iyibilgi zoom" /> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

'Elmas uç' operasyonu!

13 Haziran 2011 14:34 tsi
'Elmas uç' operasyonu! Şifreyi çözebilmek için 2010 yılına dönmek gerekiyor... iyibilgi zoom

Son iki haftadır, Türkiye gündemi genel seçimlerle meşgulken, kaşla göz arasında Çin, Mısır, Kıbrıs ve İsrail'i kapsayan peş peşe ilginç haberler gelmeye başladı. Birbiri ile alakasız gibi gözüken bu haberleri art arda okuyunca, ister istemez kendimizi kare bir bulmacanın içinde buluyoruz. Keza bulmacanın içine dağıtılmış anahtar harfleri bir araya getirince nasıl bulmacanın esas kelimesi ortaya çıkarsa, bu haberlerin de içinde anahtar kelimeler gizli. Bakalım nihai mesajı bulabilecek misiniz?

İşte o haberler:

1 İsrail-Güney Kıbrıs: 'Elmas uç' operasyonu!

2 Çin'in canı Nil hurması çekmiş

"Çin’in, Sudan ve Etiyopya’da tarım için arazi almasının Nil Nehri‘nin sularının paylaşımı konusunda tartışmalara yol açacağı bildirildi.

Son yıllardaki dev yatırımlarıyla ve Afrika hükümetlerine bol krediler dağıtarak bölgeye giren Çin, yakın zamanda Kara Kıta’daki bir çok dengeyi değiştirecek gibi gözüküyor."

2.5 Clinton'dan Sudan'a barış gücü çağrısı

3 ABD buna çok kızmış

"Hillary Clinton'un Zambiya'dan başlayan Tanzanya ve Etiyopya'yı da kapsayan 5 günlük ziyaretinde, Başkan Barack Obama yönetiminin Afrika ülkeleri için hazırladığı ekonomik büyüme, HIV/AİDS'ten gıda güvenliğine kadar bir çok alanda planladığı destek paketlerini açıklaması bekleniyor.

Clinton'un Zambiya'da ayağının tozuyla, sadece 2009'da bölgeye 10 milyar dolar yatırım yapan Çin'i, Afrika'nın petrolünü ve madenleri Pekin'in gelişmesi için Asya'ya taşımakla suçlaması dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Banda ise, Çin ile ilişkilerinin 1960'lar öncesine dayandığını, sağlıklı ve uzun vadeli olduğunu aktardı. "

4 Bir acayip savunma anlaşması

"KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay'ın New York'ta Çinli yetkililerle yaptığı görüşmede, KKTC'nin Çin'e Kıbrıs Rum kesimiyle savunma anlaşması konusunda uyarıda bulunduğu öğrenildi.
...
Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, kısa süre önce, Kıbrıs'taki taraflar arasında, çözüm öncesinde her iki tarafın yapmış olduğu uluslararası antlaşmaların çözümden sonra hangi şartlarda devam edeceği konusunda uzlaşmaya varıldı. Buna göre çözüm hükümlerine ters düşecek uluslararası antlaşmalar çözümden sonra geçerli olmayacak. Aynı kaynaklar, sona erdirilecek antlaşmaların başında savunma antlaşmalarının geldiğini, zira çözümden sonra adanın silahsızlandırılmasının söz konusu olduğunu vurguladı.

Son aylarda Güney Kıbrıs'ın sadece Çin ile değil aynı zamanda Fransa ve bazı Balkan ülkeleriyle de bu türden savunma antlaşmaları yaptığına dikkat çeken kaynaklar, bu ve buna benzer adımların Rum tarafının kapsamlı çözüm konusundaki samimiyetsizliğini ortaya koyduğu değerlendirmesini de yaptılar."


5 İsrail ile Çin'in bilinmesini istemedikleri 'stratejik konular'

Bu da Zaman gazetesi yazarı Fikret Ertan'ın bugünkü köşe yazısından ilgili kısım:

"İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak bugünlerde başkent Beijing'i resmen ziyaret ediyor, ilişkileri daha da geliştirmeye çalışıyor. Barak'ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, kendisi Çin Savunma Bakanı Lian Guangli ve diğer üst düzey yetkililerle görüşecek, bunlarla bölgesel gelişmeleri, İran tehdidini, barış sürecini ve terörizm konularını ele alacak. Bu konulara ek olarak taraflar şüphesiz aralarındaki mevcut gizli ve bilinmesini istemedikleri 'stratejik konuları' da değerlendirecekler.
...

Bu temasların, ziyaretlerin ve görüşmelerin sonuçlarını bilmiyoruz elbette. Ancak ziyaret edenlere, görüşenlere bakarak önemli olduklarını tahmin ediyoruz. Barak'ın ziyaretinin sonuçlarını da aynı şekilde bilmeyeceğiz. Ancak, Barak'ın askerî ve güvenlik konularının yanı sıra önümüzdeki eylülde BM'de gündeme gelecek olan bağımsız Filistin devleti konusunda şimdiden Çin'in İsrail lehine desteğini konuşacağını kuvvetle tahmin ediyoruz. Esasen İsrail bu konuda sadece Çin değil, diğer önemli ve güçlü ülkelerle şimdiden çok yönlü temaslara başlamış bulunuyor. Bunu medyaya sızan İsrail dışişleri yazışmalarından öğrenmiş bulunuyoruz. BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip Çin bu bakımdan da İsrail için çok önemli ve vazgeçilmez bir ülke. İsrail-Çin ilişkileri dünya siyaseti bakımından mutlaka izlenmesi gereken ilişkiler velhasıl..."

www.iyibilgi.com  zoom



Bu haber 3,220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,624 µs