En Sıcak Konular

Abbas: Hamas'tan geri dönmeyeceğiz

24 Haziran 2011 17:24 tsi
Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih grubu lideri Mahmud Abbas, Türkiye'nin de büyük destek verdiği Hamas grubuyla uzlaşma yolundan geri dönmeyeceklerini söyledi.

Ankara'da Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşen Abbas, Türkiye'nin desteğinin her zaman kendilerine güç verdiğini ve böylece zorluklara karşı koyduklarını dile getirdi. Abbas, "Her zaman bize bir kardeş ve samimi bir dost oldunuz ve hiçbir zaman desteğinizi fiilde ve amelde geri çekmediniz. Bundan dolayı değerli kardeşim Sayın Başbakan bu ziyaretten kıvanç duymaktayız" ifadelerini kullandı.

Hamas siyasi lideri Halid Meşal ile birlikte aynı zamanda Türkiye'yi ziyaret eden Mahmud Abbas, Başbakanlık Yeni Bina'da Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasın Türkiye'nin uzlaşmaya verdiği desteği de övdü. Abbas, "Filistin'de uzlaşı yolunda devam ettiklerini ve bundan geri dönmeyeceklerini" ifade etti.

Konuşmasının başında Türkiye'ye yaptığı ziyaret dolayısıyla mutlu olduğunu ifade eden Abbas, seçimlerdeki başarısından dolayı da Erdoğan'ı tebrik ettiklerini aktardı. Abbas, "Türkiye Cumhuriyeti'nin gönlümüzde belirgin bir yeri var. Türkiye zor anlarda hep bizim yanımızdaydı. Halkınız her an bizim yanımızda yer aldı. " dedi.

Türkiye'nin desteğinin Filistin halkının acısını azalttığını söyleyen El Fetih lideri, Türkiye'nin Filistin halkının haklarını geri alabilmesi ve ulusal uzlaşının gerçekleştirilmesi için büyük destek verdiğini aktardı. Filistin Devlet Başkanı, "Biz uzlaşı yolunda devam etmekteyiz. Bundan geri dönüş olmayacak" diye konuştu. Mahmud Abbas, Filistin'in birliği gerçekleşinceye ve geçici hükümet kuruluncaya kadar mümkün olan her çabayı göstereceklerini vurguladı. Abbas ayrıca Filistin'de ulusal meclis seçimlerini de bir yıl içinde yapacaklarını bildirdi.

Konuşmasında başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırları içinde bağımsız Filistin olarak bölgedeki diğer ülkelerle yanyana yaşamak arzu ettiklerini aktaran Mahmud Abbas, bu şekilde kurulacak bir Filistin'in BM üyeliği için talepte bulunacaklarını da aktardı. Abbas, Türkiye'nin bu husustaki desteğinden emin olduklarını kaydetti.

Bugüne kadar bağımsız Filistin Devleti'ni tanımayan ülkelerin, bölgede, uluslararası meşruiyet, adalet, barış ve istikrarı desteklemek için Filistin'i tanımaları gerektiğini savunan El Fetih lideri, "Barış sürecinde biz ABD Başkanı (Barack) Obama'nın söyleminde yer alan hususları memnuniyetle karşıladık. 1967 sınırlarında iki devletin oluşturulması ve toprak değişiminin gerçekleşmesini destekledik. Aynı zamanda İsrail hükümetine de bu ilkeyi kabul etmesi için çağrıda bulunuyoruz" diye ekledi.

Konuşmasında İsrail'den yerleşim birimi inşaatlarını durdurmasını isteyen Abbas, Kudüs'e karşı "acımasız bir yerleşim birimi saldırısının" devam ettiğini ifade etti. Abbas, barış görüşmeleri için Fransa ve Avrupa ülkelerinin çabalarını da memnuniyetle karşıladıklarını aktardı.

cha



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,612 µs