En Sıcak Konular

Suriyeli muhalif: Komplo lafı geçmişte kaldı

24 Haziran 2011 11:20 tsi
Suriyeli muhalif Luey Hüseyin, "Suriye'nin dış komploya maruz kaldığına inanmadığını" belirterek, "Bizim Suriyeliler olarak talepte bulunmaya, protesto gösterilerine, hak-hukuk taleplerine gücümüz yeter" dedi.

2005 Şam Deklarasyonunda imzası bulunan ve yönetime muhalif tutumu nedeniyle 1984-1991 yılları arasında hapis yatan Hüseyin, AA'ya verdiği demeçte, Suriye'deki olayları değerlendirdi.

Dera kentinde 15 Martta başlayan olaylar sırasında, uluslararası medyaya isim belirtmeden bilgi aktaran Hüseyin, bu nedenle 3 gün gözaltında kaldığını söyledi.

Suriye'deki olaylara ilişkin "dış komplo iddialarına inanmadığını" belirten Hüseyin, "Komplo lafı geçmişte kaldı. Çünkü bizim, Suriyeliler olarak talepte bulunmaya, protesto gösterilerine, hak-hukuk taleplerine gücümüz yeter. Biz, seneler öncesinden bunları talep ediyoruz. 40 seneden fazladır tutuklamalar, siyasi hayatın engellenmesi var. Suriye sokakları, herhangi bir dış komploya dayanarak ayağa kalkmadı, dışarıdan hiç kimseyle ittifak yapmadı. Bu halka senelerdir baskı uygulandı. Bu bunun ürünüdür" diye konuştu.

-"ŞİDDET OLAYLARI GÜVENLİK KUVVETLERİNE GÜÇ VERİR"-

Hüseyin, ülkedeki şiddet olaylarının "güvenlik kuvvetlerine güç verdiğini" savunarak şunları kaydetti:

"Muhaberat, göstericilerin ayaklarının altındaki halıyı çekmek için şiddetin ve ölümün olmasını istiyor. 'Bizim büyük bir görevimiz var, silahlı grupları engellemeye çalışıyoruz' demek için, silahsız barışçı göstericilere 'Siz evinize dönün, biz reformları sağlarız' demek için... Herhangi bir şiddet olayı emniyet güçlerine güç verir. Çünkü herhangi bir şiddet olayı, siyasi bir şeye engeldir. Biz çoğu kez, 'Sokaklarda siviller arasında silah taşıyan, bu göstericilerden değildir' dedik."

Yönetimin tutumuna muhalif olduğunu belirten Hüseyin, "sokaklardaki şiddetin durmasını, bütün tutukluların serbest bırakılmasını ve bütün Suriye halkına ifade özgürlüğü verilmesini istediklerini" söyledi.

Suriye'de halk arasında toplumsal diyalog başlaması gerektiğini vurgulayan Hüseyin, "Ülkedeki güvenlik uygulamaları devam ettikçe, Ulusal Diyalog Komitesiyle birlikte çalışmayı kabul etmeyeceğini" kaydetti.

-"SURİYE SOKAKLARINDA HALKI TEMSİL EDEN BELLİ BİR KESİM YOK"-

Hüseyin, Suriye'de muhalefet kavramıyla, rejime karşı partiler, siyasi aktivistler ve söylemlerin anlaşıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Şu anda sokaktan gelen sesler, hürriyetlerin verilmesi, eşitlik ve adaleti sağlayacak demokratik bir düzene geçiş... Bana göre, şu an Suriye sokaklarında halkı temsil eden belirli bir kesim yok. Sokaklar, onu temsil edecek temsilcileri çıkarmak istediğini söylemeye çalışıyor. Ama bu şimdi yok, çünkü hala baskı ve tutuklamalar var."

"Yönetim ile halkın yardımlaşmasıyla demokrasi sürecine geçilmesi gerektiğini" anlatan Hüseyin, "Yönetimle yardımlaşarak demokrasi ve hürriyetlere geçiş olmalı, yönetim bu yolu seçmeli. Birçok sorunla tehdit edilen Suriye halkı için en barışçıl ve güvenilir yol bu" ifadesini kullandı.

Suriye dışında yaşayan muhaliflerden bir kısmının Ulusal Diyalog Konferansına katılmak üzere davet edildiğini belirten Hüseyin, Suriye'ye yönelik yaptırımlara ilişkin olarak şöyle konuştu:

"Dış baskı ne kadar arttıysa Suriye'de yönetim, içeriye ve insanların hürriyetine baskıyı artırdı. Çünkü yönetim, büyük bir savaş verdiğini söyleyecek ve kim herhangi bir talepte bulunursa onu dış güçlere hizmet ediyor sayacak. Ancak biz, Batılı ve çevre ülkelerden gelecek maddi veya herhangi bir müdahaleyi reddediyoruz."

aa


 



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,683 µs