürmesi gerekeceğini kaydetti.

Açıklamada, "ABD Başkanı Obama'nın açıklamasında ifade ettiği 'Afganistan'daki mücadelenin sorumlu bir şekilde sonlandırılması' hedefini bu bakımdan önemsemekteyiz" denilerek şunlar kaydedildi:

"Türkiye, Afgan halkı ihtiyaç duyduğu sürece Afganistan'a desteğini sürdürme kararlılığındadır. Öte yandan, Afganistan'ı desteklemeye yönelik çok yönlü gayretlerimiz kapsamında, 500'er Afgan Ulusal Polisi mensubuna Türkiye'de altışar aylık dönemlerle eğitim sağlanmasına yönelik yeni bir programı 15 Temmuz 2011 tarihinde başlatacağız.

Afganistan'da güvenlik sorumluluklarının devri, barış ve uzlaşma, kalkınma ve iyi yönetişimi hedefleyen 'Kabil Süreci'nin Afganistan'ın çevresini de gözeten bölgesel boyutu da dikkate alarak, ahenkli şekilde ilerletilmesi önem taşımaktadır. Türkiye, güçlendirilmiş bölgesel işbirliğini aktif şekilde teşvik etmektedir. Afganistan Hakkında Uluslararası Temas Grubu bünyesinde kurulan ve Türkiye'nin UNAMA'yla birlikte eşbaşkanlığını yürüttüğü Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu bu bağlamdaki önemli platformlardan biridir."

Açıklamada, 2 Kasım'da İstanbul'da yapılacak "Afganistan için İstanbul Konferansı"nın güçlendirilmiş bölgesel işbirliği yolunda kapsamlı bir adım teşkil etmesine yönelik çalışmaların da başlatıldığı belirtilerek, "Bu yılın Afganistan'la bağlantılı en önemli uluslararası etkinliklerinden biri olan Afganistan için İstanbul Konferansı'na giden süreçte, Türkiye başta Afganistan ve BM olmak üzere ilgili bütün ülke ve örgütlerle yakın işbirliği içinde her türlü gayreti gösterecektir" denildi.

A.A



Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,019 µs