En Sıcak Konular

Erdoğan Menderes'in rekorunu kırdı

13 Haziran 2011 08:03 tsi
Erdoğan Menderes'in rekorunu kırdı

AK Parti, Adnan Menderes’li Demokrat Parti’nin rekorunu kırdı. Girdiği üç seçimde de oylarını artırmayı başardı.

İktidar partisi, bütün muhalefet partilerinin aldığı oyların toplamından daha fazla destek aldı. AKParti, 12Haziran seçimlerinde tarihi rekora imza attı. Demokrat Parti’den sonra üçüncü defa iktidar olan parti olarak tarihe geçti. AK Parti girdiği üçüncü seçimde de oylarını artırmaya başardı. Yüzde 50’yi aşmasına rağmen milletvekili sayısı 330’un altında kaldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sonuçları akşam saatlerindeAKPartiGenel merkezi’ne gelerek izledi.

ÜÇÜNCÜ DÖNEM

AK Parti 12 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olarak Demokrat Parti’nin rekorunu egale etti. Demokrat Parti, 1950, 1954 ve 1957 seçimlerinde tek başına iktidar olmuştu. AK Parti 2002, 2007 ve 2011 seçimlerini kazanarak DP’nin rekoruna ortak oldu. DP, 1950 seçimlerinde yüzde 52 ile iktidar olurken 1954 seçimlerinde oylarını artırarak yüzde 57’ye çıkartmıştı. 1957 seçimlerinde ise oy oranı yüzde 48’e indi. AK parti 2002 seçimlerinde yüzde 34 oy alırken, 2007 seçimlerinde yüzde 46.6 oy aldı. 12 Haziran’da oylarını artırarak yüzde 50’nin üzerine çıktı. AK Parti 2007 seçimlerinde yüzde 47 oy oranı ile 341 milletvekili çıkarmıştı. 12 Haziran seçimlerinde yüzde 50 oranında oy almasına rağmen 330 vekilin altında kaldı. AK Parti’nin oylarını artırmasına rağmen sandalye sayısının azalmasının iki önemli nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki bağımsız sayısının artması. BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekilleri 2007 seçimlerinde Meclis’te 21 sandalye kazanmıştı. Bağımsızlar bu seçimde 32 milletvekili kazandı.

DAĞILIM VURDU

YSK’nın illerin nüfuslarına göre milletvekili dağılımını yeniden belirlemesi AK Parti’yi olumsuz etkiledi.Milletvekili sayısı düşen illerdeki milletvekilleri AK Parti’den gitti. İstanbul, Ankara gibi illerin milletvekili sayıları artarken bu artıştan CHP daha fazla yararlandı. CHP’nin milletvekili sayısı artarken AK Parti’ninmilletvekili sayısı düştü.

350 MİLLETVEKİLİ ÇIKARTACAKTI

YSK’nın nüfusa göre milletvekili sayısını yeniden belirlemesi ile bağımsızlar daha fazlamilletvekili kazanmasaydı AK Parti’nin 350 üzerindemiletvekili çıkartması mümkün olacaktı.

YSK düzenlemesi 23 vekil kaybettirdi

AK Parti 2007 seçimlerinde yüzde 47 oy oranı ile 341 vekil çıkarttı. Bu seçimde yüzde 50 oy almasına rağmen 330’un altında kaldı. Nüfus dağılımına göre YSK’nınmilletvekili sayısını yeniden belirlemesi 23 milletvekili kaybına yol açtı. Bitlis, Çorum, Erzincan, Erzurum, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Malatya, Sinop, Bayburt ve Karabük’te birer vekil kaybetti. Afyonkarahisar, Ağrı, Konya, Tokat, sayısı düşmesine rağmen Ordu Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Sivas, Giresun’da konumunu korudu. İstanbul, Ankara gibi illerde artan milletvekili sayısından aldığı sandalyeler ile farkı kapatmaya çalıştı. AK Parti, Hakkari’de 2, Diyarbakır, Van, Bingöl, Ağrı ve Mardin’de bir vekil kaybetti. Diyarbakır’da milletvekili sayısı 1 artmasına rağmen AK Parti’nin çıkarttığı vekil sayısı 1’e düştü.

74 MİLYONUN YAŞAM TARZI ONURUMUZ

Başbakan Erdoğan, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı balkon konuşmasında önemli mesajlar verdi. Kampanya sürecinde istemeden incittiği tüm siyasilerden helallik isteyen Erdoğan, şöyle devam etti: ‘’Bize oy verenlerin de vermeyenlerin de yaşam tarzını, inanç ve değerlerini, onurumuz, namusumuz, şerefimiz olarak göreceğimizden hiç kimsenin, ama hiç kimsenin kuşkusu, şüphesi, tereddüdü olmasın. Bugün millet, sandığa gitmiş, mührü eline almış ve son sözü söylemiş, son kararı vermiştir. Millet, bütün tartışmalara, bütün soru işaretlerine, bütün tereddütlere bugün net olarak son noktayı koymuştur. Bugün, benim Türk kardeşim, Kürt kardeşim, Zaza, Arap, Laz, Gürcü, Roman tüm kardeşlerim, 74 milyon kazanmıştır.’’

Sahiller el değiştirdi

AK Parti, sahillere inerken birçok ilde tulum çıkarttı. Ancak,milletvekili çıkartamadığı il sayısı 1’den 3’e çıktı. İzmir’de oylarını artırırken, Antalya, Mersin ve Çanakkale gibi sahil illerinde birinci parti oldu. İzmir birinci bölgede oylarını yüzde 31’den yüzde 34’e çıkartırken, İzmir ikinci bölgede oylarını yüzde 29’dan yüzde 35’e çıkarttı. CHP eski Genel başkanı Deniz Baykal’ın memleketi Antalya’da birinci parti oldu. Mersin ve Çanakkale’de de birinci parti oldu. AK Parti bazı illerde milletvekilliklerinin tamamını alarak tulum çıkarttı. Rize, Kırıkkale,Düzce, Nevşehir, Aksaray’da 3-0 yaparken, Kilis, Karaman, Çankırı, Kırşehir, Gümüşhane ve Karabük’te 2-0 yaptı. Bayburt’taki tek milletvekilliğini AK Parti aldı

67 İLDE ÖNDE BİTİRDİ

AK Parti İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 67 ilde yarışı birinci parti olarak göğüsledi. Geriye kalan 18 ilin 7’sinde CHP birinci parti olurken,MHP sadece Iğdır’da birinci parti oldu. Bağımsızlar ise 6 ilde birinci parti oldu.

Osmaniye’de bile birinci parti oldu

AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketinde bile birinci parti oldu. 2007 seçimlerinde Osmaniye’de MHP’ye geçilmesine rağmen 12 Haziran seçimlerinde oylarını artırarak Osmaniye’de bile birinci parti oldu.

3 İLDE VEKİL ÇIKARTAMADI

AK Parti, 2007 seçimlerinde 81 ilin 80’inde milletvekili çıkartmıştı. AK Parti, 2007 seçimlerinde sadece Tunceli’de milletvekili çıkartamamıştı. 12 Haziran seçimlerinde ise Tunceli ile birlikte Hakkari ve Iğdır’da da milletvekili çıkartamadı.

Herkes milletin verdiği karara saygı duysun

Başbakan Erdoğan oyunu İstanbul’da kullandı. Erdoğan, Burhaniye İlköğretim Okulu’na eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte geldi. Oy pusulasını alırken sandık görevlisine milletvekili kimlik kartını veren Erdoğan, 2-C sınıfındaki 2182 numaralı sandığa oyunu attı.

ARZUMUZ İLERİ DEMOKRASİ

Erdoğan, seçimin barışa, temel hak ve özgürlüklerin güçlenmesine vesile olmasını istedi. Başbakan, “Katılım oranının en yüksek olduğu bir seçim yaşanması söz konusu.Milletin kararı bizler için en onurlu karar. Saygı duyulması gereken bir karar. Bu da ülkemizin nerelere geldiğinin en güzel göstergesi.Neticeye herkesin saygı göstermesi gerekir. Temennimiz odur ki ileri demokrasi arzumuz tecelli eder. Barış, saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde ülkemizde yeni bir dönemin başlamasına vesile olur” dedi.

DAVET, NEZAKET GÖRÜR

Erdoğan, bir gazetecinin, “Seçim sürecinde liderlerin birbirlerine karşı çok sert eleştirileri oldu.Meclis’te diğer liderlerle tokalaşacakmısınız” şeklindeki sorusunu, “Meclis’tebentokalaşmadanhiçbir zamanuzak olmadım. Eğer davetlerimiz veya davet olursa bunlar en üst düzeyde nezaketi görür” diye cevapladı.

Sandığında AK Parti birinci

Erdoğan’ın oyunu kullandığı sandıkta AK Parti birinci çıktı. Yapılan sayıma göre, 235 oydan 233’ü geçerli sayıldı. AK Parti’ye 123, CHP’ye 85,MHP’ye 14, DSP’ye 1, BBP’ye 3, Halkın Sesi Partisi’ne 1, bağımsız aday Sebahat Tuncel’e3vebağımsız aday Ahmet Tuncay Özkan’a 3 oy çıktı.

Doğu’nun ‘ezan’ cevabı

BDP sempatizanlarının Kürtçe ezan, ayrı cuma namazı çıkışı ve terör örgütünün imam hatip lisesi öğrencilerinin kaldığı yurda molotoflu saldırıya sessiz kalması sandıkta karşılık buldu.

ŞANLIURFA’DA YÜZDE 64

AK Parti Adıyaman’da yüzde 67,80, Bingöl’de yüzde 67,90, Bitlis’te yüzde 51,69, Elazığ’da yüzde 67,63, Erzincan’da yüzde 57,39, Erzurum’da yüzde 69,60 oranında oy aldı. Tartışmaların odağı olan Diyarbakır’da da yüzde 32,54 oy oranına ulaşmayı başardı. Konya ise iktidara ciddi oranda bir destek verdi. AK Parti bu ilde de yüzde 69,76 oranını yakaladı.Malatya’da yüzde 68,48, Kahramanmaraş’ta yüzde 70,23, Şanlıurfa’da da 64,59 ile birinci parti oldu.

Bakanlar oyları artırdı

Başbakan Erdoğan’ın 12 Haziran seçimleri öncesinde bakanların yerlerini değiştirmesi oyları olumlu etkiledi. İzmir ikinci bölgeye kaydırılan Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım oyları büyük oranda artırdı. İzmir birinci bölgeye kaydırılan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da etkili oldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bursa’da, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Mersin’de, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Antalya’da, Devlet Bakanı Faruk Çelik Urfa- ’da ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Gaziantep’te desteği artırdı. Oyları düşüren tek bakan Batman adayı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu.

bugün



Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,695 µs