En Sıcak Konular

Arınç sessizliğini bozdu!

0 0 0000 00:00 tsi
Arınç sessizliğini bozdu! Meclis Başkanı Bülent Arınç, ''cumhurbaşkanlığına aday olur musunuz'' sorusuna ''ne evet, ne hayır'' yanıtını verdi. Arınç ''dindar cumhurbaşkanı'' ve ''seçimde uzlaşı'' konularında da özeleştiride bulundu. İşte Arınç'ın Taha Akyol ile ya

CNN TÜRK'te yayınlanan "Eğrisi Doğrusu" programında Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Arınç'ın konuşmasından öne çıkan bazı çarpıcı başlıklar şöyle:

Cumhurbaşkanlığına vekalet girişiminde bulunacak mısınız?
"Nezaketsizlik olur. Girişimde bulunmayacağım"

Halk seçerse cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?
"Evet de demiyorum, hayır da"

Cumhurbaşkanı adayında uzlaşma yolunu tercih etseniz şık olmaz mıydı?
"Siyaseten şık olan şeylerde bazı eksiklerin kaldığı noktasında, buna 'evet' diyebilirim"

Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecindeki etkiniz...
"Ya ben, ya sen (Erdoğan), ya Gül demedim. Terbiyeme yakışmaz"

Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinde CHP ile ilişkiler...
"Başbakan'ın CHP lideriyle de görüşmesini arzu ederdim. Devreye ben girebilirdim, 'şık olmaz' diye düşündük"
 
"Dindar cumhurbaşkanı ifadesini sürç-i lisan olarak kabul edebilir miyiz?
"Bunun başka mecralara çekilmesinden endişe duymanız lazımdı. Keşke böyle demeseydiniz diyorsanız eyvallah"

Manisa'daki cumhuriyet mitingi...
"Gelenlere büyük kitle olarak bakıyorum ve tasvip ediyorum"
 
CUMHURBAŞKANLIĞINA VEKALET:

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 7 yıllık görev süresinin dolmasının ardından, kendisinin vekalet girişiminde bulunmayacağını söyleyen Arınç, bunun nezaketsizlik olacağını söyledi.
 
Arınç, Anayasa hukukçuları ve siyasetçiler arasında "vekalet" tartışması yaşanırken bu tür girişimi aklına getirmeyeceğini, takdirin Sezer'de olduğunu açıkladı.
 
Arınç, "Maşallah öyle bir Anayasamız var ki, her maddesiyle yeni bir tartışma ortaya çıkıyor" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAYLIK:

Arınç, cumhurbaşkanını halkın seçmesi durumunda aday olup olmayacağı konusunda da, "Ben o tarihte nerede, hangi konumda olurum, hayatta mı kalırım... Şu an birşey söylemiyorum, Evet de demiyorum, hayır da demiyorum. Bu bir haksa, bu hakkı kullanmayı düşünebilirim. Biz günübirlik siyasetçi değiliz" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÜRECİNDEKİ ETKİSİ:

Arınç, Taha Akyol'un "Cumhurbaşkanı adayı belirlenirken, hiçbir şekilde herhangi bir isme karşı çıktınız mı" şeklindeki sorusuna ise "Hayır" yanıtını verdi. Arınç süreci şöyle anlattı:

"Benim önüme teklif getirildiği zaman fikrimi söylerim. Kararı genel başkana bırakırım... Düşünceler söylendikten sonra parti kararı haline gelen birşeye itiraz etmem. Başbakan bana geldi. 23 Nisan günü. O güne kadar benimle görüşmesi olmadı. 'Siz adaylığı düşünüyorsanız, bu sizin hakkınızdır, sizin olmanızı arzu ederim, desteklerim. Ama kendiniz olmayacaksanız, karar da vermemişseniz. o zaman fikrimi söyleyeceğim' dedi. Anladım ki aday olmayacak. 'Güçlü bir insan cumhurbaşkanı adayı olmalı' dedim. Ayrıntısına girmeyeyim. Profili çizdim.
 
... Vecdi Gönül çok saygı duyduğum bir insan. Cumhurbaşkanı adayı olmaya layık bir insan. Beşir Atalay talebelikten arkadaşım. Sadece bu ikisine yönelik olarak söylüyorum.
 
... Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olmasının bütünleştirme noktasında faydalı olabileceği kanaatinde olduğumu söyledim. Aksi benim terbiyeme yakışmaz. Üçümüzden biri olsun değil."

CUMHURBAŞKANLIĞINDA UZLAŞI:

Arınç, Taha Akyol'un "Cumhurbaşkanı adayında uzlaşma yolunu tercih etseniz şık olmaz mıydı?" sorusuna karşılık olarak, "Siyaseten şık olan şeylerde bazı eksiklerin kaldığı noktasında, buna 'evet' diyebilirim. Başbakanın kabahati ve sorumluluğu olduğunu düşünmüyorum" yanıtını verdi.
 
Sıkılı yumrukla el sıkışılmaz dediğini söyleyen Arınç, "Yumruğunu sıkarak bana gel denilmez. Elini açarak gel denilir" diye konuştu.
 
O dönemde Erdoğan'ın CHP lideriyle görüşmesini arzu ettiğini söyleyen Arınç, ancak Baykal'ın "ambargo koyduğu"nu belirtti.
 
Arınç, konuşması sırasında özeleştiride de bulundu: "Ama bunun bir yolu olabilirdi. Ben girebilirdim devreye. Ama ben taraf olarak görülüyordum. Sondajını yaptım. Nabız yokladım. Ama o an için uygun görülmedi. Hemen hemen iki taraftan da... AK Parti tarafından hazırlanmış senaryo olduğunu düşünebilirler, şık olmaz denildi. Ben de hak verdim."

DİNDAR CUMHURBAŞKANI SÖZÜ:

Arınç, "dindar cumhurbaşkanı" sözünün sürç-i lisan olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda da açıklamalarda bulundu.
 
Bu ifadenin bir pankartta yazılı olduğunu ve Turgut Özal'a atfen söylendiğini kaydeden Arınç, "Bu benim özel fikrim değil. Ona izafi edilen bir unsurdur... Ama bunun başka mecralara çekilmesinden endişe duymanız lazımdı, keşke söylemeseydiniz diyorsanız eyvallah" dedi.
 
CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ:

Cumhurbaşkanının "Süperman" gibi yetkilerinin olduğunu söyleyen Arınç, yetkilerin azaltılması gerektiğini, Sezer'in de aynı kanaatte olduğunu söyledi.

MANİSA MİTİNGİ:

Memleketi Manisa'daki cumhuriyet mitingini de değerlendiren Meclis Başkanı, bu durumdan endişe etmediğini, gelenlere büyük kitle olarak baktığını ve tasvip ettiğini kaydetti.
 
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ:

Bülent Arınç, cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği konusunda da Cumhurbaşkanı Sezer'in tavrının belirleyici olacağını söyledi.
 
"Bu bir ihtiyaçtan doğdu, zamanlama  tartışılabilir" diyen Arınç, "Cumhurbaşkanının tavrı belli olsun, zaten yeni Meclis'e ertelenir. 31 Mayıs'tan sonra yasama çalışması hukuki olarak mümkün, ama fiilen mümkün olmayabilir... Milletvekilleri arazide, Anadolu'da çalışma ihtiyacını hissedecek" dedi.

cnnturk.com



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,757 µs