En Sıcak Konular

Nusayri zulmü nereye kadar?

15 Haziran 2011 14:58 tsi
Suriye'yi yöneten Nusayriler kim? Neye inanırlar, tarihte hangi rolleri oynadılar, sayılar ne? Hizbullah ve İran Nusayrileri neden destekliyor? Daha bir çok sorunun cevabı...

Onlara göre Baasçılar Sünni değil, Şii yani Nusayri. Bilmiyorlar ki; zalimin, katilin, despotun, alçağın dini olmaz. Üstelik bunlar Şii falan da değil.
 
Şii değilse, peki kim bu Nusayriler?
 
Az miktarı Türkiye’de ve Lübnan’da yaşasa da, çoğunluğu Suriye'de yaşayan aşırı bir Batinî fırka. ABD kaynaklarına göre, çoğunluğu Suriye’de olmak üzere, bu inanışın tüm dünyada 3 milyon dolayında müntesibi var. Herkes onları ‘Nusayrî’ olarak adlandırsa da, onlar kendilerine ‘Numeyrîler’ diyor. Bu fırka ismini, kurucusu M. b. Nusayr en-Nemiri (M.883)’den alır.
 
Nusayriliğin kurucusu Nusayr, Şiî-İmamiyye’nin 10. imamı Ali en-Nakî'nin hayatında, onun tarafından gönderilmiş bir peygamber olduğunu iddia ediyor, onun ilah olduğunu söyleyip, haramları helal kılıyordu.
 
Hamdanî Emirleri bu problemli hizbi benimseyip ve yaygınlaşması için büyük uğraş verir.
 
Haçlı ordularına yardım ettikleri için Selahaddin-i Eyyubî, Moğollara yardımları nedeniyle de Sultanı Baybars tarafından cezalandırılırlar.
 
Bu olumsuzlukları ile batinî karakterli bu fırka, -benzerlerinden farklı görüş ve düşüncelerinin genel olarak bilinmesine rağmen- Osmanlı’nın her inanca karşı gösterdiği müsamahadan azami derecede yararlanır. Abdülhamid Han onları resmi mezhepler arasına alır. Buna karşın, Osmanlı’da da sorun çıkarmaktan geri durmazlar.
 
Bugün Nusayrî inancı, Haydariyye, Şemsiye/Şimaliye, Kameriye/Kilaziyye ve Gaybiye olmak üzere dört farklı kola sahip. Ana itikatları; İslâm’ın batıni yorumu olsa da, Hıristiyan inancından da önemli ölçüde etkilenmiş…
 
Tepki çekmemek için dışa Hz Ali için imamdır deseler de, bu dört kol da Hz Ali’nin ilah olduğuna inanırlar ve bu yüzden de ‘Ali'den başka ilah bulunmadığına şahadet ederim’ derler.


Bu haber 1,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,235 µs