En Sıcak Konular

Rus basını: Zafer Ak Parti'nin

13 Haziran 2011 11:47 tsi
Rusya'da üç günlük tatil olması nedeniyle gazeteler çıkmıyor. Ancak internet haber portalları Türkiye'de önceki gün düzenlenen parlamento seçimlerine geniş yer verdi.

Rus basını seçim haberlerinde "Türk halkı yine AK Parti'yi tercih etti" başlığıyla okuyucularını bilgilendirdi.Eho Moskvy radyosu, seçimle ilgilin haberi dinleyicilerine "Türkiye'deki milletvekili seçimlerini Tayyip Erdoğan'ın partisi kazandı" şeklinde verirken, Mayak Radyosu gelişmeleri 'Türkiye'nin AK Parti'si iktidarını korudu' şeklinde duyurdu. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) seçimlerinde statüsünü korumayı başardığını anlatan Mayak Radyosu, " Başbakan Tayyip Erdoğan seçmenlerin yüzde 50'sinin desteğini alarak, koalisyona ihtiyaç kalmadan hükümeti kurma imkanı buldu. Birkaç gün içinde resmi rakamlar açıklanacak. Ülkede meclise AKP dışında,i Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi de girmeye hak kazandı. " dedi.

RİA Novosti ajansı 'AK Parti seçimi kazandı, ancak anayasayı tek başına yapamayacak' başlığı ile verdiği haberde Türkiye'deki seçimleri kamuoyu araştırmalarında tahmin edildiği gibi, AK Parti'nin zaferle çıktığını vurguladı.

Ajans, oyların yüzde 99'unun sayıldığını resmi olmayan rakamlara göre, Ak Parti'nin yüzde 50 seçmen desteğini aldığını duyurdu. RİA Novosti de Ak Parti'nin tek başına anayasa yapma sayısını yakalayamadığını aktardı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hükümeti kurması için AK Parti'ye yetki vereceğini ve 45 gün içinde yeni hükümetin kurulacağını dile getirdi. Türk basınından alıntı yapan ajans, AK Parti'nin önünde; Kürt sorunu, İsrail ile ilişkileri düzeltme, AB süreci, Orta Doğu'daki olaylara bezer simt,hanların durduğunu hatırlattı.


Vesti haber kanalı ise haberi seçim haberini 'Erdoğan'ın partisi iktidarını korudu' şeklinde izleyicilerine sundu.

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın 24.milletvekili seçimlerinde seçmenin yüzde 49.9'un desteğini aldığı ve tek başına hükümeti kurmaya hakkı kazandığını kaydeden Vesti, "AK Parti oyların çoğunluğunu almasına rağmen, eşit koltuk dağılımına göre mecliste 325 sandalyeye sahip oldu. Bu rakamlar 2007 seçimlerine göre Ak Parti'nin 16 koltuğa daha az sahip olacağını gösteriyor. Anayasa çoğunluğu için AKP'nin 341 sandalyeye ihtiyacı var. Uzmanlar meclise giren bağımsız milletvekillerinin Erdoğan'a özellikle Kürt meselesi konusunda destek vereceğini belirtiyor." ifadelerine yer verdi.

"Erdoğan, anayasa değişikliği ve yeni şehir projeleri için desteğe ihtiyaç duyacak" diyen Vesti kanalı, "Başbakan defalarca değiştirilen eski anayasaya göre 'çağdaş ve daha demokratik, bugünkü Türkiye'ye ait' olacak anayasayı kabul etmek istediğini belirtmişti." yorumunu yaptı.

"Türkiye'nin iktidar partisi milletvekili seçimlerini kazandı" başlığını tercih eden Vzglyad gazetesi ise "Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP) tahmin edildiği gibi seçimleri kazandı. Resmi olmayan rakamlara göre sandıkların yüzde 97'si açıldı. Buna göre AKP'nin yüzde 50.3 oranda oy aldığı görülüyor. AKP parlamentoda çoğunluğa sahip olacak ancak anayasayı tek başına değiştiremeyecek.

Rus basını genel olarak Türkiye'de seçimlerin sakin geçtiğini, usulsüzlüklerin yaşanmadığını vurguladı.

cihan



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,918 µs