En Sıcak Konular

Ukrayna, Rusya'nın Güney Akım'dan vazgeçeceğini ümit ediyor

11 Haziran 2011 17:19 tsi
Rusya'nın Avrupa doğalgaz sevkıyatının yüzde 80'inini gerçekleştirdiği transit ülke Ukrayna, Moskova'nın alternatif boru hattı projesi Güney Akım'ı iptal etmesini bekliyor.

Rusya ile doğalgaz alımı ve transit ücretleri konusunda sorun yaşamaya başlayan Kiev'e göre, piyasa şartlarında imzalanan doğalgaz anlaşmasının da uzun vadeli olarak yürürlükte kalması imkansız.

Hafta başında Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le enerji anlaşmasının gözden geçirilmesi konusunda Soçi'de yapılan görüşmelerde mutabakat sağlayamayan Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, Rusya'nın Güney Akım projesini iptal etmesini beklediklerini söyledi.

Ukrayna Birinci Kanal televizyonuna açıklamada bulunan Azarov, "Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerine bizim transit hattımızdan daha güvenli bir alternatifin olmadığı konusunda teminat veriyoruz. Modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yıllık kapasitemiz 200 milyar metreküpe çıkabilir" dedi.

Enerji konularını müzakere etmek üzere Rusya Başbakanı Putin'le en azından ayda bir kere görüşmek üzere anlaşma sağladıklarını değinen Azarov, "Rus ortaklarımızla işbirliğimiz tam kapasiteye ulaşırsa, Moskova'yı Güney Akım'dan vazgeçirmemiz daha kolay olacak" tespitinde bulundu.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Boyko'ya göre ise Güney Akım, Kiev'in ulusal güvenliği açısından gerçek bir tehdit. Projeye karşı olmaya devam edeceklerine değinen Boyko, transit hattın daha fazla modernize edilmesi durumunda Güney Akım'ın inşasının zayıflayacağını savunuyor.

Avrupa'ya yılda 63 milyar metreküp doğalgaz sevkıyatı gerçekleştirilmesi planlanan Güney Akım doğalgaz boru hattı 21,5 milyar dolara mal olacak. İtalyan Eni ve Rus Gazprom şirketlerinin yanı sıra Fransız ve Alman enerji şirketlerinin de ilgi duyduğu hattın 2015'de aktif hale gelmesi planlanıyor. Karadeniz'den Türkiye ekonomik sahasından geçecek hatla ilgili Türkiye henüz inşaat izni vermiş değil.

Rusya halen Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine yıllık 100 milyar metreküp doğalgaz ihracı gerçekleştiriyor. 2009'da yaşanan kriz nedeni ile bir çok Avrupa ülkesi bir ay süre ile doğalgaz alımı gerçekleştirememişti.

Petrol varil fiyatlarının tırmanışa geçmesi nedeni ile artan doğalgaz fiyatlarından Kiev rahatsız. Gazprom Başkanı Aleksey Miller yılın son çeyreğinde Ukrayna doğalgaz fiyatlarının ilk çeyreğine göre iki kat artarak 500 doların üzerine çıkacağını açıklamıştı. İkinci çeyrekte bin metreküp için 295 dolar ödeyecek Kiev için fiyatlar üçüncü çeyrekte de 350 dolara tırmanacak.

(CİHAN)

Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,741 µs