En Sıcak Konular

Güney Çin Deniz'inde tansiyon yükseliyor

18 Haziran 2011 11:10 tsi
Güney Çin Deniz'inde tansiyon yükseliyor Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrarın koruması gerektiğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong, Çin Deniz İşleri İdaresi'ne ait bir deniz kontrol gemisinin, Singapur ziyareti için önceki gün yola çıkmasının rutin bir gelişme olduğunu söyledi. Hong, geminin Singapur'a gidişi ve Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrarı koruma faaliyetleriyle ilgili basına bilgi verdi. Çin'in, Güney Çin Denizi'yle ilgili anlaşmazlık konusunda, ilgili ülkelerle ikili müzakereler yürütmek için çaba gösterdiğini belirten sözcü, bölgede barış ve istikrarı koruma çabalarının ısrarla sürdürüleceğini ifade etti.

Son günlerde, Güney Çin Denizi'nde yaşanan sınır anlaşmazlıkları nedeniyle Çin ile ilişkileri gerilen Vietnam, bölgede deniz tatbikatı düzenlemişti. Fiili atışların yapıldığı tatbikatlar, tartışmalı bölgenin 40 kilometre uzağında gerçekleştirildi. Dokuz saat süren tatbikat, Vietnamlı bir yetkili tarafından "rutin" olarak tanımlandı.

Ancak Çin devlet medyası, tatbikatın Pekin'e karşı yapılan bir güç gösterisi olduğunu söyledi. Yaşanan gelişmelerin ardından Çin'de Singapur'a bir kontrol gemisi yollama kararı almıştı.

GERİLİMİN ARKA PLANI

Önemli deniz ticareti yollarının geçtiği; zengin petrol ve gaz yatakları içeriyor olabileceği düşünülen Güney Çin Denizi'nin sınırı Çin ve Vietnam arasında uzun süredir tartışma konusu. İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığı, birkaç hafta önce yeni gerilimlere neden olmuştu. Vietnam, geçen hafta Çin'i petrol arayan bir geminin kablolarına bilerek zarar vermekle itham etmişti. Çin hükümeti ise balıkçı gemilerinin silahlı Vietnam bandıralı gemiler tarafından kovalandığını öne sürmüştü. Çin, Vietnam'ı egemenlik haklarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Çin ve Vietnam'ın yanı sıra bölgede hak iddia eden başlıca ülkeler Filipinler, Malezya, Brunei ve Tayvan. Başta ABD olmak üzere, bölgede etkili olan bazı ülkeler ise Çin'in Güney Denizi'nde kontrollü davranmasını talep ediyor. Hanoi ve Ho Şi Min kentlerinde ise Vietnamlılar iki haftadır Çin aleyhtarı gösteriler düzenliyor. Son gösterilere yüzlerce kişi katıldığı bildiriliyor.

(CİHAN)

Bu haber 1,269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs