En Sıcak Konular

Esad sınırı zorluyor

24 Haziran 2011 08:05 tsi
Esad sınırı zorluyor
Suriye ordusu, sıfır noktasına zırhlı araç ve birliklerini yığmaya başladı.

Esad yönetiminin Halep'te yaşanacak olayları engellemek ve Türkiye ile bağı kesmek için bu yola başvurduğu öğrenildi. Olaylardan kaçan 600 mülteci daha Türkiye'ye sığındı.

Esad rejimi aleyhine başlayan protestoların Türkiye sınırına doğru uzanması nedeniyle Suriye askeri sert tedbirler almaya başladı. Bu nedenle Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyünün hemen karşısındaki Harapcöz köyünde askeri hareketlilik yaşanıyor. Suriye askeri birliklerinin tank ve keskin nişancılar eşliğinde önceki gece geç saatlerde sınırdaki Harapcöz köyüne girdiği öğrenildi. Zırhlı askeri araçlar ve birliklerin Türkiye sınırına 500 metre kadar yaklaştıkları belirtildi. Suriye askerlerinin ağır silahlarla Harapcöz köyündeki evlerin çatılarına konuşlanması Türkiye tarafından da görülebiliyor. Yine Türkiye sınırına yakın olan Kibar el Coz bölgesine de çok sayıda zırhlı araç yığınağı yapıldığı gelen bilgiler arasında. Köyde yaşayan bir görgü tanıhı zırhlı araçlardan, bölgeden kaçmaya çalışanların üzerine rastgele ateş edildiğini anlattı. Güveççi sınır karakolunda bulunan Türk askerleri de teyakkuza geçtiği ve devriye sayısının arttırıldığı ifade edildi. Hareketliliğin artması üzerine dün 600 Suriyeli daha Türkiye'ye sığındı.

HALEP'TEN GELİŞ YOK

Suriye askerlerinin, gösterilerin sınır bölgelerine uzanmasının ardından, ticaret merkezi olan Halep'ten Türkiye'ye uzanan anayol üzerinde de konuşlandırıldığı öğrenildi. Böylelikle söz konusu güzergahtan Türkiye'ye geçişlerin engellenmesi amaçlanıyor. Görgü tanıkları Halep'in kuzeyinde onlarca insanın tutuklandığını belirtti. Ayrıca, zırhlı personel taşıyıcıların, Türkiye sınırından 25 km uzaklıkta olan Deyr El Cemal kasabasına da geldiği ifade edildi. Deyr El Cemal sakinleri, "Rejim Halep yolunu kapatarak Türkiye'ye erişimi kesmek istiyor. Burada birçok insan Suriyeli ajanlardan kaçmak için Türk cep telefonu hatlarını kullanıyor" diye konuştu. Halep'in merkezindeki iş sahibi Sünni ailelerin Esad rejimiyle olan bağları sebebiyle rejim karşıtı gösteril0e tanık olmuyor. Ancak, görgü tanıkları Cuma günü bir kişinin öldürüldüğünü ve Halep Üniversitesi'nin 218 öğrencisinin gözaltına alındığını belirtti.

ORGENERAL YÖRÜK SURİYE SINIRINDA

Öteyandan, 30 bin Suriyelinin olaylardan kaçarak sığındığı Harapcöz köyüne Suriyeli askerlerin girmesiyle mültecileri yerinden etti. Sınırın Suriye tarafından yaşanan hareketlilik devam ederken 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük, Güveççi köyüne gelerek bölgede incelemerde bulundu. İnsan Hakları Gözlemcisi adlı kuruluşun başkanı Rami Abdürrahman, ordu birliklerinin Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede 120'den fazla sivili gözaltına aldığını söyledi.

BÜYÜKELÇİ UYARILDI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile bir telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu, Suriye'deki son gelişmeler ve sınırda bulunan Suriyelilerin Türkiye'ye geçişleri konularında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmenin ardından Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Abdullah Derdariy'nin, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak uyarıldığı bildirildi. Davutoğlu, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile de telefonla görüşerek, bölgesel gelişmeleri ve Türkiye'ye gelen Suriyelilere yapılan yardımları görüştüğü belirtildi.


Hayata tutunmalarını sağlıyoruz


Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Hatay'da Suriyeli mültecilerin kaldığı çadır kentte incelemelerde bulundu. Dün 600 civarında Suriyelinin daha Türkiye'ye giriş yaptığını hatırlatan Küçükali, yeni gelen mültecileri de de kamplara dağıtacaklarını belirterek şöye dedi: "Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar var. Bunlarla ilgili özel çalışmalarımız var. Buradakilerin psikolojilerini düzeltebilecek pedagoglarımız çalışıyor. Kadınlar için örgü kursları açtık. Şimdi onların her birisi için de dikiş makineleri temin ettik. Hayata tutunmaları adına çalışmalar yapıyoruz. Sağlık Bakanlığımızın kurduğu sağlık üniteleri var. Bu insanlarımızın sağlıkları ile de ilgileniyoruz. Çocuklarla ilgili çalışmalarımız var. Burada çocuklara Arapça çizgi film izlettiriyoruz. Yeni kamplar da kurduk. Aydınlı civarında oldukça büyük bir kamp yeri var. 5 binden fazla kişi burada kalabilir."


Kan sıçramasın diye 'tampon bölge'


Suriye'de yaşanan iç karışıklığın her geçen gün daha da büyümesi üzerine her iki ülkenin yanı sıra uluslararası kamuoyunda gözleri, Türkiye'nin atacağı adımlara çevirdi. Türkiye'nin son yıllarda iyi ilişkiler kurduğu Suriye'de yaşanan iç karışıklığı çözüme kavuşturma adına bir an önce rol alması gerektiğine dikkat çeken Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Aksi halde Suriye'deki iç karışıklar Türkiye'ye sıçrayabilir" dedi. Yeni Şafak'a konuşan Prof. Dr. Kurşun, Türkiye'nin, katliamdan kaçan mülteciler için kendi sınırları içinde kamp kurmayla yetinmemesi gerektiğini belirterek "Türkiye bir an önce Suriye'de tampon bölge kurmalı" diye konuştu. "Suriye'de katı sistemin çözülmesi dışarıdan ciddi bir etkinin görülmesine bağlı" diyen Kurşun, Türkiye'nin tampon bölge kurmaya niyetlenmesi durumunda Suriye ordusu içinde çözülme ve bölünmelerin yaşanacağını dile getirdi. Tampon bölge' adımının ilk etapta tehlikeli bir oyun gibi algılanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Kurşun, "Binlerce kişinin hayatını kaybettiği gerçeği dikkate alındığında bu tehlikeli oyunun hayata geçirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Kurşun, Türkiye'nin böylece, her seferinde 'Sizi uyarıyoruz, artık reformları yapın' tavrı yerine uluslararası sistemin bir gereği olarak aktif bir rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.

yenişafak



Bu haber 1,588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs