En Sıcak Konular

Avrupa'dan gece yarısı bildirisine ilanlı tepki

0 0 0000 00:00 tsi
Avrupa'dan gece yarısı bildirisine ilanlı tepki AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn'in orduyu siyasetten uzak durması konusunda uyarmasının ardından Avrupalı aydınlar da hareketlendi.  

Genelkurmay Başkanlığı’nın, internet sitesinde 27 Nisan gecesi geç saatlerde yayınladığı bildiri, beraberinde tartışmaları da getirmişti.
 
Bugün International Herald Tribune'de yayınlanacak bildiride 35 Avrupalı aydın, ordunun siyasete müdahalesini eleştirerek, laikliğin tehdit altında olduğu iddialarının abartıldığına işaret ediyor. 'Avrupalı dostlarından Türk halkına' başlıklı bildiride dün göreve başlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy'ye de uyarı var. Avrupalı aydınlar, Türkiye ile üyelik müzakerelerini durduracağını söyleyen Sarkozy'ye, isim vermeden Ankara'ya verilen sözlerin tutulması çağrısı yapıyor. Mektubun altında eski Almanya Dışişleri Bakanı Joshcka Fischer, eski Hollanda Dışişleri Bakanı Hans van den Broek, eski İspanya Dışişleri Bakanı Ana Palacio, Avrupa Parlamentosu üyeleri Daniel Cohn-Bendit, Cem Özdemir, Andrew Duff ve Joost Lagendijk gibi isimler bulunuyor.

Ordunun, müdahalesini laiklik ilkesinin tehdit altında olduğu iddiası ile meşrulaştırmaya çalıştığının vurgulandığı bildiride, askerî müdahalenin hem Türkiye'nin ilerlemesini hem de Avrupa Birliği ile ilişkilerini bozabileceği uyarısı yapılıyor.

Muhtıraya derinden 'teessüf' ettiklerini belirten 35 aydın, askerî müdahalenin hem Türkiye'nin ilerlemesini hem de AB ilişkilerini bozabileceği uyarısı yapıyor. Türkiye'deki gelişmeler çerçevesinde Avrupa'nın 'muğlak olmayan' mesajlar vermek mecburiyetinde olduğu kaydedilen ilanda, askerin sivil idarecilerin denetimi altında olmasının Kopenhag Kriterleri'nden olduğuna vurgu yapılarak 27 Nisan bildirisinin bu ilkeye zarar verdiği belirtiliyor.

Ordunun müdahalesini laiklik ilkesinin tehdit altında olduğu iddiası ile meşrulaştırmaya çalıştığına dikkat çekilen bildiri, bu yaklaşımın 'abartıldığını' kaydediyor. AK Parti hükümetinin reform hamlelerinin takdir edildiği bildiride şöyle deniliyor: "Türkiye laik değerler için teminat teşkil eden kadın haklarından eğitime birçok mühim reforma imza atımıştır. TCK'nın ifade hürriyetini sınırlayan maddelerinin kaldırılması, cinsel eşitliğin sağlanması gibi konularda atılması gereken adımlar var. Bizler reform sürecinin güçlü şekilde sürdürülmesi için Türk yetkililerine çağrımızı yeniliyoruz. Ancak Türk mevzuatı hiçbir zaman Avrupa standartlarına bugünden yakın olmadı. Bu reformların büyük kısmı bu hükümet tarafından gerçekleştirildi."

Mitinglerin, tartışmalı konuların, mahkemelere götürülmesinin demokratik mücadele yöntemi olduğu kaydedilen bildiride; siyasî gücün bir merkezde toplanmasına yönelik endişelerin de anlaşıldığı belirtilmekle birlikte, bu endişelerin askerî müdahaleye gerekçe oluşturamayacağı vurgulanıyor.

AP üyesi Cem Özdemir, bildirinin iki mesajı olduğunu belirterek "Orduya askerî müdahalenin kabul edilemez olduğunu söylüyoruz. Sarkozy'ye de Türkiye ile müzakere kararının oybirliği ile alındığını hatırlatıyoruz. Bildiri Türkiye'nin Avrupa'da avukatlığını yapmaktır." yorumunu yaptı.
 
zaman



Bu haber 233 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs