En Sıcak Konular

Rusya - Çin ittifakına adım adım

15 Haziran 2011 16:39 tsi
Rusya - Çin ittifakına adım adım Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirve toplantısı, üye ülkelerin liderleri tarafından imzalanan Astana Deklarasyonu ile tamamlandı.

Toplantının ardından yayınlamlanan deklarasyonda ŞİÖ'nün aktif tehditler, zorluklar, bölgesel ve evrensel barışın sağlanması bakımından en etkili kurumlardan biri haline geldiği vurgulandı.

Yayınlanan ortak bildirinin en dikkat çeken maddesi ise ABD’nin füze kalkanı kurma planlarına karşı Rusya'nın, Çin başta olmak üzere dört eski Sovyet Cumhuriyetinin de bulunduğu ŞİÖ’nün desteğini alması oldu.

Ortak deklerasyonda "bir ülke ya da ülkeler topluluğunun, tek taraflı ve sınırsız füze savunması kurması stratejik dengeyi ve uluslarası güveliği tehdit etmektedir" denildi.

KUZEY AFRİKA VE LİBYA

Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaşanan istikrarsızlık konusunda da endişelerini dile getiren ŞİÖ devlet başkanları, bölgede acil olarak istikrarın sağlanması gerektiğini, ülkelerin kendi kültürel ve tarihsel özelliklerine göre demokratik gelişme yolunda adımlar atacağına inanıldığını ve buna destek olacaklarını kaydettiler.

SINIR ÖTESİ SUÇLAR VE SİBER TERÖR
ŞİÖ üyesi ülkeler sınır ötesi suçlar, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi konularda da ortak çabanın önemine işaret etti.

Deklarasyonda ayrıca ilk kez bu yıl siber teknoloji ile işlenen suçlar ve siber terör yöntemlerine vurgu yapıldı.

AHMEDİNEJAD:''ABD VE BATI'YA KARŞI BİRLİK OLUNMALI''
ŞİÖ toplantısına gözlemci ülke statüsünde katılan İran'dan ise sert açıklamalar geldi. Ahmedinejad, "ABD ve Batı ülkelerinin iki yüzlü dış politika izlediğini" belirterek, bölge ülkelerinin  buna karşı durması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ŞİÖ'nün ''Tek kutuplu dünya olamaz'' düşüncesinden hareketle kurulduğunu hatırlatarak, Çin ve Rusya'nın öncülüğünde bölge ülkelerinin ABD ve Batı'nın politikalarına karşı durması gerektiğini ifade etti.

ABD ve Batılı ülkelerin bölgeyi kendi çıkarları için kan gölüne çevirdiklerini" ileri süren Ahmedinejad, Irak, Afganistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki sorunların temelinde de ABD ve Batılı ülkelerin uyguladıkları çifte standartlı politikalar bulunduğunu kaydetti.

Ahmedinejad, bölge ülkelerinin kendi kaynaklarına sahip çıkmaları halinde hiç kimseye ihtiyaçlarının bulunmayacağını vurguladı.

Ntvmsnbc



Bu haber 1,400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,977 µs