En Sıcak Konular

Çin, Rusya'nın arka bahçesinde

13 Haziran 2011 18:55 tsi
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in davetlisi olarak başkent Astana'ya gelen Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Akorda Sarayı'nda askeri törenle karşılandı.

Törenin ardından başbaşa görüşen Nazarbayev ve Jintao, iki ülke arasındaki heyetlerarası toplantıya başkanlık etti. Görüşmeler sonunda düzenlenen imza töreninde iki lider Kazakistan ve Çin arasında stratejik ortaklığın geliştirilmesi için hazırlanan deklarasyona imza attı.

İmza törenin ardından basına bilgi veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülkesi ile Çin'in stratejik ortaklığının her alanda geliştirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini söyledi. Kazakistan ve Çin arasındaki ticaret hacminin yirmi milyar doları geçtiğini hatırlatan Nazarbayev, iki ülke arasında nükleer alanda imzalanan anlaşmalar gereği Kazakistan'ın bu yıl içerisinde Çin'e granül yakıt tedarik edeceğini belirtti. Konuşmasının sonunda enerji alanındaki işbirliğinin her iki ülke için büyük önem arz ettiğini ve Kazakistan'daki petrol rafinelerinin modernizasyonunda Çin'den yatırım beklediklerini belirten Nazarbayev, Almatı-Astana arasında yeni hızlı tren projesi üzerinde Çinli uzmanların çalıştıklarını söyledi.

Görüşmeler sonunda ticareti kolaylaştırmak maksadıyla iki ülke milli bankaları arasında tutarı 1 milyar dolar olan döviz değişim anlaşması ve çevre bakanları işbirliği anlaşması imzalandı.

Çin Devlet Başkanı Jintao, 15 Haziran'da başkent Astana'da düzenlenecek Şangay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ)Devlet Başkanları Zirvesi'ne de katılacak .

(CİHAN)

Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,472 µs