En Sıcak Konular

Türkiye 'take off' pozisyonuna geçiyor

25 Haziran 2011 10:35 tsi
Türkiye 'take off' pozisyonuna geçiyor 24. dönemin yeni parlamenterleri arasında yer alan Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı Akdoğan, 'ustalık' dönemine dair önemli ipuçları verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 yıldır Başdanışmanlığını yapan Yalçın Akdoğan artık Ankara Milletvekili olarak TBMM’de. Akdoğan Vatan gazetesine verdiği mülakattan ilgili kısım:

* Çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemi. Ustalık dönemindeki yeni söylem nedir?
İlk dönem hastaya acil müdahale dönemiydi. Doğrudan hayatı kurtarmaya dönük müdahaleler yapıldı. Ekonomik olarak çökmüştük. İlk müdahale ile dengeler düzeltildi. Bunlar yapılırken de kendisine karşı direnç gösteren odaklarla uğraşarak mesafe aldı. İkinci dönem dengelerin oturmaya başladığını, büyüme ve istikrarı gördük. Büyüme rekorları kırdık. Ama hala AK Parti engelleniyordu. Yine de büyük başarılar elde etti. Referandumda da bu engellemeler kısmen düzeltildi. Yeni dönemde bu engellemelerin daha asgariye indiğini görebilirsek yeni anayasa ile Türkiye “take off” pozisyonuna geçip büyük bir sıçrama yapabilecek. Bence ustalık dönemi yapısal dönüşüm ve reformlar açısından büyük önem taşıyor. Bir çok önemli proje açıkladı sayın Başbakanımız. Ben bu süreçte işsizliğin yüzde 10’un çok altına ineceğini, kronik meselelerin çözülmesi noktasında önemli mesafeler alınacağını ve “yüksek siyaset” yapılacağını düşünüyorum.

Askerle önyargılar kırıldı, karşılıklı güven arttı

* Askerle ilişkiler yeni dönemde nasıl şekil alacak size göre? Darbe ihtimali görmediğinizi anlıyorum söylediklerinizden ama tutuklamalar da bitmek bilmiyor...
İlk günden itibaren baktığımızda asker - sivil ilişkilerinin normalleştiğini görüyoruz. Tabii AK Parti’nin uzun süre iktidarda olması, kişilerin birbirini tanıması gibi etkiler de var. Geçmişteki önyargıların kırıldığını, ezberlerin değiştiğini görüyoruz. Geçmişle kıyasladığımızda karşılıklı güvenin daha da arttığını söyleyebiliriz. Bir takım tatsızlıklar yaşandı. Ama kurumsal olarak bunların hepsini TSK’ya fatura etmek doğru değil. Kişilerin hataları olabilir, devam eden süreçler olabilir. Hepsini TSK’nın kurumsal bir girişimi gibi görmek veya böyle yaftalamak bence haksızlık olur. Bu süreçte bence hükümet çok sağduyulu davrandı. Kurumsal olarak TSK’nın yıpranmaması konusunda sorumlu davrandı. Askerin de son dönemde sorumlu ve sağduyulu davrandığını görüyoruz. Kendi alanına çekildiğini, asli fonksiyonlarını görmeye çalıştığını görüyoruz.

* “Asker artık kışlasında” diyorsunuz yani..
Aslında geçmişte siyasetçilerin de hatası oldu. Özellikle muhalefet kendi fonksiyonunu görmek yerine ihaleyi askere çıkarıp, askeri bir şekilde sistem içine sokup, siyasi taraf haline getirmek, kendisine alan açmasını sağlamak gibi tavırları oldu. Bu hem askere hem siyaset kurumuna zarar verdi. CHP’nin Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte “Biz bu işi yapabiliriz. Harici bir müdahaleye alan açmaya gerek yok” gibi bir yaklaşım içine girdiğini gördük. Bu bence olumlu bir durum. Sen siyasi partisin, gelirsin iktidarla siyasi yollarla mücadele edersin.



Bu haber 1,280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,521 µs