En Sıcak Konular

'Suriye bizim için sıradan bir mesele değil'

15 Haziran 2011 14:00 tsi
'Suriye bizim için sıradan bir mesele değil' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki gelişmelere kayıtsız kalınamayacağını belirterek, "Suriye bizim için sıradan bir dış mesele değildir, olamaz." dedi.

Ahmet Davutoğlu, Suriye'den gelen sığınmacılarla ilgili durumu yerinde incelemek üzere Hatay'a gitti.

Hatay'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda açıklamalarda bulundan Davutoğlu, ilgili kurumların temsilcileri ile birlikte Hatay'a giderek, akşama kadar temaslarda bulunacağını bildirdi.

Davutoğlu açıklamasında şunları kaydetti: "Biliyorsunuz, Suriye bizim için en önemli dost ve kardeş, komşu bir ülkedir. Oradaki gelişmelere kayıtsız kalmamız mümkün değil. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da birçok vesileyle bunu vurguladılar. Suriye bizim için sıradan bir dış mesele değildir, olamaz."

Başbakan Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bu konuları son derece açık yüreklilikle ve dostane şekilde görüştüğünü belirten Davutoğlu, bugün de Esad'ın özel temsilcisinin Ankara'ya geleceğini, kendisinin de onunla yapılacak görüşmeye yetişmeye çalışacağını kaydetti.

Uluslararası toplumun da hem Suriye'den gelen misafirler hem de Suriye'deki genel gidişat ile ilgili olarak konuya yakın ilgisi bulunduğunu aktaran Davutoğlu, eldeki bütün veri ve bilgileri toplayarak, mümkün olduğu kadar Suriye'de istikrar içinde bir dönüşümün ana çerçevesinin ne olabileceği konusunda ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını vurguladı.

Davutoğlu, bölgedeki Türk büyükelçilerini ve bazı önemli başkentlerdeki büyükelçileri Ankara'ya çağırdıklarını da hatırlatarak, onlarla da sadece Suriye değil bütün Orta Doğu'daki gelişmeleri ele alacaklarını, yarın bütün gün onlarla çalışma yürüteceklerini kaydetti.

Davutoğlu, yarınki toplantılardan elde edilen bulguları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile paylaşacağını, Türkiye'nin zaten sürdürmekte olduğu ilkeli ve Orta Doğu'nun geleceği konusunda son derece belirleyici olan politikasını bundan sonra da aynı temel ilkeler çerçevesinde sürdüreceklerini kaydetti.

Basın mensupları tarafından Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin tam sayısının ne olduğunun sorulması üzerine Davutoğlu, son rakamları bölgeye gidince alacaklarını ancak şu anda 8 bin 482 kişinin sığınmacı durumunda olduğunu aktardı.

Türkiye'nin 10 binin üstündeki sığınmacıyı kabul etmeyeceği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine de Davutoğlu, "Yok, hayır, Sayın Başbakanımız da bunu açıkça beyan etti. Bizim için Suriye halkı geleceği ve kaderi bizimle müşterek bir halktır. Dolayısıyla Suriyeli kardeşlerimize herhangi bir şekilde kapı kapatmamız, sığınmacı sayısının 10 binden sonra durması gibi bir şey söz konusu değil. Ancak tabi bu çok büyük bir dalga haline dönüştüğünde, bu bölgesel ve uluslararası bir mesele olayına dönüşme potansiyeli de taşır. O bakımdan gönlümüz ve hedefimiz böyle bir göç dalgasının artarak devamını engelleyecek sürecin bir an önce başlaması. Yani reformların bir an önce devreye girmesi, güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya gelmesine sebep olan şartların ortadan kalkması ve sivil halka karşı olan tutumun güvenlik odaklı olmanın ötesinde, daha barışık çerçeveye oturması. Bunların hepsinin sağlanması durumunda göç dalgası azalır, gelenleri de misafir ettikten sonra geri göndeririz. Ama tırmanan bir şiddet ortamı göç dalgasını artırabilir, biz onun için bu şiddet ortamının tırmanmaması için çaba sarf ediyoruz, bütün enerjimizle bunun için çalışıyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapacağız." açıklamasında bulundu.

Cihan



Bu haber 939 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,549 µs