En Sıcak Konular

İngiltere, Kıbrıs zirvesi öncesi Türkiye'deki seçimleri izliyor

11 Haziran 2011 14:32 tsi
İngiltere'nin Kıbrıs Yüksek Komiseri Matthew Kidd, ülkesinin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

 Kidd, Kıbrıs Rum Kesimi basınında bugün yer alan demecinde Kıbrıs konusunda çözüm olması durumunda Ada'daki İngiliz üslerinin bulunduğu topraklardan bir bölümünden feragat edilmesine dair İngiliz önerisinin de hâlâ geçerli olduğunu kaydetti.

Rum Haber Ajansı KİPE'ye konuşan Matthew Kidd'e KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın 7 Temmuz'da Cenevre'de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'la gerçekleştirecekleri görüşmeden İngiltere'nin ne beklediğine dair bir soru yöneltildi. Kidd de bu soruya "Bu gerçekten önemli bir görüşmedir ve seçim öncesi dönemlerde, büyük ilerleme adımları atılmasının hiçbir zaman kolay olmadığının farkında olarak; son aylarda buradaki ve Türkiye'deki seçimlerin tamamlanmasını bekliyoruz." diye cevap verdi.

Rum Simerini gazetesinde de "Çözümle birlikte daha az üs" başlığıyla yer alan demecinde Kidd, BM Genel Sekreteri'nin, seçimlerden çok kısa bir süre sonra, iki liderle yeniden görüşüyor olmasının umut verici olduğunu dile getirdi. Kidd, "İki liderin de orada; önümüzdeki aylarda aktif ve iddialı bir şekilde ilerlemeyi istedikleri ve (eğer mümkünse) iddialı bir ilerleme başarmak için izlemeyi istedikleri prosedürün türü konusunda uzlaşabileceklerini ümit ediyoruz. Bunun tam olarak nasıl olacağını söylemek bize bağlı değildir, bununla birlikte, bu bir fırsat gibi görünüyor. Bizim görüşümüz, iki tarafın Cenevre görüşmesine bu tarz bir perspektifle hazırlandığı şeklindedir. Bu da iyi bir şeydir." ifadelerini kullandı.

Cenevre zirvesinden olumsuz bir sonuç çıkması ihtimalini de değerlendiren İngiliz diplomat, "Bazı meselelere giriyoruz, lakin eğer bu görüşmede ortak istekler düzeyinde uzlaşmalarının zor olduğu ispatlanırsa, sanıyorum ki BM veya başka bir müdahil taraf, zorluğun ve/veya problemin ne olduğunu anlamaya ve bunun için ne yapabileceklerini görmeye çabalayacaktır." şeklinde konuştu.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI LİDİNGTON ADA'YA GELİYOR

Ayrıca Kidd, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı David Lidington'un, Kıbrıs sorunu çözüm sürecinde meydana gelen gelişmeleri bizzat dinlemek için 27 Haziran'da Ada'ya geleceğini de söyledi.

Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,355 µs