En Sıcak Konular

Öcalan 'ateşkese devam' dedi, Kandil'in kararı haftaya

18 Haziran 2011 10:21 tsi
Öcalan 'ateşkese devam' dedi, Kandil'in kararı haftaya PKK lideri Abdullah Öcalan, anayasal demokratik çözümün devrede olduğunu söyleyerek Kandil'in saldırıya geçmemesini istedi. Öcalan, TBMM'den kendisine çağrı yapılması halinde silahlı güçleri sınır ötesine çekme sinyali de verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Öcalan ile devletin görüşmesi konusunda “Eğer bir ülkede var olan bir sorunun çözümü için bütün taraflarla görüşülecekse, hükümet görüşüyor, daha önce de görüşüldü, görüşmeler yapıldı. Dolayısıyla biz salt siyasal çerçeveden bakıp ‘Hayır, böyle bir görüşme yapılmamalıdır’ demeyi uygun bulmadık” dedi. ANKA’nın dünkü haberine göre Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’a yapılan pazarlıkları soracağını belirterek şunları söyledi: “O görüşmeler nedir, o görüşmelerde siz hangi pazarlıkları yaptınız, hangi sonuçlara ulaştınız? Niçin böyle ikide bir eylemsizlik kararları erteleniyor? Herhalde anlatacaklar bize, biz de soracağız.”

BDP’li Selahattin Demirtaş, “2 bin arkadaşımız bırakılırsa helalleşme olur” dedi. DHA’nın dünkü haberine göre Demirtaş, Meclis tatilinin kısa tutularak bir an önce yeni anayasaya kilitlenilmesi gerektiğini belirterek eylemsizlik sürecinin uzamasını desteklediklerini ifade etti.

PKK
Öcalan, PKK’nın eylemsizlik pozisyonuna devam edeceği sinyalini verdi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Öcalan şunları söyledi:”Şu an içinde bulunduğumuz süreci demokratik anayasal çözüme işlerlik kazandırma süreci olarak adlandırıyorum. Bu dönem anayasal süreci belirginleştirme dönemidir. Benim buradaki pozisyonum demokratik anayasal süreci olgunlaştırma ve katkı yapma pozisyonudur. İçinde bulunduğumuz süreç iki boyutu olan bir süreçtir. Birinci boyut benim heyetle yaptığım görüşmede ulaşmaya çalıştığımız demokratik anayasal çözümdür. Burada bu görüşmelerim, bu çabalarım devam ederken sürecin ikinci boyutu ise meşru savunma pozisyonunun sürdürülmesidir. Yani anayasal çözüm çalışmaları ile meşru savunma pozisyonu atbaşı yürümelidir. Bu nedenlerle şimdilik devrimci halk savaşını, orta yoğunluktaki savaşı esas almıyoruz. Biz Kürt sorununun çözümü için demokratik anayasal çözümü esas alıyoruz.”

Gençlere her yere molotof atmamaları çağrısı yapan Öcalan, PKK’nın askeri kanadı HPG’den de çatışmaya girmekten özenle kaçınmalarını ancak kendilerini imha ettirmemek için her şekilde savunma yapmalarını da istedi.

Mevcut durumun birkaç ay sürebileceğini söyleyen Öcalan, Meclis’in kendisine rolünü oynaması için çağrı yapması halinde silahlı güçlerin çatışmasız bölgelere çekilmesi ve diğer konularda elinden geleni yapacağını ifade etti. Öcalan şöyle konuştu: “Rolümü oynamam için Meclis’in önümü açması gerekiyor. Karayılan da söylüyor, gerillayı başka türlü indirmenin yolu yok. Benim onları ikna etmem için gerillaya ulaşmam gerekiyor. Ben olmadan gerillanın bulunduğu mevzilerden kıpırdaması, belli bir yerde toplanması mümkün değildir. Anayasal çözümü sağlamak için gerillaya ulaşmalıyım.”

KCK, Öcalan’ın ‘devrimci halk savaşının devreye konulmaması’ yönündeki çağrısını değerlendirip önümüzdeki hafta tutumunu açıklayacağını bildirdi.

Cevdet Aşkın / Radikal



Bu haber 1,144 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,326 µs