En Sıcak Konular

Türkiye istihdamda dünyanın zirvesinde

19 Haziran 2011 09:52 tsi
Türkiye istihdamda dünyanın zirvesinde 

39 ülkenin katıldığı istihdam araştırmasına göre Türkiye, en çok alım yapılacak ilk dört ülkeden biri oldu. Listede en düşük oranlar İspanya, Yunanistan, İtalya ve İrlanda'ya ait.

39 ülkenin katıldığı Manpower İstihdama Genel Bakış araştırmasının 3'üncü çeyrek sonuçlarına göre Türkiye, en çok alım yapılacak ilk dört ülkeden biri oldu. Türk şirketlerinin yüzde 35'i yeni eleman alacak. Alımlar daha çok Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'nde olacak

İstihdam ve ekonomik görünüm birbirini hakkında ipuçları veren, biri diğerine el veren iki unsur. İstihdamın yavaşlaması o ekonomide sıkıntı olduğunu, artması da olumlu gelişmeleri işaret ediyor. Aynı şekilde ekonomide bir çarkın yerinden oynaması hemen o ekonominin içinde yer alan şirketlerdeki eleman alımını olumsuz yönde etkiliyor. 1962 yılından bu yana yapılan ve Türkiye'nin ilk kez bu yıl katıldığı Manpower Küresel İstihdama Genel Bakış araştırmasının sonuçları da bu ilişkiyi doğrular nitelikte. 39 ülkeden 63 binin üzerinde işverenle görüşülerek hazırlanan rapor Temmuz ve Eylül 2011 arasında tahmin edilen istihdam eğilimlerini ölçüyor. Sonuçlara göre 39 ülkeden 35'inde genel olarak işverenler çalışan sayısını artırmayı planlıyor. Türkiye ise Hindistan, Brezilya ve Tayvan'la birlikte ilk dört sırada yer alıyor. Araştırmaya 2011 ilk çeyrekte katılan Türkiye'de istikrarlı bir artış söz konusu. Geçen yıl yaklaşık 1.5 milyon kişiye iş yaratılması, önümüzdeki süreçte de istihdamdaki artışı işaret ediyor. Bu düzeyde bir gelişmenin tek yaşandığı ülke Türkiye de denilebilir. Hindistan, Brezilya, Tayvan ve Türkiye'deki işverenler 3'üncü çeyrek için en güçlü işe alım planları sergilerken İspanya, Yunanistan, İtalya ve İrlanda en zayıf tabloyu ortaya koydu. Bölge olarak bakıldığında Asya Pasifik'teki işverenler en pozitif net istihdam görünümünü sergiliyor. Hindistan, bölgedeki diğer ülkelerin içinde en olumlu işe alım tahminlerinden bulunmaya devam ediyor. Amerika kıtasına bakıldığında ise geçen yıla oranla alım eğilimlerinin arttığı görülüyor. Üç yıl öncesi ve geçen yıla göre 21 ülkenin 13'ünde net istihdam görünümü (eleman alacağını söyleyen şirket sayısından eleman çıkaracağını söyleyen şirket sayısının çıkarılmasıyla bulunan rakam) iyileşiyor.

Yaz, sahil bölgelerini coşturdu

Türk şirketlerinin verdiği yanıtlar detaylı incelendiğinde istikrarlı bir alım artışı dikkat çekiyor. 1'inci çeyrekte 36 şirket alım yapacağını söylerken 9 şirket eleman çıkaracağını belirtirken, 2'nci çeyrekte bu rakamlar sırasıyla 38'e 4 şeklinde gerçekleşmiş. 3'üncü çeyrek sonuçlarına bakıldığında ise 42 şirket eleman alacağı yönünde bilgi verirken, 7 şirketin eleman çıkaracağını söylediği, 49 şirketin de değişiklik yapmayacağını beyan ettiği görülüyor. Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, bu rakamlara bakılarak net istihdam görünümünün yüzde 35 olduğunu ve Türkiye'nin bu sonuçla birçok ülkeyi geride bıraktığını ifade ediyor. "İşverenler bu yanıtları içinde bulundukları çeyrekteki gelişmelere bakarak söylüyor" diyen Coş, bölgesel bazda Akdeniz (yüzde 43)ve Karadeniz'in (yüzde 40) ön plana çıktığını belirtiyor. Akdeniz'de turizm sezonu olduğu için eleman ihtiyacının arttığını, Karadeniz'de de fındık ve çay dönemleri nedeniyle hareketlilik yaşandığını anlatan Coş, en düşük alım oranının yüzde 24'le Marmara (yüzde 25) olduğunu söylüyor. Diğer bölgelere bakıldığında iş fırsatlarının en yüksek olduğu bölgeler sıralaması şöyle şekilleniyor: Ege Bölgesi'nde yüzde 37, Orta Anadolu'da yüzde 35. Ege Bölgesi'nde alım planlarının ikinci çeyreğe göre yüzde 6 zayıfladığı, Marmara'da ise yüzde 4 azaldığı da araştırma sonuçlarının bir başka göstergesi. Öte yandan Karadeniz'de yüzde 11'lik, Akdeniz'de yüzde 6'lık, Orta Anadolu'da ise yüzde 5'lik artış var.

İnşaat, finans ve hizmet önde

Araştırma, Türkiye'deki istihdam eğilimlerinin sektörel kırılımlarını da ortaya koyuyor. İşverenlere göre 2011'in 3'üncü çeyreği boyunca 11 endüstride de işe alım oranlarının pozitif olması muhtemel. Oysa ikinci çeyreğe ilişkin tahminlerde 11 endüstrinin 5'inde pozitif alım planları yapıldığı ortaya çıkmıştı. Sektörler arasında en yüksek işe alım tahminleri yüzde 50 net istihdam görünümüyle inşaat, yüzde 48'le finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetlerde yapılmış. Bu iki sektörü; yüzde 40'la üretim, yüzde 39'la restoran ve oteller, yüzde ulaştırma ve perakende-toptan ticaret, yüzde 30'la tarım, yüzde 28'le madencilik, yüzde 26'yla enerji ve kamu-sosyal ve yüzde 24'le ilaç takip ediyor. Geçen çeyrekle karşılaştırıldığında en çarpıcı artışın yüzde 15'le toptan-perakende ticaret alanında yaşandığı ortaya çıkıyor. Kamu ve sosyal alanda net istihdam görünümü geçen çeyreğe göre yüzde 5 düşüş gösteriyor. İlaç, tarım ve inşaat aynı düzeyde kalırken, restoran ve oteller ile ulaştırma sektörlerinde de yüzde 5'lik artış beklentisi var.

'Taleple iş gücü eşleşemiyor'

Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, 3. Çeyrek İstihdama Genel Bakış araştırmasının sonuçlarının bir süre önce yayınlanan Yetenek Açığı araştırmasıyla tezat oluşturduğunu söylüyor: "Türkiye'deki şirketlerin birçoğu açık pozisyonu doldurmakta zorlandığını belirtiyor. Yani taleple işgücü eşleşemiyor. Şirketler yeni istihdam yaratsa da nitelikli eleman yoksa işe almıyor. Artık daha değer odaklı bakıyorlar, sedece işlere katkısı olacak kişileri işe almak istiyorlar. Öte yandan eğitimle iş dünyası arasında ilişki kurulamıyor. Meslek liselerine bakıldığında gerekli işin ancak yüzde 15'ini gençler bu okullarda öğrenebiliyorlar. Ayrıca dil açığı da hala ciddi bir sorun. Çabalar var ama yeterli değil."

sabah



Bu haber 1,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,012 µs