En Sıcak Konular

Bakanlar oyları patlattı

13 Haziran 2011 08:08 tsi
Bakanlar oyları patlattı Başbakan Erdoğan'ın seçimlerden önce yaptığı en büyük süprizlerden biri, birçok bakanın seçim bölgesini değiştirmesiydi.

Seçim sonuçları, Erdoğan'ın yaptığı operasyonun başarılı sonuç verdiğini ortaya koyuyor. AK Parti, bakan gönderdiği illerin biri hariç hepsinde oyunu ciddi şekilde artırdı. Bakan gönderilen Rize'de oylar 15 puan, Şanlıurfa'da 5 puan, İzmir ve Antalya'da 6'şar puan artış gösterdi.

AK Parti Şanlıurfa'da 2007 seçimlerinde yüzde 59,78 oy alırken bu seçimlerde oy oranı 64,7'ye çıktı. Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Çelik'i Bursa'dan Urfa'ya kaydırmıştı. Bu sonuçlara göre Erdoğan'ın operasyonu başarılı oldu. AK Parti Şanlıurfa'da hem oyunu hem de milletvekilini sayısını artırdı. Geçen seçimlerde 9 olan milletvekili sayısı, 10'a yükseldi.

Başbakan'ın bakanlarını değiştirdiği bir başka il de Bursa oldu. Devlet Bakanı Faruk Çelik'i bu ilden alırken yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı koydu. Bu operasyonun ardından AK Parti'nin bu ildeki oy oranı arttı. 2007'de yüzde 50,75 alan parti, bu seçimde oyunu 53,04'e çıkardı.

Erdoğan, Mersin'e ise Dış Ticaret'ten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı göndermişti. Bu ilde, AK Parti'nin oyu yüzde 30,56'dan 32,2'ye çıktı. CHP'nin kalesi olarak bilinen Antalya'da ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, önemli bir başarı gösterdi. Antalya'da AK Parti'nin oyu yüzde 34,02'den yüzde 39,5'e çıktı.

AK Parti, iki bakan gönderdiği İzmir'de de büyük bir başarı sağladı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı bu kente gönderen Başbakan Erdoğan, oyunu 6,4 puan artırdı. AK Parti bu kentte 2007 seçimlerinde yüzde 30,5 oy alırken bu kez oyu yüzde 36,9 oldu.

Erdoğan, Ankara'nın hemen yanı başındaki Kırıkkale'ye ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı gönderdi. Bu operasyonun ardından bu kentte AK Parti'nin 2007 seçimlerinde yüzde 57,99 olan oyu, yüzde 62,4'e yükseldi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise Rize'de partinin oyunu tam 15 puan artırdı. 2007 seçimlerinde bu kentte yüzde 53,66 oy olan AK Parti, bu kez yüzde 69 oy aldı.

zaman



Bu haber 897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,854 µs