En Sıcak Konular

Erdoğan: 'Çözüm bağımsız devlet'

24 Haziran 2011 16:28 tsi
Erdoğan: 'Çözüm bağımsız devlet'
Başbakan Tayyip Erdoğan, "Ortadoğu'ya barış ve istikrarın yeniden hakim olması ancak bölgesel sorunların temelinde yatan Filistin-İsrail itilafının çözülmesiyle mümkündür. O çözüm...'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ortadoğu'ya barış ve istikrarın yeniden hakim olması ancak bölgesel sorunların temelinde yatan Filistin-İsrail itilafının adil ve kalıcı bir biçimde çözülmesiyle mümkündür. Başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulması, bu sorunun çözümünün temel şartıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Görüşmenin ardından Abbas ile ortak basın açıklaması yapan Erdoğan, "Kardeş Filistin"in Devlet Başkan Abbas'ın ziyaretinden son derece mutlu olduğunu söyledi.

Görüşmenin son derece kapsamlı olduğunu, öncelikle ikili ilişkilerin ele alındığını, gelecekte ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiğinin görüşüldüğünü anlatan Erdoğan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın yaşadığı değişim ve dönüşümün de değerlendirildiğini belirtti.

Uzun yıllardır istikrarsızlık ve gözyaşı coğrafyası halinde bulunan Ortadoğu'nun yeniden istikrar ve barış coğrafyası olmasını arzu ettiklerini, bu yönde çaba gösterdiklerini ve tüm taraflara bu telkinlerini ilettiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'ya barış ve istikrarın yeniden hakim olması ancak bölgesel sorunların temelinde yatan Filistin-İsrail itilafının adil ve kalıcı bir biçimde çözülmesiyle mümkündür. Başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulması, bu sorunun çözümünün temel şartıdır. Türkiye, Filistin davasını kendi milli davası kabul etmiş ve daima Filistinli kardeşlerinin yanında olmuştur. Filistinli kardeşlerimize karşı tarihi, insani ve vicdani sorumluluğumuz bulunuyor. Bunun şuuruyla hareket ediyoruz. Türkiye geçmişte olduğu gibi, Filistin davasını tüm platformlarda savunmaya, Filistinli kardeşlerinin hak ettikleri özgür ve insanca yaşaması için elinden gelen desteği vermeye devam edecektir. "

Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin barış sürecinin canlandırılmasına yönelik çabalarının ve Filistin halkına verdikleri desteğin süreceğini ifade ettiğini belirtti.

Filistin devletinin kurulması için Türkiye'nin desteğine güvenebileceklerini vurguladığını bildiren Erdoğan, "Dünyanın neresinde olursa olsun şahsım, Dışişleri Bakanım, Dışişleri Bakanlık mensupları, tüm bakan arkadaşlarımız hep birlikte adeta bu işin seferberliğini ilan edebilecek konumda olduğumuzu da kendilerine ifade ettim. BM'ye üye olmalarındaki azim ve kararlılıklarını aynı kararlılıkla destekleyeceklerini ifade ettim" dedi.

Başbakan Erdoğan, 2009 yılında yürürlüğe konulan ve müstakbel Filistin devletinin kurumsal altyapısının oluşturulmasını öngören, Türkiye'nin de destek verdiği iki yıllık planın başarıyla uygulandığını vurgulayarak, bu konudaki takdirlerini Abbas'a ilettiğini belirtti.



Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,802 µs