En Sıcak Konular

Dünyanın kaç 'uçağa' ihtiyacı var?

17 Haziran 2011 14:32 tsi
Boeing önümüzdeki 20 yılda, 4 trilyon dolar değerinde, 33.500 yeni uçağa ihtiyaç duyulacağını öngörüyor.

Boeing, dünya sivil havacılık endüstrisine yönelik hazırladığı ve 2011 - 2030 yıllarına dair öngörüleri içeren "Pazara Bakış" raporunu açıkladı. Paris'te dünya kamuoyuna sunulan rapora göre Boeing; dünyada, önümüzdeki 20 yıl içinde toplam 4 trilyon dolar değerinde, 33.500 adet yeni yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyulacağını öngörüyor.

Boeing Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, "Dünya havacılık pazarı toparlandı ve ciddi oranda büyümeye devam ediyor. Bugün havayolu ulaşımı ve yeni uçaklara olan yoğun ilgiyle birlikte, sektörün temel dinamikleri arasında yer alan ekonomik büyüme ve dünya ticaretindeki serbestleşme, uçak pazarında sağlıklı ve uzun dönemli bir talebi işaret ediyor." dedi.

Boeing'in hazırladığı rapor kapsamında, gelecek 20 yılda, dünyada yolcu trafiği, yılda ortalama %5.1 oranında artacak ve dünyadaki toplam uçak sayısı ikiye katlanacak. Tek koridorlu uçak pazarı dünya genelinde yoğun talep görmeye devam edecek ve toplam pazar içindeki payını artıracak. Bu kapsamda, 2030 yılı itibarıyla dünyadaki toplam uçak filosunun yapısı belirgin şekilde değişecek ve tek koridorlu uçakların oranı toplam sayının %70'ine ulaşacak.

Filo Yapısı 2010 2030
Tek koridorlu uçaklar %62 %70
Çift koridorlu uçaklar %19 %22
Bölgesel jetler %15 %5
Geniş gövdeli uçaklar %4 %3

Boeing'in tahminlerine göre, Çin, Hindistan ve diğer gelişmekte olan pazarlar, dünya genelinde daha dengeli bir uçak talebinin oluşmasını sağlayacak. Son yıllarda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da çift haneli büyüme yakalayan Çin yıllık ortalama %7 oranında büyürken, Hindistan'ın da içinde yer aldığı Güney Asya'da büyüme yıllık ortalama %7.1'e ulaşacak.

Önümüzdeki 20 yılda, Asya-Pasifik'in en yüksek sayıda yeni uçağa ihtiyacın duyulacağı pazar olacağı ve bu kapsamda, 1,5 trilyon doların üzerinde bir değerle en yüksek pazar büyüklüğüne ulaşacağı öngörülüyor.

2011 - 2030 arasında Tahmini Uçak Teslimatları
Bölge Uçak Sayısı
Asya-Pasifik 11.400
Avrupa 7.550
Kuzey Amerika 7.350
Latin Amerika 2.570
Ortadoğu 2.520
BDT 1.080
Afrika 800

Rapora göre, Avrupa ve Kuzey Amerika'da, eski ve yakıt verimliliği düşük uçakların yenileriyle değiştirilmesi konusundaki talep sürecek. 2030 yılı itibarıyla, Avrupa'da faaliyet gösteren şirketlerin filolarının yaklaşık %94'ü, 2011 ve sonrasında üretilen, verimliliği ve çevre performansı yüksek modellerden oluşacak. Bu doğrultuda, gelecek 20 yılda teslim edilecek uçakların %40'ı, filolardaki eski uçakların yerini alacak.

Bugün, müşterilere teslim edilmek üzere uçak üreticilerinin elinde bulunan 2.000'in üzerinde kesinleşmiş çift koridorlu uçak siparişi, bu segmente olan güçlü talebi ortaya koyuyor. Yeni ve farklı destinasyonlar arasında aktarmasız uçuş ihtiyacının artmasıyla birlikte, uzun mesafeli uçuşlara olan talepteki büyüme, yeni çift koridorlu uçaklara olan ihtiyacı güçlendirecek.

Boeing'in, kargo taşımacılığıyla ilgili verileri de içeren raporuna göre; gelecek 20 yılda dünyadaki kargo uçaklarının sayısı 1.760'dan 3.500'e yükselecek. Bu artış kapsamında, uçakların yaklaşık 970'i, toplam değeri bugünkü fiyatlarla 250 milyar doları bulan yeni modellerden oluşacak. Kalan 1.990 adet uçak ise yolcu uçaklarının kargo modeline dönüştürülmesi yoluyla hizmete girecek. Yeni uçakların 690'ı 80 tonun üzerinde kapasiteye sahip büyük gövdeli uçaklardan oluşurken, 280'i 40 ila 80 ton taşıma kapasitesine sahip orta büyüklükteki uçakları kapsayacak. 20 yıllık dönemde, dar gövdeli olarak yeni imal edilecek kargo uçağına talep olmazken, yaklaşık 1.240 adet dar gövdeli yolcu uçağı kargo uçağına dönüştürülecek. Boeing'e göre dünya genelinde hava kargo trafiği, 2030 yılına kadar yılda ortalama %5.6 artacak.

haberler.com



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs