En Sıcak Konular

İran'la ilişkilerde de ekşime emareleri

15 Haziran 2011 09:12 tsi
İran'la ilişkilerde de ekşime emareleri Anadolu Kartalı tatbikatına kimler katılıyordu?

Milliyet gazetesi yazarı Semih İdiz'in köşe yazısından ilgili kısım:

Öte yandan Arap medyasındaki tanıdıklardan Türkiye’nin tetikte olmasını gerektirecek bazı söylentiler duyuyoruz. Bunlara göre Esad’a bağlı muhaberat unsurları Türkiye’ye sızarak ülkemizdeki Esad aleyhtarlarını tehdit ve taciz ediyorlarmış. Kanıtlanmamış olsa da güvenlikten birimlerimiz bu iddiaları kuşkusuz ciddiye alıyordur.

Bu arada Ankara’nın dikkat etmesi gereken diğer husus İran unsurudur. Tahran’ın, Lübnan’daki Şii Hizbullah savaşçılarını Esad birliklerine yardım etmek üzere Suriye’ye yönelttiği iddia edilirken, İran medyası da Suriye’deki muhalifleri haftalardır “ABD ve İsrail’in maşaları” olarak karalıyor.
İran medyası son günlerde, Suriye’deki ayaklanmanın arkasında Başbakan Erdoğan’ın olduğuna dair hayali senaryolara da yer vermeye başladı. İran’da medya çok sıkı denetim altında olduğuna göre, bu iddiaların molla rejiminden habersiz ortaya atıldığını sanmak da saflık olur.

Bu hayali senaryolar, kuşkusuz, Erdoğan’ın Türkiye’nin kapılarını Esad’ın hışmından kaçan Suriyeli mültecilere açmasına Tahran’da duyulan kızgınlıktan kaynaklanıyor. Bunu da bölgede artan Şii/Alevi-Sünni gerginliği çerçevesinde değerlendirmek gerekiyor.

Suudi Arabistan birliklerinin Şiileri bastırmak amacıyla Bahreyn’e girmesinden bu yana İran medyasındaki Suudi aleyhtarlığı da belirgin bir şekilde artmış bulunuyor. Suriye’deki iç karışıklıklar ise, Esad rejimini destekleyen İran medyasındaki Suudi karşıtlığını daha da körüklemiş bulunuyor.

Bundan şimdi Türkiye’nin de nasibini almaya başladığını görüyoruz. Gerçi Ahmedinecad, Başbakan Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı ilk kutlayanlardan birisiydi. Ancak bölgede Şiilerin hamiliğine soyunmuş olan bir İran’ın her şeyden önce kendi mezhebinin çıkarlarını kollayacağı kesin.

Özetle, bölgedeki gelişmeler Tahran ile Ankara’nın çıkarlarının temel bazı konularda örtüşmeyeceğini gösteriyor. Bu yüzden Tahran ile Ankara’nın arasının da ekşimesi söz konusu olabilir.

Bütün bunlar yakında kurulacak olan yeni AKP hükümetini dışarıda nelerin beklediğine dair ipuçları veriyor. Dünyanın gözü sadece seçimlerden dolayı değil, bu yüzden de Türkiye’ye çevrilmiş bulunuyor.



Bu haber 1,669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs