En Sıcak Konular

Türkiye'den Suriye'ye son uyarı

17 Haziran 2011 08:24 tsi
Türkiye'den Suriye'ye son uyarı

Türkiye, Suriye'de siyasî reform taleplerinin barışçı yollarla hayata geçirilmesi için Şam yönetimini bir kez daha ikaz etti.

Önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in özel temsilcisi Hasan Türkmani dün de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmede, Suriye'ye "Artık reformdan başka seçeneğiniz kalmadı. Bu son şansınız. Ne yapacaksanız hemen yapın, yoksa çok geç olacak." mesajı verildi. Dünya basınında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Türkmani ise ülkede güvenliğin sağlandığını savundu. Bunun üzerine Davutoğlu, Hatay'daki kampta yüzlerce Suriyeli ile görüştüğünü hatırlatarak, "Durum sizin anlattığınız gibi değil. İnsanların gözündeki korkuyu bizzat gördüm." dedi. Şartların normal olduğuna Suriye halkının ve dünya kamuoyunun inanması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, yabancı basının ülkeye gelmesine engel olunmamasını istedi. Esed ile Türk yetkililer arasındaki şahsî dostluğun insani bir konu olduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye her zaman ilkelerin arkasında durur, şahısların değil. Siyasî reformlar tek çıkış yolu." değerlendirmesinde bulundu. Türkmani, reform sözü vererek Türkiye'den ayrıldı.

Ahmet Davutoğlu reformların nasıl olması gerektiğini da ayrıntılı şekilde anlattı. Bakan ekonomik ve güvenlik reformlarının yeterli ve aslî olmadığına; halkın esas talebinin yönetimde çoğulculuğu sağlayacak siyasi değişiklik olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu parça parça yapılacak reformların güven tesis etmeye yetmeyeceğini de ısrarla anlatarak, "Ne yapacaksanız şimdi yapın, yoksa çok geç olacak." şeklinde konuştu. Davutoğlu konuyla ilgili gazetecilere ise "Artık demokratikleşme yönünde Sayın Esed'in verdiği taahhütleri içeren kapsamlı bir reform sürecinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim gündemimizdir. Hiçbir başka aktörün bizden talep ettiği ya da uluslararası bir talebi dile getirdiğimiz değil, aksine Türkiye'nin samimi kanaatleridir. Gizli bir gündemimiz yok." değerlendirmesinde bulundu.

BÜYÜKELÇİLER ANKARA'DA TOPLANDI

Ankara Suriye'deki gelişmeleri değerlendirmek üzere sürekli toplantı yaparken dün de olayların bölgeye yayılması ihtimali masaya yatırıldı. Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya'daki toplam 27 misyonunda görev yapan büyükelçiler Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun katılımıyla Arap Baharı olarak adlandırılan Ortadoğu'daki gelişmeler tartışıldı. Siyasi değerlendirme toplantısında son gelişmelerle ilgili istişareler yapılacak. Bakan Davutoğlu önceki gün Hatay'da Altınözü ve Yayladağı'ndaki kamplarında Suriyeli mültecileri ziyaret etmişti. Zaman'ın edindiği bilgiye göre bakana şunları anlattı: "Evlerimizde otururken birlikler gelip etrafa ateş açmaya başladılar. Zeytinliklere kaçtık. Ambulans gönderilmedi. Sağlık hizmeti verilmedi. Korkumuzdan kaçtık. Askerler arasında da çatışmalar yaşandı. Bazıları halka karşı koymayınca birlikler kendi arasında çatıştı:" Davutoğlu ise izlenimlerini şöyle dillendirdi. "Ben açık bir şekilde o insanların gözünde bir korku gördüm. Yani bir şekilde kaynağı ne olursa olsun ortaya çıkan şiddet ortamından kaçarak gelen, evini barkını bırakarak gelen 70 yaşında tek başına bir kadının halini anlamak lazım."

- Ne yapacaksanız hemen yapın, yoksa geç olacak.

- Mültecilerle konuştuk, 'halka zulüm yok' diyemezsiniz.

- Ülkeyi dünya basınına açın, yoksa kimse size inanmaz.

- Türkiye olarak kişilerin değil, ilkelerin arkasında dururuz.

zaman



Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs