En Sıcak Konular

BM Genel Sekreteri ikinci dönem aday

17 Haziran 2011 09:06 tsi
BM Güvenlik Konseyi'nin, Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ikinci dönem genel sekreterliğe adaylığını destekleyen tavsiye kararı alması bekleniyor.

Genel Sekreterin adaylığını destekleyen tavsiye kararını dün alması beklenen Güvenlik Konseyi'nin Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Grubunun (GRULAC) Ban Ki-mun'un adaylığını grup olarak desteklemek üzere toplu karar alamaması yüzünden bugün toplanması ve tek aday olan Ban'ı 192 üyeli BM Genel Kurulu'na tavsiye eden bir karar alması öngörülüyor. Konsey'in tavsiye kararını almasının ardından Genel Kurulu'nun 21 Haziran'da Ban Ki-mun'un adaylığını onaylayan resmi kararı alması bekleniyor.

BM kulislerinde başta Küba, Meksika, Guatemala ve Paraguay olmak üzere kimi Latin Amerika ülkelerinin Genel Sekreter Ban'ın ikinci dönem adaylığı konusunda bazı tereddütleri olduğu, örneğin Küba'nın Genel Sekreteri ABD'nin etkisi altında olmakla suçladığı konuşuluyor.

GRULAC ülkelerinin bugün Güvenlik Konseyi toplantısından önce yeniden toplanıp Ban'ı toplu olarak destekleyip desteklememe konusunda karara varmaları beklenirken, sözkonusu ülkelerin bu konuda toplu bir karar alamaması halinde bile bunun Güvenlik Konseyi'ndeki oylamayı etkilemeyeceği, zira Konsey üyelerinin Ban'ı destekledikleri, ancak böyle bir durumun BM ülkelerinin tümünün resmi onayını almak isteyen Genel Sekreter Ban'ın dünya kamuoyu önünde konumunu zayıflatacağı belirtiliyor.

Genel Sekreter Ban BM Genel Kurulu tarafından haftaya yeniden seçilmesi halinde 5 yıllık ikinci dönemine 1 Ocak 2012'de başlayacak.


 



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,419 µs