En Sıcak Konular

Anayasa için kilit rolü Kılıçdaroğlu oynayacak

14 Haziran 2011 08:22 tsi
Anayasa için kilit rolü Kılıçdaroğlu oynayacak



AK Parti, anayasa değişikliği için şimdiden çalışmalara başladı. Hükümet, hazırlık yapan tüm kesimlerin çalışmasından faydalanacak. Ancak yeni anayasa için kilit rolü CHP lideri Kılıçdaroğlu oynayacak.

Kılıçdaroğlu'nun, verdiği sözleri tutması halinde sorunun kısa sürede çözülebileceği belirtildi.

12 Haziran seçimlerinden zaferle ayrılan AK Parti, tek partili iktidar sürecini önümüzdeki 4 yıl boyunca sürdürecek. 2002 yılından bu yana yaşanan tek partili iktidar yönetimini bir dönem daha uzatan AK Parti hükümetinin, yeni yasama döneminde yapacağı en önemli çalışma, yeni bir anayasanın yazılması olacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin kazanıldığı gece ilk sözleri 'anayasa değişikliği için Kemal Kılıçdaroğlu'na da gideceğim' olmuştu. Yeni anayasa için geniş katılımlı ve uzlaşmacı bir tavır sergilemeyi hedefleyen Başbakan Erdoğan'ın bu girişimleri konusundaki kilit isim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olacak. Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği ya da yeni anayasa hazırlanması konusunda seçim döneminde ve öncesinde birçok vaadde bulunmuştu. Kılıçdaroğlu verdiği sözleri tutarsa, bu konuda vaat ettiği çekleri öderse yeni anayasanın tamam olacağı görüşü de hakim oldu. Ancak CHP liderinin başka konularda da verdiği bir sözü daha sonra yerine getirmemesi, değiştirmesi, hatta ve hatta tam tersini söylemesi nedeniyle yeni anayasa konusunda nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.

KOMİSYONA ÜYE VERİRİZ DEMİŞTİ

Aslında CHP lideri yeni anayasa veya anayasa değişikliği konusunda kendisini bağlayacak çok önemli sözler de sarfetmişti. Seçim gezisi sırasında helikopterinde bulunan gazetecilerle sohbetinde ilginç sözler söylemişti Kılıçdaroğlu. 1 Mayıs'ta verdiği mülakatta "Anayasa değişikliği konusunda bir komisyon kurulur. Her parti ikişer üye verir. Tartışırız. Erdoğan iyi niyetliyse biz ve diğer partiler elbirliğiyle yaparız. Biz varız. Geçmişteki hatamız komisyona üye vermemektir. Oyun dışında kalamayız artık. İlk üç madde değişmez. Sadece cümle bozukluğu varsa düzeltilir. Cumhuriyetin temel nitelikleri korunur. Bizim milletvekili yemini bozuk mesela, başı sonu belli değil. Yeni anayasayla parlamentoyu güçlendirip, cumhurbaşkanı yetkilerini azaltmamız lazım. Bunun gibi belli konularda uzlaşırız" ifadelerini kullanmıştı.

Geçen yıl 12 Eylül anayasa değişikliği referandumundan sonra, anayasa değişikliği için harekete geçen Kılıçdaroğlu teklif verme boyutuna kadar gelmişti. Kılıçdaroğlu anayasa değişikliği için her partiyle görüşmeye hazır olduklarını dile getirerek, "Anayasa değişikliği için BDP ile de görüşülür. Niye görüşmeyelim, BDP de Meclis'te grubu olan bir siyasi partidir. Biz Türkiye'de demokrasinin önünü açan bir partiyiz, yani AKP bir şeyler yapacak CHP de buna karşı çıkacak, böyle bir şey yok artık. CHP Türkiye'nin ve demokrasinin önünü kapatmaz tam tersine önüne açar, yardımcı olur, yol gösterir. Biz yeni anayasa için seçimi beklemeden çalışmaya hazırız" demişti.

'GENİŞ KATILIMLA HAZIRLANACAK'

Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği konusunda 22 Nisan'da yaptığı bilgilendirme toplantısında "herkesin imrendiği bir anayasa yapmak istiyoruz" demişti. Kılıçdaroğlu, CHP'nin değişimden yana olduğunu dile getirerek, "CHP, ciddi değişim ve dönüşümleri yapan partidir... Bu ülkeye demokrasi ve özgürlüğü getireceğiz.. 12 Eylül Anayasası'yla demokrasi ve özgürlük gelir mi bu ülkeye? Sabahın 5'inde kimsenin kapısı çalınmayacak. Bunun için ilk hamlemizi Anayasa ile yapacağız... Öyle oturup bir partinin mutfağında bir anayasa hazırlanmayacak, geniş katılımlı, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, baroların destek verdiği bir anayasa olacak. Her yurttaşın elinde gururla taşıyacağı bir anayasa hazırlayacağız" demişti.

TEKLİFLER HAVUZDA TOPLANACAK

Hükümet, anayasa değişikliği ve yeni yazım metinleri konusunda gelecek teklifleri bir havuzda toplayacak. Bu konuda daha önce yapılan çalışmalardan da faydalanılacak. TESEV'in çalışması, AK Parti'nin Ergun Özbudun başkanlığında yaptırdığı çalışma, bazı sivil toplum kuruluşlarının partiye gönderdiği çalışmalar havuzun içinde yeralacak. TÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşlarının yaptırdığı anayasa çalışmaları da alınarak değerlendirilecek. Özellikle Meclis'te grubu bulunan partilerle temasa geçilecek. CHP, MHP, BDP ile yapılacak temaslarda bu partilerin de anayasa konusundaki görüşleri alınacak. Bu görüşmeleri bizzat Başbakan Erdoğan'ın başlatması bekleniyor. Erdoğan'ın parti liderleri ile görüştükten sonra teknik çalışmaları komisyonlara sevkedecek. Ayrıca AK Parti hukukçularından oluşturulacak komisyon, kendilerine yapılan anayasa değişikliği ve yeni anayasa konusundaki teklifleri değerlendirecek.

YAZ ÇOK YOĞUN GEÇECEK

Oluşturulacak komisyon yaz boyunca çalışmalar yapacak. TBMM'nin açılacağı 1 Ekim'e kadar çalışmalar konusunda önemli bir mesafe alınması ve önümüzdeki 100 günün başarılı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla yoğun bir çalışma temposuna girilecek. Yaz boyunca yapılacak çalışmalar ile anayasaya şekil verilecek. Ancak muhalefet partileriyle büyük bir uyum içerisinde olunmasına özen gösterilecek.

AK Parti hükümetinin amacı, en az 367 milletvekilinin destek vereceği, mümkünse bütün partilerin oyuyla geçecek olan bir anayasa olacak. Hükümet, yeni anayasanın referanduma bırakılmadan, 330-367 oy aralığından daha fazla oy alarak yapılması konusunda kuvvetli bir görüş hakim. Şu ana kadar 10'dan fazla paketle değişiklikler yapılan anayasanın 1982'den bu yana değiştirilmesi nedeniyle, kolay anlaşılabilir, kısa, öz, muğlak ifadelerden uzak, temel hak ve özgürlüklerini genişletildiği, halkın anayasası olması konusunda çaba harcanacak.

yenişafak



Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,079 µs