"Gölge internet" | " /> "Gölge internet" | "/>

En Sıcak Konular

ABD'nin yeni silahı: "Gölge internet"

13 Haziran 2011 09:50 tsi
ABD'nin yeni silahı: ABD hükümeti, isyan karşısında ilk iş olarak internet erişimini engelleyen otoriter rejimlere yeni bir sürpriz hazırlıyor. Amaç, internet bağlantısı kesilen muhalifleri “bavul internet” sayesinde yeniden dünyaya bağlamak.

İsyan dalgasıyla sarsılan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki internet kısıtlamaları, ABD’yi harekete geçirdi. Washington, “gölge internet” ya da “bavul internet” diye anılan bir proje başlattı.

New York Times’nda yeralan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nca yürütülen çalışmada amaç, bu tür durumlarda muhaliflere korsan yolla internet bağlantısı sağlamak. Şu âna kadar iki milyon dolar harcanan projeye göre, bölgede görevli Amerikalı yetkililer, kendilerine sağlanan mobil internet sunucularını isyancılara yakın yerlere konuşlandıracak. Sunucu, hiç kimsenin şüphelenmeyeceği basit bir bavulun içinde saklı olacak ve ülke sınırından kolayca geçirilebilecek. Böylece muhalifler kablosuz internet erişimine kavuşacak. ‘Bavul internet’in geliştirilmesi sürüyor.

Arap Baharı’nın gerçekleşmesinde büyük rolü olan sosyal paylaşım siteleri, otoriter rejimlerin tepkisini çekiyor. Tunus interneti kısmen erişilmez hâle getirmiş, Mısır’ın eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek ise ülkede internet kullanımını tamamen engellemişti.

Suriye ve Libya’da denenecek

ABD’nin bu yeni uygulamayı, başta Suriye ve Libya olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinde denemesi bekleniyor. Bavul internet projesi, Amerikan medyasında, ‘Voice of America’nın (Amerika’nın Sesi -VOA-) daha önce üstlendiği işlevi yerine getirebilecek bir formül olarak yorumlandı. VOA, özellikle de Soğuk Savaş yıllarında Demir Perde ülkelerinde etkili olmuş, komünist rejimlerin engelleme girişimlerine rağmen etkili bir propaganda aracı olarak kullanılmıştı.

Hürriyet



Bu haber 1,593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,038 µs